Manşetler

WWDC 2012: Bizi neler bekliyor?

Apple’ın her yıl haziran ayında düzenlediği geleneksel geliştiriciler konferansı yarın başlıyor. Açılış bu akşam düzenlenecek açılış toplantısıyla birlikte yapılacak. Apple CEO’su Tim Cook’un sahne alacağı açılış toplantısında önemli duyuruların yapılması bekleniyor. Teknoblog olarak gelişmelerini sıcağı sıcağına aktaracağımız bu toplantıda yapılması muhtemel duyuruları sizin için derledik.

1) iOS 6

Apple’ın mobil işletim sistemi platformu iOS her yıl yeni bir ana güncellemeden geçiyor. Önceleri iOS işletim sisteminin yeni sürümüyle ilgili detaylar mart veya nisan gibi açıklanır, güncelleme de yaz aylarında çıkardı. Ancak Apple iOS 5 ile birlikte geleneği bozdu ve bu işletim sisteminin detaylarını WWDC 2011’de açıklamış, çıkışını ise eylül ayında gerçekleştirmişti. Bu yıl da benzer bir durumun olması bekleniyor.

Apple’ın WWDC 2012’nin düzenlendiği Moscone West Center’da yaptığı hazırlıklar zaten iOS 6’nın tanıtılacağını kesinleştirmişti. Çalışanların astığı tabelada “dünyanın en gelişmiş işletim sistemi” nitelendirmesi dikkat çekiyordu. Bu durum akıllara ister istemez iOS 6’da yer alacak ve onu “en gelişmiş” yapacak ne gibi yeniliklerin olacağı sorusunu getiriyor.

Şimdiye kadar çıkan söylentiler Apple’ın iPhone’un çıkışından beri kullandığı Google Haritalar’ı bırakıp kendi harita çözümünü kullanacağını gösteriyor. Apple, kendi harita sistemini geliştirmek için geçmişte çeşitli satın almalar gerçekleştirmişti ve bunun sonucunda üç boyutlu görüntüleme desteği de sunan, yani bir yerdeki binaları da modeller hâlinde gösteren bir harita sisteminin hazırlandığı söyleniyor. Harita sisteminin hayata geçirilmesi Apple’ın Google ile olan bağlarında bir tanesini daha koparmış olacak. Ancak bu bağ kopsa bile Google Haritalar’ın bağımsız bir uygulama olarak yaşamaya devam edeceğini gösteriyor.

iOS 5 ile birlikte Twitter entegrasyonu işletim sistemi seviyesine yükseltilmişti. iPad, iPhone veya iPod touch sahiplerinin bildiği gibi fotoğraf galerisi veya bunun gibi uygulamaların menülerinde “Tweet” seçeneği yer alıyor, bu şekilde cihaz kullanıcılarına Twitter üzerinde daha rahat ve zahmetsiz şekilde paylaşım yapma imkanı sunuluyor. D10 etkinliğine katılan Tim Cook Facebook ile ilgili önemli duyuruların olabileceğine dair ipuçlarını vermişti, hemen ardından da iOS 6’da Facebook entegrasyonunun bulunacağı şeklinde haberler gelmeye başladı. Twitter entegrasyonuna benzer olacak Facebook entegrasyonu sayesinde iOS cihaz sahipleri olan Facebook kullanıcıları sosyal ağda paylaşımlarını kolaylıkla yapabilecek.

iOS 6’da bildirimlerin kullanıcıyı rahatsız etmemesi için daha fazla adımın atılacağı ve Mountain Lion’da geleceği söylenen “rahatsız etme” özelliğinin iOS 6’da da sunulacağı söyleniyor. Bu özelliğin gelmesiyle birlikte iOS cihaz sahipleri bildirimlerin ekranda büyük pencerede veya üstte beliren küçük bir çubukta kullanıcılara gösterilmesi engellenecek.

Apple’ın iPhone 4S ile birlikte kullanıma sunduğu sesli asistan Siri’ye özel SDK’nın da iOS 6 kapsamında çıkacağı iddia ediliyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda yazılım geliştiriciler uygulamalarında Siri’nin nimetlerinden de faydalanma fırsatı bulacak. Bu arada iPad’e Siri desteğini getirecek adımlar da iOS 6 ile birlikte atılabilir.

iOS 6 ile birlikte iCloud entegrasyonunun daha da sıkılaştırılacağı söyleniyor. iCloud.com portalı altına Notlar ve Anımsatıcılar uygulamaları altında tutulan kayıtların da ekleneceği, yani kullanıcıların  iOS cihazları altında tutacakları bileşenlere her yerden ulaşma fırsatı bulacağı iddia ediliyor. iTunes’un gelecek sürümünde de iCloud ve iOS 6’ya uyuma yönelik bileşenlerin bulunacağı, bununla birlikte App Store’un tasarımının da güncelleneceği söyleniyor.

2) Mountain Lion

Lion’ın takipçisi olacak Mountain Lion ile ilgili ilk detaylar geçen şubat ayında açıklanmıştı. Mountain Lion ile birlikte bundan böyle Mac OS X  yerine OS X adını kullanmaya başlayacağız. OS X Mountain Lion ile birlikte masaüstü ve mobil işletim sistemlerini yakınsama çalışmaları yeni bir boyut kazanacak. Apple’ın iOS 5 ile birlikte tanıttığı birçok yeniliği Mountain Lion ile birlikte OS X platformunda da, dolayısıyla iMac, MacBook Pro, MacBook Air, Mac mini ve Mac Pro’da kullanma fırsatı bulacağız.

Mountain Lion ile birlikte Bildirim Merkezi, Mesajlar, Twitter gibi yenilikler OS X platformuna kazandırılmış olacak. Şubattan bu yana geliştiricilere özel olarak çıkarılan beta sürümleri de bu masaüstü işletim sisteminde ilk tanıtılanların üstüne yeni özelliklerin eklendiğini de ortaya çıkardı.

WWDC 2012 açılış toplantısında Mountain Lion ile ilgili son detayların açıklanması bekleniyor. İşletim sisteminin ne zaman satışa çıkacağı, elde etme yolları (büyük ihtimalle Mac App Store üzerinden olacak) ve fiyatı gibi bilgiler kesinlik kazanabilir.

3) Apple TV

Apple oturma odasıyla şu an hobi seviyesinde ilgileniyor. Birkaç yıldır piyasada olan ve bu ayın başında 1080p destekli üçüncü versiyonu çıkan Apple TV’nin ötesinde, kullanıcılar Apple’dan gerçek anlamda düz ekran TV bekliyor. Aslında Apple de bu beklentileri bir şekilde besliyor, ancak henüz bir duyuru veya somut işaret görmüş değiliz.

Ancak geçtiğimiz günlerde gelen bir haber Apple’ın düz ekran TV’ye yol yaptığı şeklinde yorumlanabilir. Buna göre Apple TV’lere özel yazılım geliştirme aracı WWDC 2012 ile birlikte duyurulacak. Bu araç sayesinde yazılımcılar Apple TV üzerinde çalışacak üçüncü taraf yazılımlar geliştirebilecek. Apple’ın hobi olarak ilgilendiği ve düşük profildeki bir cihaz için SDK çıkarmasını beklemiyoruz, bunun ardında bir düşüncenin olduğunu söylesek herhalde yanlış yapmış olmayız.

Apple TV SDK ile birlikte Apple beklenen düz ekran TV serisini çıkarmadan önce bu ürünlerde çalışacak uygulama ekosisteminin yeterli bir büyüklüğe ulaşmasını sağlayabilir. Üstelik Apple TV’nin milyonları geçen satış rakamlarını göz önünde bulunduracak olursak, yazılımcılar için iOS cihazlarınınki kadar olmasa da anlamlı sayılabilecek bir hitap kitlesi de olacak. Yani, Apple’ın düz ekran TV’leri çıkmadan önce de üçüncü taraf uygulamalar dikkate değer indirme sayılarına ulaşabilir. Ancak Apple’ın planı Apple TV set üstü cihazının da ötesinde olmalı.

4) Yenilenmiş Mac masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar

Apple’ın Mac bilgisayarları yılın ortalarına doğru yaklaşmamıza rağmen henüz bu yıla dair bir güncelleme görmedi. Bunun en büyük nedeni olarak Intel’in Ivy Bridge işlemcilerinin çıkışının geç kalmış olması gösteriliyor. Geçen nisanın sonlarına doğru çıkmaya başlamış ve bilgisayar üreticilerinin ürünlerinde gelmeye başlamıştı. Birçok önde gelen bilgisayar üreticisi de Ivy Bridge tabanlı ürünlerini duyurmaya başladı. Ancak henüz Apple’ın Mac bilgisayarları Ivy Bridge işlemcilerle güncellenmiş değil.

Geçmişte Apple’ın Mac masaüstü ve dizüstü bilgisayarları özel etkinliklerle değil de basın bültenleriyle tanıttığını ve tanıtımın hemen ardından çevrimiçi mağazası ve fiziksel mağazalarında piyasaya sürdüğünü gördük. Ivy Bridge çıktığına göre Apple yine bu yolu izleyebilir ve yenilenmiş Mac’lerin çıkışını fazla bekletmezdi. Ancak WWDC’ye kadar bir duyurunun olmaması akıllara Apple’ın bu alanda da yeni ve ilginç duyurular yapacağını akıllara getiriyor.

Geçen yılın sonlarından beri Apple’ın özellikle MacBook Pro serisini radikal şekilde değişikliğe uğratacağı söyleniyordu. 13 inç ve 15 inç’lik modelleri etkileyeceği söylenen bu güncelleme kapsamında optik sürücünün kaldırılacağı, dolayısıyla cihazın inceleceği, MacBook Air tarzı bir profil kazanacağı iddia ediliyordu. Apple’ın MacBook Air ve MacBook Pro serilerini birbirine yakınlaştıracağını söyleyenler, 17 inç’lik MacBook Pro’nun sonlandırılacağını söyleyenler de oldu. Aynı şekilde MacBook Pro’nun daha üst seviye özellikler arayan kullanıcılar için, optik sürücüye de barındıracak hâlde seçenek olarak sunulmaya devam edileceği de söyleniyor.

Dile getirilen bir diğer iddia da Retina ekran. Apple’ın iPhone 4 ile başlattığı ve yeni iPad ile devam ettirdiği ürünlerine Retina tarzı ekranlar ekleme alışkanlığının bir sonraki halkası MacBook Pro’lar olabilir. Büyüklüğüne bakılacak olursa özellikle 13 inç veya 15 inç’lik modellerde Retina olarak değerlendirilebilecek ekranlar görebiliriz. Dizüstü bilgisayarı akıllı telefon veya tablete göre gözden biraz daha uzak kullandığımız için o tarz ekranları Retina ekran olarak nitelendirmek için dikkate alınan piksel yoğunluğu da düşük olacaktır. Her ne olursa olsun, bunu yeni nesil MacBook Pro’ların ekranlarının daha yüksek çözünürlüğe sahip olacağı şeklinde yorumlayabiliriz. Üstelik Mac App Store’da çeşitli uygulamalarda Retina ekran güncellemeleri de görmeye başladık.

MacBook Pro’larda radikal değişiklikler bekleniyor. Bununla birlikte MacBook Air, iMac, Mac mini gibi modellerin Ivy Bridge işlemci, USB 3.0 gibi yeni özelliklerle güncelleneceği söyleniyor. Hatta yaklaşık iki yıldır güncelleme yüzü görmemiş olan güçlü masaüstü bilgisayar Mac pro’nun da güncellemelerden nasipleneceği söyleniyor.

Pekiyi yarın tanıtılması muhtemel Mac masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar hemen piyasaya çıkacak mı, yoksa Mountain Lion’ın çıkışını mı bekleyecek? Her ikisini de bir aradan çıkarmak, aynı zamanda hızlı davranmak isteyen Apple Mountain Lion’ı Mac App Store’da, yeni Mac’lerin piyasaya çıkışıyla aynı zamanda yayınlar mı? Cevabını beklediğimiz sorular arasında bunlar da yer alıyor.

5) Yeni iPhone

Geçen yıla kadar WWDC etkinlikleri yeni nesil iPhone’ların duyurulduğu yer olurdu. Ancak geçen yıl yeni iPhone ile değil de onu çalıştıran işletim sisteminin duyurusuyla karşılaştık. Durum bu yıl da aynı olacak gibi görünüyor. Yeni iPhone ile ilgili ortalarda dolaşan dedikodu yoğunluğunun arttığı bir gerçek, ancak olayların gidişatına ve zamanlamasına bakıldığında yeni bir iPhone modeliyle tanışmak şu an için uzak ihtimal gibi görünüyor.

Bugün kapılarını açacak olan WWDC 2012’nin açılış toplantısı TSİ akşam 8’de başlayacak. Eğer o saatte bilgisayarınız veya mobil cihazınızın karşısında olup Teknoblog’u ziyaret ederseniz, gelişmeleri en hızlı şekilde almış olacaksınız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER