Teknoloji

Android Q koyu mod ile güç tasarrufu sağlayacak

android q

Android Q olarak anılan yeni Android sürümünün en çok konuşulan özelliklerinden birinin koyu mod olacağı şimdiden görülüyor. Kullanıcılar, geliştiriciler ve hatta Google, geçmişte koyu temalarla daha önce flört etmişti. Ancak Android Q’yla birlikte ilk kez sistem ölçeğinde ve parlatılmış bir koyu renk modu sunulacak. Koyu temayla birlikte akıllı telefon sahiplerine güç tasarrufu imkanı sağlanacağı da belirtilse de, bunun uzun vadede bir anlamının olmayabileceği belirtiliyor.

Android Q’nun koyu modu yeni sürüme ait ilk kod sızıntısında hemen göze çarpmıştı. Koyu modu ufukta görünmesi pek çok kişiyi mutlu etse de, özelliğin gerçek sunumu beklentileri karşılama konusunda yetersiz kalabileceğe benziyor. Öncelikle koyu mod, kullanıcıların diledikleri temayı kullanmasını engelleyecek gibi görünüyor. Buna ek olarak, tüm uygulamaların koyu mod ile uyumlu olmayacağı da belirtiliyor.

Google koyu modu en azından ilk etapta sistem arayüzünün ve ayarlar uygulamasının ötesine taşımayı hedefliyor gibi görünüyor. Ancak bu çabalar da başlangıçta sadece Google’ın yerleşik uygulamaları ve Google Play ile sınırlı kalacağa benziyor. Üçüncü taraf uygulamaların kullanılabilir bir koyu mod sunmaları için ekstra bir çaba sarfetmeleri gerekiyor. XDA Developers‘ın paylaştığı çeşitli ekran görüntüleri, bazı uygulamaların bu ekstra çabasının estetik karşılığını alamayabileceğini işaret ediyor.

Eğer uygulama geliştiricileri de pil ömrü konusunda Google kadar hassassa, koyu mod konusunda çalışmaktan geri kalmayabilirler. PhoneArena sitesi tarafından gerçekleştirilen bir test, Android’in “Çevrilmiş Renkler” özelliğiyle oluşturulan “çakma” koyu modun bile ön yüklü uygulamalara yüzde 30 ila 50 oranında güç tasarrufu sağladığını gösteriyor. Üçüncü taraf uygulamlarda ise bu oran yüzde 20 oluyor.

Android Q ve koyu moduna dair detayları görmek için ilk geliştirici ön izlemesini ve mayıs ayında düzenlenecek I/O 2019 etkinliğini beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER