Teknoloji

Taylor Swift’in plak şirketi Spotify’a telif bedellerini açıklayarak cevap verdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

taylor-swift-071114

Çevrim içi müzik servisi Spotify ve pop yıldızı Taylor Swift arasındaki söz düellosu devam ediyor. Swift geçtiğimiz hafta Spotify’ın müzisyenlerin hakkını vermediği iddiasıyla tüm katalogunu servisten çekmesiyle başlayan süreç, Spotify CEO’su Daniel Ek’in Swift ve diğer popüler sanatçıların Spotify’dan 6 milyon dolar telif ücreti kazanma yolunda ilerlediklerini söylemesiyle devam etmişti. Ek’in bu açıklamasına yanıt Taylor Swift’in plak şirketi Big Machine’in CEO’su Scott Borchetta’dan geldi. Borchetta Swift’in ”Shake It Off” isimli şarkısının 12 aylık süreçte sadece ABD’de Spotify üzerinden elde ettiği gelirin 500 bin doların altında olduğunu belirtti.

Spotify’dan Time’a yapılan açıklamada ise Swift’e son 12 aylık dönemde 2 milyon dolar ödediği ifade edilse de, Borchetta Spotify’ın müzik dünyası için bir ”afet” olduğu iddiasından vazgeçmedi. Big Machine CEO’su Spotify ortaya çıkmadan önce müzik endüstrisinin çok daha iyi durumda olduğunu söylerken, Spotify tarafından ödenen rakamın 50 bin albüm satışından daha düşük olduğunu belirtti. Borchetta Swift’in Vevo’daki videolarından Spotify’a göre daha fazla gelir elde ettiğini sözlerine ekledi.

Sadece bir şarkıdan 500 bin dolar gelir elde etmek kulağa oldukça etkileyici gelse de, Swift’in ABD’de albüm satışı konusunda başarılı bir grafik izlediğini ve belli bir seviyede kalmayı başaran birkaç pop yıldızından biri olduğunu unutmamak gerekiyor. Swift’in son alübmü 1989, 1 hafta içinde 1 milyon kopyadan fazla sattı.

Spotify, Taylor Swift’in geri dönmesi yönündeki isteğini geçtiğimiz hafta oluşturduğu çalma listeleriyle kendi tarzında ilan etmişti. Ancak Swift ve plak şirketi bu karardan kolay dönecek gibi gözükmüyor. Borchetta bu kararı alırken yeterli telif ücreti alamayan sanatçıların haklarını da savunmayı amaçladıklarını belirtmeyi ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER