Teknoloji

Facebook video öneri algoritmasını yapay zekâ ile destekliyor

facebook veri sızıntısı avrupa birliği ürün geliştirme

Öneri algoritmasını yapay zekâ ile güçlendiren Meta, Facebook’un ana sayfasında, gruplarda ve Reels’taki video öneri yöntemini yeniliyor. Konuyla ilgili açıklama, Facebook yöneticisi Tom Alison tarafından yapıldı.

Dünyanın en büyük sosyal ağı, TikTok’a rakip olarak geliştirdiği Reels’ı yeni bir motora taşıdı. 2026’ya kadar bu motorun Facebook’ta video gösterilen her yerde kullanılması planlanıyor.

TikTok, kısa ve dikey videolar ve öneri algoritmasının gelişmişliğiyle son birkaç yıldır büyük popülarite kazanmış durumda. Meta da son birkaç yıldır TikTok’la rekabeti öncelik hâline getirmiş durumda.

Alison tarafından verilen bilgiye göre, yapay zekâ destekli yeni öneri motorunun Reels ile yapılan testinde video izleme sürelerinde 8 ila 10 dakikalık artış kaydedildi. Meta yöneticisi şu ifadeleri kullandı: “Yani bu bize bu yeni model mimarisinin verilerden önceki nesle göre çok daha verimli bir şekilde öğrendiğini söyledi. Yani bu, ‘tamam, doğru yoldayız’ diyen iyi bir işaret gibiydi.”

Facebook’ta şimdiye kadar Reels, gruplar ve ana sayfa için farklı video öneri motorları kullanılıyordu. Ancak Reels’ta kaydedilen başarının ardından Meta her yerde yapay zekâ destekli arama motorunu kullanmaya karar verdi.

Tom Alison konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Sadece Reels’i güçlendirmek yerine, tüm video ekosistemimizi bu tek modelle güçlendirecek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ardından bu model tarafından da sunulacak Feed öneri ürünümüzü kullanıma sunacağız. Bunu doğru yaparsak, öneriler yalnızca daha ilgi çekici ve daha alakalı olmakla kalmayacak, aynı zamanda yanıt verme oranının da artabileceğini düşünüyoruz.”

Facebook Meta’nın yapay zekâyı her ürüne aşılama stratejisi çerçevesinde değişiyor

Facebook cephesinde yapılan bu hamle, 2022’nin sonunda OpenAI’nin ChatGPT’sinin piyasaya sürülmesiyle teknolojide yaşanan patlamanın ardından Meta’nın yapay zekâyı tüm ürünlerine aşılama stratejisinin bir parçası. Şirket, eskiden kullanılan yüz binlerce pahalı NVIDIA GPU’yu satın almak için milyarlarca dolar harcıyor. Meta CEO’su Mark Zuckerberg bu yılın başlarında bir videoda yapay zeka modellerini eğitip güçlendireceğini söylemişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER