İncelemelerManşetler

TCL MoveTime MT42 Akıllı Çocuk Saati İncelemesi

tcl movetime mt42 akıllı çocuk saati

Çoğu anne ve baba çocuklarının ne yaptıklarından, nerede olduklarından her an haberdar olmak ister. Teknoloji bu noktada onlara büyük nimetler sunuyor. Giderek daha fazla kişinin bileğinde gördüğümüz akıllı saatler, çocuklar için bir akıllı telefondan daha kullanışlı, yanlarından hiçbir zaman ayırmadıkları, kolay kolay unutmadıkları bir iletişim cihazı niteliğini taşıyor. TCL de bunu gören şirketlerden biri ve son yıllarda, tüketicilerin hatırı sayılır ilgi gösterdiği çocuk saatleri çıkarıyor. Yakın zamanda Türkiye’de de satışa çıkan TCL MoveTime MT42 Akıllı Çocuk Saati bu serinin son üyesi oluyor. Daha uzun pil ömrü, parlak ekran, kullanışlı uygulamalar ve TCL Connect uygulamasıyla yönetim gibi imkanlar sunan bu akıllı çocuk saati ile ilgili detaylar ve yorumlar TCL MoveTime MT42 inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.

TCL MoveTime MT42 inceleme: Tasarım

TCL MoveTime MT42 Akıllı Çocuk Saati, yetişkinlere özel akıllı saatlerinkinden geri kalmayacak boyutlarla geliyor. 14.8 milimetrelik profil kalınlığına sahip olan akıllı saat, küçük çocukların bileklerinde biraz büyük durabilir. Büyük görünmesine rağmen 55 gram ile hafif bir saat sayılır ve çocuklar da bileklerinde yorgunluk hissetmeden taşıyacaktır. 7 yaşındaki kızımın MT42’yi birkaç saat boyunca bileğinde taşımasına rağmen ağır olduğu konusunda şikayette bulunduğunu duymadım. Saatin kayışı üzerinde birçok delik bulunması, oldukça geniş bir yaş aralığındaki çocuğun bileğine rahatlıkla uymasını sağlayacaktır.

tcl movetime mt42 akıllı çocuk saati

Plastik ve silikon birleşimi malzemelerden üretilen akıllı saatin silikon kayışı 135-200mm arası bir bilek uyumluluğuna sahip. Kayış genişliği 20mm. Başka kayışlarla kolaylıkla değişim imkanı da bulunuyor. Önde bulunan 1.54 inçlik 2D ekranın etrafında kalın bir çerçeve mevcut. Ekranın üst kısmına bir kamera yerleştirilmiş. Sağda ve sol kenarda yer alan çıkıntılar kayıştaki tonlarla uyum gösteriyor. Akıllı saatin mavi ve pembe olmak üzere iki renk seçeneği var. Her bir renk seçeneğinde uyumlu olacak farklı renk tonları da kullanılmış.

TCL MoveTime MT42 Akıllı Çocuk Saati’nin sert gövdesi onun düşme ve benzeri durumlarda daha iyi dayanıklılık göstermesini sağlayacaktır. Ekran camının kasaya göre hafif de olsa içe yerleştirildiğini, arada küçük de olsa bir tamponun oluşturulduğunu görüyoruz. Bu durum düşme veya çarpma gibi durumlarda ekranın dayanıklılığına da olumlu yönde etki edecektir.

tcl movetime mt42 akıllı çocuk saati inceleme

MT42’nin sağ kenarında güç tuşu ve hoparlör bulunuyor. Güç tuşu dışa doğru fazla çıkıntı yapmasa da, farklı dokusu sayesinde el yordamıyla rahatlıkla bulunuyor. Yumuşak olması sayesinde kolaylıkla kullanılıyor. Sol kenarda ise iki tane lastik kapak var. Üstteki kapak microUSB portunu örterken ikinci kapağın arkasında nanoSIM kart yuvası var. Kutudan çıkan küçük bir cisim sayesinde SIM kartı yerinden kolaylıkla çıkarabilir veya yuvasına yerleştirebilirsiniz.

TCL MoveTime MT42 inceleme: Özellikler

TCL MoveTime MT42’de, yukarıda belirttiğimiz gibi 1.54 inçlik bir ekran bulunuyor. Bu ekran 240 x 240 piksel çözünürlüğe sahip. Ekranın piksel yoğunluğu yeterli keskinlikte ve netlikte görüntüler sunuyor. Görüntülü görüşmeler sırasında da bu ekranın netliği tatmin edici oluyor. Ekran parlaklığı da ortalamanın üstünde, bu durum ekranın dışarıda da rahatlıkla görülmesini ve saatin kullanılmasını mümkün kılıyor. Dokunmatik ekran üzerinde çocuğunuz parmağını sağa, sola, yukarı, aşağı sürükleyerek rahatlıkla gezinebilir.

tcl movetime mt42 akıllı çocuk saati inceleme

MT42’nin sağlam gövdesinin bir başka önemli özelliği de IP65 ile toza ve su sıçramasına dayanıklı olması. Çocuğunuz toz toprak içinde oynarken veya yağmur altında koşarken bileğindeki akıllı saati de tozdan veya sudan hiçbir şekilde etkilenmeyecektir.

Akıllı saatlerde kamera çok karşılaştığımız bir özellik değildir. TCL MoveTime MT42 Akıllı Çocuk Saati ise bu birimi sunarak her yerde bilekten görüntülü görüşme yapma imkanı sağlıyor. 2 megapiksel çözünürlüklü kamera ile tatmin edici bir çözünürlükte görüntülü görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik çocuklarınız bu kamerayla fotoğraf veya video çekebilirler. Bunlar için yeterli olacak şekilde 4 GB’lık bir dahili depolama alanı da bulunuyor.

MT42’nin en önemli özelliği bir nano SIM kart yuvasına sahip olması ve kendi hattıyla bağımsız biçimde çalışabilmesi. Çocuğunuz için özel bir hat alarak ve uygun bir tarife belirleyerek onun kendi iletişim aracına sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Ben 5 GB’lık aylık veri hakkı olan bir plan tercih ettim. Okul dışında ve hafta sonu kullanacağını göz önünde bulundurduğumda bu paket yeterli oluyor. Bununla birlikte akıllı saate evdeki Wi-Fi bağlantısını eklemeyi de ihmal etmeyin. Bu şekilde saatin evdeyken mobil hattın veri paketini gereksiz yere tüketmesinin de önüne geçmiş olacaksınız.

tcl movetime mt42 akıllı çocuk saati inceleme

Akıllı çocuk saatinin kendi hattına sahip olmasına ek olarak, 4.5G desteği sunması da, yüksek hızlı veri iletişimi için bir akıllı telefona ihtiyaç duymamasını sağlıyor. Çocuğunuz istediği her yerde 4.5G üzerinden görüntülü görüşme gerçekleştirme, yazılı veya sesli mesaj gönderme imkanına sahip olacaktır. 4.5G desteği dışında akıllı saatin 2.4 GHz Wi-Fi ve Bluetooth 4.2 desteğine sahip olduğunu görüyoruz. İvmeölçer de mevcut.

MT42’nin kutusundan çıkanlardan da bahsetmeden geçmeyelim. Akıllı çocuk saatinin dışında kısa bir micro USB şarj kablosu, SIM kartı yerleştirmek için küçük bir cisim, kullanım kılavuzu ve garanti belgesi çıkıyor.

TCL MoveTime MT42 inceleme: Kurulum ve Deneyim

TCL MoveTime MT42 Akıllı Çocuk Saati için kurulum işlemlerine başlamadan önce soldaki yuvasına nano SIM kartı, kapakta gösterildiği yönde yerleştirin. Sonrasında iOS veya Android telefonunuza TCL Connect uygulamasını kurun. Uygulamayı kurduktan sonra saat ekleme bölümüne girin ve buradaki listeden MT42’yi seçin. Sonrasında ücretsiz bir TCL Connect hesabı oluşturmalısınız. Daha sonra MT42 üzerinde ekranda görünen barkodu telefonun kamerasıyla okutun. Bundan sonra ekranda çıkan çeşitli komutları yerine getirin ve sonuç olarak 1-2 dakika gibi kısa bir sürede akıllı çocuk saati kullanıma hazır hâle gelecektir. Bu kurulum işlemini yapmadığınız takdirde, akıllı saatin içindeki hattı da kullanamıyorsunuz, saate gelen çağrılar doğrudan meşgule düşüyor.

tcl movetime mt42 akıllı çocuk saati inceleme

Kurulumu gerçekleştirdikten sonra saat üzerindeki uygulamalar ve veri bağlantısı aktif hâle geliyor. TCL’in özelleştirilmiş bir Android versiyonunu temel alan bu kullanıcı arayüzü, dokunarak veya sürükleyerek kolaylıkla gezinebilen bir kullanıcı arayüzünü sunuyor. Ekran kapalıyken sağdaki tuşa basarak ekranı açabilir ve saatin kaç olduğunu görebilirsiniz. TCL, farklı saat ekranları sunuyor, saat ekranındayken ekrana hafifçe bastırıp bekleterek diğer seçenekleri görebilirsiniz. Saat ekranındayken sağa sürükleyerek gelen aramaları görebilir, sola doğru sürükleyerek ana menüye girebilirsiniz. Aşağı sürüklediğinizde ses ve parlaklık ayarlarını; Bluetooth, Wi-Fi ve ses kapatma düğmelerini görüyorsunuz. Aşağıdan yukarı sürüklediğinizde ise bildirimler gösteriliyor. Bir önceki menüye gitmek içinde ekranın sol kenarından ortaya doğru sürüklemek yeterli oluyor.

Uygulamalara baktığımızda; Sohbet, Kişiler, Kamera, Galeri, Adımsayar, Arkadaş ekle, Hatırlatıcı, Hava Durumu gibi uygulamalar ilk bakışta göze çarpıyor. Eğlence adlı bir uygulama da var; bunun içinde ise Hesap Makinesi, Salla, Ses Değiştirici ve Hamster gibi eğlenceli araçlar ve oyunlar bulunuyor.

tcl movetime mt42 akıllı çocuk saati inceleme

Tema da dikkat çekici bir uygulama. Tahmin edebileceğiniz üzere bu uygulamada saat ekranları, sohbet görünümleri ve ana menü için çeşitli ikon stilleri var. TCL, bu temaları yüklemeyi çocuklar için eğlenceli ve mücadele içeren bir oyuna dönüştürmüş. Her bir öğe belirli miktarda sanal jetonlar karşılığında sunuluyor. Jeton toplamak için de adım atmanız, saati sallamanız veya her gün oturum açmanız, yani saati kullanmanız gerekiyor. Puan topladıkça söz konusu tema unsurlarından daha fazlasını edinme imkanına sahip oluyorsunuz.

Ana menünün en sonunda ise Daha fazla seçeneği var. Buraya girdiğinizde ise alarm, mesaj, Bluetooth, Kişisel Merkez ve bunun gibi seçenekler var. Kişisel Merkez üzerinden çocuğunuz, kendisine özel bir avatar olabilir, cinsiyet ayarını buradan, telefona bağlı olmadan yapabilir. Ayarlar içinde ise kablosuz bağlantı, ekran, ses, saat belleği temizleme, dil, güncelleme ve bunun gibi genel ayarlar bulunuyor. Saatin kullanıcı arayüzü oldukça sade ve sezgisel bir niteliğe sahip, yani çocuğunuz fazla zaman kaybetmeden neyin nerede olduğunu kolaylıkla öğrenecektir.

TCL Connect uygulaması ise ebeveynlerin saati uzaktan kontrol etmelerine veya saati bileklerine takan çocukların yerlerini görmelerine olanak sağlıyor. Saat üzerinden anne, baba veya diğer tanıdıkların telefon numaralarını ekleyebilir ve sadece onların çocuğunuzu aramasını sağlayabilirsiniz. Bu beyaz liste dışında kimse çocuğunuza telefon çağrıları üzerinden ulaşamayacak veya mesaj gönderemeyecektir. Çocuğunuzla görüntülü görüşme yapmak istediğinizde veya çocuğunuz sizi görüntülü olarak aradığında da bu uygulamayı kullanıyorsunuz. Çocuğunuzla yazılı mesajlaşmak veya birbirinize sesli mesaj göndermek istediğinizde de iletişimi bu uygulama üzerinden gerçekleştiriyorsunuz.

Konum takibi veya anlık izleme gibi özellikler de mevcut ve bunların da gerçekleştirilmesi TCL Connect üzerinden sağlanıyor. Harita üzerinden daire veya poligon biçiminde güvenli alanlar oluşturabilir, çocuğunuz bu alanların dışına çıktığında bildirim alabilirsiniz. Bir gün içinde çocuğunuzun nereden nereye gittiğini de harita üzerinde çıkarılan rota üzerinden görebilirsiniz. Üstelik size zaman akışı biçiminde, harita üstü bir animasyon da çıkarılıyor. Canlı İzleme ise, TCL MoveTime MT42 Akıllı Çocuk Saati aracılığıyla çocuğunuzun konumunu gerçek zamanlı olarak izlemenize izin veriyor. 3-60 dakika arasında farklı seçenekler var, ancak canlı izlemeyi uzun süre açık tutmanın saatin sıcaklığını ve pil tüketimini artırdığını belirtelim. Belirlenen sürenin sonunda canlı izleme otomatik olarak kapatılacaktır.

TCL Connect üzerinden sunulan diğer unsurlar arasında saatin bir Wi-Fi ağına bağlanması, planlı açma ve kapama zamanlarının belirlenmesi, kullanılabilecek çeşitli metin sohbeti şablonlarının düzenlenmesi, çocuğunuzun attığı günlük adım sayısının görüntülenmesi de yer alıyor. Hatırlatıcı bölümünden çocuğunuzun unutmaması gereken ödevleri ve diğer işleri ekleyebilir ve MT42’nin bunları hatırlatmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca saate özel QR kodunu akıllı telefonun ekranından görüntüleyerek diğer aile bireylerinin de TCL Connect üzerinden MT42’yi kolaylıkla takip etmelerini sağlayabilirsiniz.

TCL MoveTime MT42 inceleme: Performans ve Pil

TCL MoveTime MT42 Akıllı Çocuk Saati, Spreadtrum SL8521E işlemciye sahip. Yukarıda belirttiğimiz gibi; 4 GB dahili hafıza mevcut. Ayrıca 512 MB RAM var. Bu donanım paketi saatin düzgün biçimde işlemesi için yeterli oluyor. Gayet akışkan, sürüklemelere ve dokunmalara hızlı tepki veren bir kullanıcı arayüzü var.

tcl movetime mt42 akıllı çocuk saati inceleme

2 megapiksel kameranın düşük ışık performansı da tatmin edici. Hızlı biçimde fotoğraf ve video çekebiliyor. Üstelik fotoğraflara çeşitli çıkartmalar eklemek de mümkün. Bu durum çocuğunuz için saatte eğlenceli bir unsurun daha bulunduğu anlamına geliyor. Çekilen fotoğrafları veya videoları Galeri uygulaması üzerinde görüntüleyebilirsiniz. Çocuğunuz bunları TCL Connect üzerinden eklenmiş kişilerle hızlıca paylaşabilir. Anne veya baba, telefonundaki TCL Connect üzerinden bunları hızlıca izleyebilir. Videoların ses kalitesi ortalamayı geçmiyor, ancak anı biriktirmekten çok iletişim odaklı bir akıllı saat olduğunu düşündüğümüzde, ses ve görüntü kalitesinin yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Videoların durağanlığı, hafif bilek hareketleri görüntüde titremeye neden olmuyor.

MT42’nin boyutunun selefi MT40’a göre artmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de artan pil kapasitesi. Bu akıllı saatte 850 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. TCL, bu pilin 1 haftaya kadar bekleme süresi sunduğunu belirtiyor. Yüksek 4.5G performansında ve aktif olarak kullanıldığında ise 2 güne kadar çalışma imkanı sağlıyor. Biz, fazla yoğun olmayan, genellikle adım takibi ve kısa süreli ekran aktifliğinin bulunduğu bir kullanım senaryosunda sabahtan akşama yüzde 23’lük bir kullanım gördük. Bu durum, TCL’in verdiği tahminlerin tutarlı olduğunu gösteriyor.

Kutudan çıkan kısa micro USB 2.0 kablosunu bir bilgisayarın USB portuna veya bir güç adaptörüne bağlayarak şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz. TCL, pilin 2 saatte şarj edilebileceğini belirtiyor ki, pratikteki gözlemlerimiz de bununla örtüşüyor.

TCL MoveTime MT42 inceleme: Sonuç

TCL MoveTime MT42 Akıllı Çocuk Saati, çocuğunuzun nerede olduğunu görmek, istediğiniz her an ona kolaylıkla ulaşmak için epey kullanışlı bir cihaz olma özelliğini taşıyor. Yoğun kullanım için bile yeterli bir pil ömrü, her ortamda çocuğunuz için rahat görüş sunan bir ekranı bulunuyor. Kamerası, mikrofonu ve hoparlörü de hızlı ve kolay iletişim için yeterlilik sağlıyor. 4 GB dahili hafızası çocuğunuzun kamerayla çekeceği kısa videolar veya sesli notlar için yeterli alanı sunuyor. Sezgisel kullanıcı arayüzü kolaylıkla öğreniliyor ve rahatlıkla kullanılıyor. Eğlence için sunulan çeşitli araçların yanı sıra zengin Tema uygulaması da saatin olumlu yanlarından bir tanesi. Çocukların hoşuna gidecek birçok içerik burada mevcut, satın almanın sanal jetonlara bağlanması, bunun için de çeşitli mücadelelerin ortaya konulması güzel bir düşünce olmuş. Boyutu her çocuk için ideal sayılmaz, ancak sahip olduğu kayışı, her bileğe rahatlıkla uymasını sağlayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER