İncelemelerManşetler

Asus ZenBook S UX391UA İncelemesi

asus zenbook s ux391ua

İşlerinin büyük bir kısmı dışarıda olanlar için rahat taşınabilir bir dizüstü bilgisayarın varlığı önemlidir. Buna bir de optimum performansı da eklemek gerekiyor. Bu şekilde her an her yerde işlerin rahatlıkla yerine getirilmesi mümkün olacaktır. Asus, tüm bu ihtiyaçları karşılayan dizüstü bilgisayarları ZenBook serisi altında sunuyor. Geçtiğimiz yazın başında Computex’te duyurusu gerçekleştirilen ve Türkiye’de de yeni satışa sunulan ZenBook S UX391UA ise taşınabilirlik ve yüksek performansın yanına şık tasarım unsurunu da ekliyor. Bir süredir deneyimlediğimiz; sekizinci nesil Intel Core i7 işlemci, 16 GB RAM, 512 GB SSD gibi yüksek profilli donanım bileşenlerini barındıran ultra taşınabilir dizüstü bilgisayar ile ilgili detayları ZenBook S UX391UA inceleme yazısı ve videosunda bulacaksınız.

ZenBook S UX391UA video inceleme

[tg_youtube width=”” height=”” video_id=”PYKEW1NLS74″]

ZenBook S UX391UA inceleme: Tasarım

Asus’un ZenBook dizüstü bilgisayarları tasarım bakımından her zaman dikkat çeken ürünler olmuştur. ZenBook S’te ise, bu ürünün gerçekten özel olduğu hissini verecek birtakım detaylar bulunuyor. Metal alaşımdan yapılmış bir gövdeye sahip olan ZenBook S UX391UA, koyu mavi renk düzeniyle ciddiyetini gösteriyor. Bu ciddiyet kapağın etrafını saran, roze altından yapılmış ve özel işçiliğin eseri olduğu belli bir çerçeve ile farklı bir hava kazanıyor. Kapağın üstündeki Asus logosu da buna uyum gösteriyor. Ayrıca ZenBook bilgisayarların bir simgesi olan logodan dışa doğru büyüyerek yayılan daireler şeklindeki deseni burada da görüyoruz.

Asus, gövdenin üretim sürecinin 40 aşamadan oluştuğuna dikkat çekiyor. Aynı zamanda yüksek sıcaklık, nem gibi ortamlarda gerçekleştirilen MIL-STD 810G askeri sağlamlık testlerini de başarıyla geçtiği belirtiliyor. 12.9 milimetrelik profiliyle ultra taşınabilir bilgisayarlar içinde ince ürünler tarafında yer alan ZenBook S’in hem taban ünitesi hem de kapağı fazlasıyla sağlam görünüyor. 1018 gram ağırlığıyla da, en ince ultra taşınabilir bilgisayarlardan bir tanesi oluyor.

Asus, alışılmışın dışında bir menteşe tasarımını tercih etmiş. Aslında daha önce de benzer tasarımları başka üreticilerin denediğini görmüştük. ZenBook S’in kapağı ve tabanını buluşturan menteşe, kapağın tam kenarına değil, biraz daha içe doğru yerleştirilmiş. Durum bu olunca, kapağı kaldırdığınızda taban ünitesiyle yüzey arasında 5.5 derecelik bir açı oluşuyor. Menteşe ise en fazla 145 derece açılabiliyor. Bu da fazlasıyla yeterli görünüyor.

Bu yapının sağladığı çeşitli avantajlar var. Öncelikle, klavye ve izleme dörtgeninin ergonomisi artıyor. Klavye ve izleme dörtgeninin hafif eğim kazanması sayesinde bileklerinizin bükülme açısı az da olsa azalıyor. Bu da yazı yazarken biraz daha rahat etmenizi mümkün kılıyor. Diğer yandan, tabanın yükselmesiyle birlikte yüzey ile arasında doğal bir havalandırma kanalı oluşuyor. Ayrıca ZenBook S UX391UA’yı dizinizin üstünde tutup çalışırken, taban bölümü vücudunuza temas etmiyor. Böylelikle ısıyı daha az hissediyorsunuz. Gerçekten de, klasik bir laptop PC’yi dizüstüne koyup çalışırken bir süre sonra ister istemez sıcaklığın etkisi hissediliyor ve bu durum rahatsızlık veriyor. ZenBook S’te ise söz konusu durumu yaşadığımız pek de hatırlamıyoruz.

Taban bölümü sağlam ki, yüzeyden tam olarak destek almasa bile sizin yazı yazarken uyguladığınız baskının altından gelmesini geliyor. Bunu biraz da kapağın alt kısmına yerleştirilmiş iki adet plastik şeride borçlu. Bu sayede ZenBook S’in yüzeyle olan bağlantısı kuvvetlendiriliyor. Dizüstü bilgisayarın yazı yazarken istemeden hareket etmesi veya rahatsız edici biçimde titremesi gibi durumlara rastlanmıyor.

ZenBook S’in adaptörü de kendisi gibi küçük ve hafif. 222 gram ağırlığında ve MacBook Pro’ların şarj adaptörüyle karşılaştırılabilir boyutlarda. Böylelikle çantada fazla yer tutmuyor, aynı zamanda ağırlık da yapmıyor.

ZenBook S UX391UA inceleme: Donanım

13.3 inçlik ekranın etrafını nispeten ince bir çerçeve sarıyor. Asus’un NanoEdge olarak adlandırdığı, ince ekran çerçevelerine olanak sağlayan teknoloji ZenBook S UX391UA’da da kullanılıyor. Böylelikle en küçük alanda daha fazla ekrana sahip bir model elde ediliyor. ZenBook S, yüzde 85’lik ekran-gövde oranıyla ekran büyüklüğünden ödün vermeden yüzey alanından tasarruf etmeye olanak sağlıyor. Bu da ergonomi ve rahat taşınabilirlik olarak geri dönüyor.

Ekrana geçecek olursak, bu dizüstü bilgisayarın 4K ve Full HD çözünürlüklü seçenekler bulunuyor. Her biri 13.3 inç köşeden köşeye uzunluğa ve 16:9 görüntü oranına sahip. 4K çözünürlüklü ekran dokunma desteğine de sahip. Elimizdeki model ise Full HD çözünürlüklü ve yansıtmasız panel barındıran bir ekranla geliyor. LED arka aydınlatma teknolojisi kullanılıyor. 178 derecelik görüş açısı tüm ekran türleri için ortak.

320 nit civarındaki maksimum parlaklık değeriyle ekran parlaklık bakımından ortalamanın üstüne çıkıyor. Ayrıca kağıt üstünde belirtilen görüş açısının doğruluğu gerçek hayatta da görülüyor. Böylelikle ekran, dışarıda rahat biçimde çalışmanızı sağlıyor. Aynı zamanda birden fazla kişi bilgisayar başında çalışırken veya bir şeyler izlerken kimse görüşte sıkıntı yaşamıyor. Renklerin canlılığı bakımından da ekran oldukça başarılı. Siyah renk derinliği de yüksek seviyede. Sonuç olarak ekran hem çalışırken hem de bir şeyler izlerken ihtiyaçlara fazlasıyla cevap veriyor.

ZenBook S’in alt kısmında, öne doğru yerleştirilmiş iki adet hoparlör görüyoruz. Bunlar iyi ses veriyor, ancak çok yüksek ses şiddetine sahip değil. Film izlerken veya müzik dinlerken ortamı tamamen dolduracak yeterlilikte ses çıkışı sağlamıyor. Yine de, YouTube videolarını izlerken ya da çalışırken bir şeyler dinlemek istediğinizde sizin için yeterli olacaktır.

Menteşe yapısı sayesinde eğik bir duruş kazanan klavye, geleneksel düz klavyelere göre daha rahat biçimde yazı yazma imkanı sağlıyor. Tuşların büyüklükleri yeterli, yazı yazarken yanlış harfe basma durumu pek olmuyor. Ancak Türkçe Q klavyede “,” karakterinin yerleşimi alışamadığımız bir yerde. Bu nedenle virgüle basacakken Enter tuşuna basıp satır atladığımız oldu. Bunun dışında klavye herhangi bir sorun çıkarmadı. Biraz kullandıktan sonra klavyeyi daha rahat kullanacağınızdan eminiz. Tuşların derinliği de yeterli. Bu da rahat biçimde yazmaya yardımcı oluyor. Arka aydınlatması da fazlasıyla yeterli ve karanlıkta ya da loş ortamlarda epey yeterli oluyor.

İzleme dörtgeni ortalama boyuta sahip. Yazı yazarken parmaklarımızın yanlışlıkla izleme dörtgenine temas etmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Bunun dışında izleme dörtgeninin yüzeyi pürüzsüz, imleci rahat biçimde kontrol etmek mümkün. ZenBook S’i deneyimlediğimiz süre boyunca herhangi bir harici fareye ihtiyaç duymadığımızı belirtmemiz gerekiyor.

İzleme dörtgeninin sağ üst köşesinde küçük bir parmak izi okuyucu da bulunuyor. Bu sayede kilit ekranını parola veya PIN girmeden, parmak izinizi okutarak açabilirsiniz. Parmak izi ekleme işlemi oldukça basit. Parmak izi okuyucu da çok hızlı biçimde çalışıyor ve kilit ekranını kolaylıkla geçmenizi sağlıyor. Aslında ZenBook S’in ekranının üstünde, HD web kamerası da bulunuyor. Ancak Windows Hello yüzle kilit açma sistemi bu bilgisayarda yer almıyor.

ZenBook S ince bir bilgisayar. Bu nedenle portlar bakımından da çok zengin değil. Sağ tarafta iki adet Thunderbolt 3 portu var. Sol tarafta da USB 3.1 portu yer alıyor. Her üç port da USB-C biçiminde. Şarj adaptörü de USB-C ucuna sahip, istediğiniz porta takıp şarj edebilirsiniz. Bunun dışında hızlı veri transferi veya monitör bağlama gibi işler için de bu portları doğrudan kullanabilirsiniz. Ancak bu gibi yüksek hızlı veri transferinin verimlilik için önemli olduğu durumlar için sağdaki Thunderbolt 3 portlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.

Öte yandan sağ tarafta, kapağın hemen bitimine 3.5mm kulaklık jakı yerleştirilmiş. Sol tarafta ise pil ömrü ve güç için LED göstergeler bulunuyor.

Elinizdeki geleneksel portlara sahip aksesuarları ZenBook S UX391UA’ya bağlamanız için Asus, cihazın kutusuna bir adet adaptör de eklemiş. Bu sayede adaptör için para harcamaktan da kurtarıyor. Adaptörde USB-C, USB-A ve HDMI portları bulunuyor. Bu adaptörü çantanızdan ayırmamanızı tavsiye deriz. Bu arada çanta demişken, ZenBook S’in kutusundan dizüstü bilgisayarın tasarımı ve şıklığıyla uyumlu bir taşıma kılıfı da çıkıyor.

ZenBook S UX391UA inceleme: Performans ve Pil

ZenBook S’te Intel’in 8. nesil işlemcisi var, ancak Kaby Lake tabanlı. Ancak bu durum hemen yüzünüzün asılmasına neden olmasın. Intel Core i7-8550U işlemci, 16 GB RAM ve 512 GB SSD’li donanım paketiyle UX391UA, yüksek işlemci gücü gerektiren uygulamalar ve yüksek çözünürlüklü videolar için yeterli performansı sunuyor. Google Chrome’da bir sürü sekme açıkken herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Bunun üstüne bir de YouTube’dan video klip açıp sesini dinlemeyi ve aynı anda Word’den doküman düzenlemeyi ekleyin. Tüm bu yoğun işlerde ZenBook S, görevini iyi şekilde yapıyor.

Asus ZenBook S UX391UA GeekBench 4 sonucu
Asus ZenBook S UX391UA GeekBench 4 sonucu

Intel’in UHD Graphics 620 entegre grafik işlemcisini barındıran bu model, belki çok fazla sistem kaynağı gerektiren video veya fotoğraf düzenleme işlemleri için elverişli görünmeyebilir. Ancak hareket hâlindeyken çektiğiniz videoları düzenleyip YouTube’da yayınlayacağınız video klipler hâline getirmek veya sosyal medyada paylaşacağınız fotoğrafları düzenlemek için yeterli oluyor. Premiere Pro veya Photoshop gibi yazılımlar optimum performansla çalışıyor. Oyun tarafında ise bu bilgisayardan çok fazlasını beklememek gerekiyor. Entegre grafik işlemci birimi yüksek grafik kalitesi ve hızını sınırlıyor. Yine de, can sıkıntısını giderecek hafif oyunlar için bu dizüstü bilgisayarı kullanabilirsiniz.

Asus ZenBook S UX391UA 3DMark TimeSpy sonucu
Asus ZenBook S UX391UA 3DMark TimeSpy sonucu

ZenBook S UX391UA, GeekBench 4 testinde elde ettiği 14000 seviyesindeki çok çekirdek puanıyla Dell XPS 13, Huawei MateBook X Pro gibi rakiplerinin önünde gelmeyi başarıyor. PCMark testinde ise 3227 puan ile Intel Core i7-8550U işlemcili ve dahili Intel UHD Graphics 620 işlemcili modeller içinde ortalamayı tutturuyor. 3DMark testinde de 317 puan ile aynı özelliklere sahip bilgisayarlar içinde yine ortalamayı tutturuyor.

Asus ZenBook S UX391UA PCMark sonucu
Asus ZenBook S UX391UA PCMark sonucu

512 GB kapasiteli PCIe SSD ise Samsung tarafından sağlanıyor ve PM961 tasarımını içeriyor. Yani piyasadaki en hızlı SSD birimlerinden bir tanesi. Yüksek okuma ve yazma hızlarıyla performansını ortaya koyuyor. Aynı zamanda uygulamaları açma ya da cihazı başlatma sırasında önem teşkil eden 4K performansı da iyi görünüyor.

ZenBook S’in tabanı kaldıran menteşeli tasarımı hava akışına olumlu katkıda bulunuyor. Dizüstü bilgisayar yoğun yük altında belirli bir sıcaklığa ulaşıyor, ancak bunu çok yüksek bir sıcaklık olarak nitelendiremeyiz. Klavyeye, parmak uçlarınıza yansıyan sıcaklık da düşük kalıyor. Öte yandan dizlerin üstünde kullanım sırasında, taban vücudunuza doğrudan temas etmediği için sıcaklığın etkisi büyük oranda düşüyor. Fan sesi hiç duyulmayacak seviyede değil, ancak çok yüksek şiddete de hiçbir zaman çıkmıyor. Öte yandan sürekli çalışan bir fan sesi de duymadık. Yani, gerektiği zaman devreye giriyor ve görevini yaptıktan sonra köşesine çekiliyor.

Asus ZenBook S’te yer alan pil, ekran parlaklığının ortalamada olduğu; internette gezinme, Word’de doküman düzenleme ve bunun gibi günlük işlerde ortalama 8 saatlik bir kullanım süresine ulaşıyor. Kısacası, sabahtan şarj ettiğiniz dizüstü bilgisayarın belirli aralıklarla akşama kadar işinizi görebileceğini söyleyebiliriz. Pili bitse bile, şarj aletiyle bir saatte yüzde 60 gibi bir doluluğa ulaşmak mümkün oluyor ki, bu da dizüstü bilgisayar için hızlı sayılır.

ZenBook S UX391UA inceleme: Yazılım

ZenBook S UX391UA’da Windows 10 Home sürümü yüklü olarak geliyor. Asus, kendi adını taşıyan bir klasör altında Asus Hello, Asus Install, Asus Live Update gibi çeşitli uygulamaları sunuyor. Asus Live Update sayesinde en güncel sürücüleri sisteme yükleyebilirsiniz. Bunun dışında yüklü olarak gelen Asus Splendid de ekranın renk sıcaklığını değiştirmenizi sağlıyor. Quiet Fan uygulaması da performansı yazılımla ayarlamaya, böylelikle fanın devreye girmesini mümkün olduğu kadar azaltmaya yarıyor.

Bunun dışında ZenBook S’te Microsoft’un çeşitli uygulamaları da yüklü olarak sunuluyor. Daha fazla uygulamayı Microsoft Mağaza’dan indirebileceğiniz gibi, internet üzerinden de birçok geleneksel Windows masaüstü uygulamasını indirip dizüstü bilgisayara kurabilirsiniz.

ZenBook S UX391UA inceleme: Sonuç

Asus ZenBook S, özellikle şık tasarımı, ince ve hafif gövdesiyle ilgi çekiyor. Taşınabilir bilgisayara göre ortalamanın üstünde bir performans ve işlevsellik sunduğunu belirtmek gerekiyor. Ancak onu aynı segmentteki rakiplerinden ayıran en önemli unsur, sahip olduğu menteşe tasarımı. Bu menteşe tasarımı sayesinde ZenBook S UX391UA’yı kullanırken hem parmaklarınız daha rahat ediyor, hem de bilgisayarın sıcaklığını daha az hissediyorsunuz. Tabii ki, sıcak havanın daha verimli biçimde dışa atılmasına da yardımcı oluyor.

ZenBook S UX391UA’nın 11 bin TL seviyesinde bir fiyatı bulunuyor. Kabul etmek gerekiyor ki, günümüzde iyi bir dizüstü bilgisayar satın almak için 10 bin TL’ye kadar varan miktarları gözden çıkarmak gerekiyor. Bunun üstüne Asus ZenBook S UX391UA’nın yüksek taşınabilirliğini, ergonomisini ve aynı zamanda şık görünümünü eklediğimizde, verilen para yüksek olsa da, boşa değil gibi görünüyor. İçeride yer alan işlemci neredeyse bir yaşını doldurdu, ancak toptan paket dahilinde değerlendirildiğinde, beklentilerinizi karşılamayı başaracaktır gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER