Teknoloji

Windows XP hâlâ milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor

Microsoft WannaCry benzeri potansiyel saldırıya karşı uyarıyor

Windows XP, 2001’de kullanıcılarla buluşmuştu. Uzun süredir desteklenmeyen işletim sistemi, buna rağmen hâlâ hatırı sayılır sayıda sistemde yüklü bulunuyor. NetMarketShare tarafından paylaşılan son veriler de bunu gözler önüne seriyor.

Ağustos ayı itibarıyla dünya genelindeki bilgisayarların yüzde 1,26’lık kısmında 19 yaşındaki işletim sistemi kullanılıyor. Windows XP’nin pazar payı itibarıyla Windows 8 (yüzde 0,57), Chrome OS (yüzde 0,42) ve Windows Vista (yüzde 0,12) gibi daha “genç” işletim sistemlerini geride bırakması dikkat çekiyor.

Windows XP’ye verilen destek, 2014’ün nisan ayı itibarıyla sonlandırılmıştı. Microsoft altı yıldan uzun bir süredir işletim sistemi için önemli teknik veya güvenlik güncellemeleri yayınlamıyor.

Tahminlere göre, şu sıralarda dünya genelinde 2 milyardan fazla bilgisayar aktif olarak kullanılıyor. Bu da yaklaşık 25.2 milyon bilgisayarın uzun süredir güncellenmeyen Windows XP’yle çalıştığı anlamına geliyor.

Windows 10’un geçtiğimiz yıl yüzde 50’nin biraz üzerinde olan pazar payı ise yüzde 60’ı geçmiş durumda. Bu sayılar, Apple’ın Mac’lerinin yüksek profiline rağmen Microsoft’un pazardaki hakimiyetini göstermesi açısından önem taşıyor. Apple’ın işletim sistemi sürümleri arasında ilk sırayı yüzde 3.49’luk pazar payıyla Mac OS X 10.15 alıyor.

Windows 10’un pazar payındaki artışında Microsoft’un geçtiğimiz ocak ayı itibarıyla Windows 7’ye olan desteğinin sonlandırmasının önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Buna rağmen, Windows XP gibi “antika” bir işletim sisteminin hâlâ kullanılıyor olmasının Microsoft açısından bir problem niteliği taşıdığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER