Teknoloji

Apple 140W güç adaptörüyle ilk GaN şarj cihazını sunuyor

apple 140w güç adaptörü

Apple’ın yeni 16 inç MacBook Pro’ya güç sağlamak için geliştirdiği, yeni MagSafe şarj kablosuyla çalışan yeni 140W güç adaptörün  USB-C Power Delivery 3.1 standardını destekliyor. Bu güç adaptörü yeni 16 inç MacBook Pro’nun kutusuna dahil olmasının yanı sıra, ayrı olarak 999 TL karşılığında satın alınabilecek. USB-C MagSafe kablosu ise 519 TL’ye satılacak. Bu arada, yeni 14 inç MacBook Pro’lar, tam modele bağlı olarak 67W ve 96W şarj cihazlarıyla geliyor.

USB-C PD 3.1 standardının kullanılması, Apple’ın yeni güç adaptörünün , bu yılın başlarında USB Type-C Release 2.1 spesifikasyonu ile birlikte duyurulan ve aynı güç dağıtım standardını kullanan diğer cihazlarla çapraz uyumlu olacağı anlamına geliyor. Bu, aynı zamanda MacBook sahiplerinin yeni MacBook’larla uyumlu üçüncü taraf güç adaptörlerini kullanma esnekliğine sahip olduğu anlamına geliyor. Geçmişte, 100W’ın üzerinde şarj hızları sunmak için spesifikasyondan çıkmak zorunda kalan bazı USB-C dizüstü bilgisayar hızlı şarj cihazlarında durum böyle değildi.

apple 140w güç adaptörü

Apple, USB-C PD 3.1 standardını kullanmanın yanı sıra, güç adaptörünün ilk galyum nitrür (GaN) şarj cihazı olduğunu da doğruladı. Bu, şirketlerin geleneksel muadillerinden daha küçük boyutlu ve daha yüksek güçlü şarj cihazları oluşturmasına olanak tanıyan malzemeyi kullandığı anlamına geliyor.

apple 140w güç adaptörü

Apple, şarj ünitesinin özelliklerinin yanı sıra, yeni MacBook’ların Thunderbolt 4 bağlantı noktalarından herhangi birinin dizüstü bilgisayarları şarj etmek için kullanılabileceğini de doğruladı. 14 inç MacBook Pro’da bu bağlantı noktaları hızlı şarj için kullanılabilir; ancak 16 inç MacBook Pro’yu hızlı şarj etmek için MagSafe 3 ve 140 W adaptörün kullanılması gerekiyor. Çünkü Thunderbolt 4, USB-C PD 3.1 standardından önce geliyor ve en fazla 100 W’a ulaşıyor. Daha düşük voltajlı şarj cihazları MacBook’lara güç sağlayabilecek, ancak Apple, dizüstü bilgisayar sağlanandan daha fazla güç kullanıyorsa şarjın daha yavaş olabileceğini veya hatta güç kaybına neden olabileceğini söylüyor.

Ayrıca Apple, MagSafe 3 konektöründe kullanılan mıknatısların önceki nesle göre daha güçlü olduğunu söylüyor.

Sonuç olarak, Apple’ın yeni MacBook’larından birini satın almayı planlayan herkes için bu harika bir haber. Diğer cihazlara güç sağlayabilen ve ayrıca dizüstü bilgisayarlarını şarj etmek için Apple’ın kendi güç adaptörünü kullanmakla sınırlı olmayan yetenekli bir hızlı şarj cihazı arayanlar için bu yeni güç adaptörü epey kullanışlı olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER