Teknoloji

Akıllı telefon satışlarında 14 yılın ardından ilk kez düşüş yaşandı

akilli telefon satislariTeknoloji dünyasının uzun süredir beklediği olay sonunda gerçekleşti. Küresel akıllı telefon satışları, 2004’ten beri ilk kez yıllık bazda geriledi. Araştırma şirketi Gartner’a ait rakamlara göre, 2017’nin son çeyreğinde satışlar küresel ölçekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.6 oranında düştü.

Samsung ve Apple, akıllı telefon pazarındaki liderliklerini koruyor. Ancak zirvedeki iki şirketin satışları da geriledi. Samsung’un satışlarında yüzde 3.6 oranında bir kayıp yaşanırken, Apple cephesinde bu kayıp yüzde 5 seviyesinde oldu.

Gartner’ın raporuna göre, Samsung’un satışlarındaki düşüşte Galaxy S8 ve S8+’ın nispeten eskimesi ve yeni telefon alacakların S9’u beklemeye başlaması önemli bir rol oynadı. Apple cephesinde ise üç iPhone modelinin yarattığı kafa karışıklığının ve iPhone X’un tedariğinde yaşanan sıkıntıların düşüşün temel sebebi olduğu düşünülüyor.

Gartner’ın raporu, akıllı telefon pazarının doygunluk seviyesine geldiğini göstermesi açısından önem taşıyor. Artık akıllı telefon pazarının ana müşterilerinin telefonunu yenilemek isteyen kişiler olduğu anlaşılıyor. Gartner analisti Anshul Gupta’nın verdiği bilgilere göre; yüksek beklentilere giren potansiyel müşterilerin bu beklentilere karşılık alamaması, pazarın küçülmesinde önemli rol oynadı.

Yine de, raporda hem sektörün geneli hem de büyümekte olan iki şirket için ümit verici işaretler bulunuyor. Son çeyrekte akıllı telefon satışları bir önceki yıla göre düşse de, 2017’nin genelinde 2016’ya kıyasla yüzde 2.7 oranında bir artış kaydedildi. 2017’de tüm dünyada 1.5 milyar akıllı telefon satıldı. Sektörün genelinin küçüldüğü 2017’nin son çeyreğinde, Çinli üreticiler Huawei ve Xiaomi büyümeyi başardı. Huawei pazar payını yüzde 9.4’ten yüzde 10.8’e, Xiaomi ise yüzde 3.6’dan yüzde 6.9’a çıkardı.

İLGİLİ HABERLER