Manşetler

Chrome OS’li ilk dizüstü bilgisayar Cr-48 inceleme altında – Video

Google’ın dizüstü bilgisayarlara özel bulut tabanlı işletim sistemi Chrome OS’in beta sürümü geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Bu beta sürümle birlikte Cr-48 adı verilen ve özel bir pilot program kapsamında isteyenlere dağıtılan dizüstü bilgisayarla da tanıştık. Görünüşe göre Google Cr-48’i isteyenlere ulaştırmaya başlamış. Pilot program dahilinde olanlardan birisi de Engadget editörleri gibi görünüyor.

Cr-48’i teslim alan Engadget tayfası inceleme için fazla gecikmemiş. 12.1 inç’lik ekrana sahip bu Atom işlemcili dizüstü bilgisayarın neye benzediğini aşağıda yer alan videoda bulabilirsiniz. Ayrıca Cr-48 ve Chrome OS ile ilgili tüm ayrıntılar da aşağıdaki bağlantıda yer alıyor. Ancak sizin için bu incelemede gözümüze çarpan birkaç noktayı paylaşmadan geçmeyelim:

  • Cr-48 piyasada bulunan birçok plastik netbook’tan daha kaliteli bir işçiliğe sahip.
  • 2.3 cm’lik kalınlığa ve 1.6 kg. ağırlığa sahip olan bu dizüstü bilgisayar belirtilen değerine göre daha ağırmış hissi veriyor. Yine de ekran açık durumdayken tek elle rahatlıkla taşınabiliyor.
  • VGA soketi, USB portu, 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı ve SD kart yuvası Cr-48’in arabirim elemanları arasında yer alıyor.
  • Chrome OS sürücü desteği konusunda şimdilik biraz zayıf. SD kart ve USB flaş sürücüyü cihaza bağlayan Engadget editörleri Chrome OS’in bunları tanımadığını görmüşler.
  • Google Cr-48’in klavyesini diğer bilgisayarlardakine göre farklılaştırmış. Bazı tuşlara alıştığımızdan farklı görevler atanmış.
  • 12.1 inç’lik ekran 1280 x 800’lük çözünürlüğe sahip. Çözünürlüğün bu ekran için biraz yüksek kaçtığı söyleniyor.
  • Bilgisayarın açma düğmesine bastıktan yaklaşık 15 saniye sonra Chrome OS’in kullanıcı giriş ekranı geliyor. Cihazın ekranını kapattığınızda düşük güçlü bekleme moduna geçiliyor. Ekran kaldırıldığında işletim sistemi saniyeden az sürede açılıyor.
  • Chrome OS açıldığı anda internet tarayıcısı açılıyor, bu internet tarayıcısında küçült ikonu yer almıyor. Masaüstü bilgisayarında Chrome internet tarayıcısını kullananların oradaki tüm favori siteleri ve yükledikleri uygulamalar otomatik olarak Chrome SO’e taşınıyor. İşletim sisteminin tüm işlevleri internet tarayıcısı üzerinden yürütülüyor.
  • İlk izlenimler Chrome OS’in Flash performansının düşük olduğunu gösteriyor.

Video: Chrome OS yüklü Cr-48 incelemesi

İlgili – Engadget

Görsel ve video – Engadget

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER