Manşetler

Jonathan Ive iOS’in kullanıcı arayüzünde radikal değişiklikler planlamıyor

iOS’ten sorumlu genel müdür yardımcısı Scott Forstall geçen ekim ayının sonunda Apple’dan ayrılmış ve Jonathan Ive kullanıcı arayüzü yöneticisi sıfatıyla tüm şirket genelinde iOS de dahil olacak şekilde tasarımdan sorumlu tek yönetici hâline gelmişti. Bu önemli değişikliğin gerçekleşmesinden birkaç ay sonra Ive’nin yeni rolünün ne gibi değişikliklere yol açacağına dair işaretleri görmeye başladık.

jonathan-ive-ipad

The Wall Street Journal’ın haberine göre Apple’ın yazılım ve donanım tasarım ekipleri gerçekten daha yakın temas içinde çalışıyor. Bu, şirket içi sırlar konusunda bir hayli ünlenmiş olan Apple için oldukça önemli bir değişim sayılır. WSJ’nin belirttiğine göre daha önce Forstall’ın altında çalışan Greg Christie iOS kullanıcı arayüzü ekibinin başında bulunuyor. Ancak ekip, hâla Ive’nin liderlik ettiği endüstriyel tasarım ekibiyle daha yakın şekilde çalışıyor. Ive’nin şirket genelinde her türlü insan arayüz aygıtından ve unsurundan sorumlu kişi rolü nedeniyle, Christie’nin ekibi ve Ive sıklıkla toplantılar gerçekleştiriyor ve sonuç olarak her iki grup çalışmalarını daha sık şekilde paylaşıyor.

Ive’nin iOS’in gelecek versiyonuna olan etkisinin çok az olacağı söyleniyor. Yine de, WSJ’nin kaynağı Ive’nin daha modern ve yalın bir tasarımı getirmek için çalıştığını öne sürüyor. Ne var ki, öyle ya da böyle, karşımıza yeteri kadar muhafazakar bir tasarımın çıkması muhtemel. Bu durum iOS’in gelecek sürümünde radikal değişiklikler bekleyenleri bir az olsun hayal kırıklığına uğratacaktır. Ancak Ive ve Apple geçen altı yıl boyunca iOS’in kullanıcı arayüzüne alışmış olan kullanıcıları hemen yabancılaştırmak istemiyor. Önemli değişikliklerin gelmeyecek olmasının söylenmesine rağmen, yeni iş akışı CEO Tim Cook’un geçen yıl Forstall’ı kovarken aklından geçenlerle uyuşuyor olmalı.

Bu arada birleştirilmiş olan OS X ve iOS yazılım ekiplerinin kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi’nin altında nasıl çalıştığı şeklinde bazı detaylar da var. Değişikliklerin şimdiye kadar yavaş yavaş gerçekleştiği söyleniyor. Her iki grubun ilgi alanları birbiriyle fazlasıyla çakışıyor olsa da, Federighi mühendislik ekiplerini şimdilik ayrı tutmayı tercih ediyor. Yine de, ekipte önümüzdeki yaz daha fazla organizasyon değişikliğinin gerçekleşmesi bekleniyor; Federighi’nin grupları birbirine daha da yaklaştırması kuvvetle muhtemel.

Tim Cook’un geçtiğimiz sonbaharda yaptığı operasyonun sonuçlarını tam anlamıyla görmek için henüz çok erken olsa da, Apple’ın bir buçuk yıllık CEO’su şirket genelindeki ağırlığını ve etkisini hissettirmeye başlamış. Bunda herhalde Scott Forstall gibi Jobs’un veliahtı olduğunu iddia eden ve Cook’un hareket alanını sınırlaması muhtemel adamların temizlenmesinin de payı bulunuyordur.

İlgili >> The VergeWall Street Journal

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER