İncelemelerManşetler

Vodafone Blade V İncelemesi

Giriş seviyesi Android akıllı telefon pazarındaki rekabette mobil operatörler de kendi markalarını taşıyan cihazlarla yer alıyor. Vodafone son zamanlarda rekabeti yeni duyurduğu ve piyasaya sürdüğü akıllı telefonu Blade V ile sürdürüyor. Üretimi Türkiye’de, Vestel’in üretim tesislerinde gerçekleştirilen bu giriş seviyesi Android telefon 4 inç ekran, 1.2 GHz dört çekirdekli işlemci, 5 megapiksel arka kamera gibi başlıca teknik özellikleri ve uygun ödeme seçenekleriyle akıllı telefon deneyimi yaşamak isteyenlere imkan tanıyor. Vodafone Blade V ile ilgili detayları yazının devamındaki inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

vodafone-blade-v-inceleme-00014

İnceleme Başlıkları:
TasarımDonanım ve PerformansYazılımKameraSonuç

Tasarım

Bar tipinde bir akıllı telefon olan Vodafone Blade V yuvarlatılmış köşeleri ve parlak plastikten yapılmış, pürüzsüz yüzeyli gövdesiyle bir hayli ilgi çekici görünüyor. Telefonun tasarımı üretici ZTE’nin çizgilerini yansıtıyor, zaten Vodafone Blade V, ZTE Blade V’nin özelleştirilmiş bir hâli olarak nitelendiriliyor. 126 x 64 x 10.9 mm.’lik boyutlara sahip olan bu telefon 130 gr. gibi ortalamalarda gezinen bir ağırlıkla geliyor. Yüzey alanı çok fazla değil, bu sayede tek elde tutup, sadece baş parmağınızı kullanarak ekranın bütün noktalarına erişebilir, işlerinizi rahatlıkla görebilirsiniz.

vodafone-blade-v-inceleme-00001

Vodafone Blade V’nin 4 inç ekranının altında üç adet kapasitif dokunmatik navigasyon tuşu yer alıyor: Geri, ana ekran ve menü. Ekran üstünde 0.3 megapiksel VGA kamera, LED durum gösterge lambası ve ahize hoparlörü bulunuyor. Ön bölümün büyük bölümünü ekranı da koruyan cam kaplarken, alt ve üst bölümlerdeki yuvarlatılmış çerçeveler sayesinde telefona biraz daha çekici görünüm kazandırılmış oluyor.

vodafone-blade-v-inceleme-00010

Blade V’nin üst kenarında güç butonu ve 3.5 mm kulaklık jakı yer alırken sol kenarda ses tuşları ve microUSB portu mevcut. Hem üstteki güç butonu hem de sol kenardaki ses tuşları tek elle kullanımda rahatlıkla kullanılacak şekilde yerleştirilmiş. Özellikle de Blade V’yi sol elde tutup kullanırken büyük rahatlık sağlanıyor. microUSB portu hem bilgisayar bağlantısını hem de şarj işlemini gerçekleştiriyor.

vodafone-blade-v-inceleme-00006

Arkadaki plastik kapak mavi rengiyle bir hayli çekici görünüyor ve arka bölümü boydan boya kaplıyor. Üstelik parlak yüzeyi de telefonu kullanırken elde edilen değerlilik hissini artırıyor. Bu kapağın ortasındaki Vodafone logosu da bir hayli hoş duruyor. Arkadan bakıldığında sol üst köşede 5 megapiksel kamera ve bunun yanında da LED flaş bulunuyor. Kamera ile aynı dikey doğrultuda aşağı inildiğinde hoparlör göze çarpıyor.

Donanım ve Performans

Vodafone Blade V’nin 4 inç ekranı 480 x 800 piksel çözünürlüğe sahip. 233 ppi piksel yoğunluyla bu ekran yazılarda ve grafiklerde mükemmel keskinlik sunmuyor, ancak bu seviyedeki bir telefon için ekranın fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Renk doygunluğu bakımından oldukça iyi bulduğumuz bu TFT kapasitif dokunmatik ekranın parlaklığı da güneş ışığı altında da kullanılabilirlik sağlıyor. Görüş açıları çok yüksek değil, ancak ekrana kenarlardan, üstten ve alttan bakıldığında görüntü kalitesi çok da rahatsız edici şekilde bozulmuyor.

vodafone-blade-v-inceleme-00017

Donanım bileşenlerine bakıldığında Blade V’nin beklentileri karşıladığını görüyoruz. 1.2 GHz dört çekirdekli Qualcomm MSM8225Q yongaset, 1 GB RAM, 4 GB dahili hafıza, 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası bu telefonun başlıca özellikleri arasında yer alıyor. 4 GB’lık hafızanın belirli bölümü işletim sistemi için kullanıldığından bellek kartı yuvasına en az 4 GB kapasiteli bir microSD kart takmak yerinde olacaktır.

Blade V’nin sahip olduğu donanım bileşenleri bu telefonun kendisinden beklenen ölçülerde bir performans sunmasını sağlıyor. Tabii ki, telefon üst sınıf akıllı telefonlar gibi kayıp giden bir performans sunmuyor, ancak kullanıcı arayüzünde takılmadan gezinme, uygulamaları fazla bekletmeden açma, web sitelerini çok zaman geçmeden yükleme, giriş ve orta seviyedeki oyunları oynama gibi noktalarda Vodafone Blade V yeterli oluyor. Performans testlerinde de bu telefon kendi sınıfındaki diğer mobil operatör cihazlarıyla aynı düzeyde sonuçlar elde ediyor.

vodafone-blade-v-inceleme-00009

1800 mAh kapasiteli değiştirilebilir batarya 240 dakikaya kadar varan konuşma ve 250 saate varan görüşme süreleri sunuyor. Wi-Fi ve 3G’nin sürekli açık ve arka planda veri senkronizasyonunun aktif olduğu normal yoğunluklu bir kullanım senaryosuna göre Vodafone Blade V bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Arka kapağı yerinden çıkardığınızda bataryayı göreceksiniz. mini SIM kartı değiştirmek için pili yerinden çıkarmak, dolayısıyla cihazı kapatmak gerekiyor. microSD kart yuvasıysa pilden bağımsız bir yere konumlandırıldığı için aynı zahmete girmeye gerek kalmıyor.

Yazılım

Vodafone Blade V Android 4.1.2 Jelly Bean ile yüklü olarak geliyor. Vodafone kullanıcı arayüzünde çok fazla özelleştirme yoluna gitmemiş, sadece özel bir duvar kağıdı ve birkaç bileşen görüyoruz. Ayrıca kilit ekranında da özel bir kısayol uygulaması mevcut. Kilit ekranındayken iki parmağınızı açtığınızda karşınıza çıkacak olan kısayollar sayesinde en çok kullandığınız işlevlere kilit ekranından, hızlıca erişebilirsiniz. Bu kısayolları düzenlemek için uygulama menüsünde yer alan Mi-EasyAccess uygulamasını kullanmalısınız.

vodafone-blade-v-ekran-goruntuleri-00011

Vodafone uygulama menüsünde de herhangi bir özelleştirme yapmamış. Android’in ham arayüzünün etkilerini burada da görüyoruz. Google’ın Gmail, Play Gazetelik, Play Kitaplar, Google+, Haritalar, Fotoğraflar gibi uygulamaları yüklü olarak geliyor. Ayrıca Google Play Store üzerinden de binlerce ücretli veya ücretsiz uygulamayı Vodafone Blade V’ye indirmek mümkün.

vodafone-blade-v-ekran-goruntuleri-00006

Bir Vodafone akıllı telefonu olan Blade V’nin Vodafone uygulamalarını içermemesini bekleyemezdik. AKUT, Avantaj Cepte, Çiftçi Kılavuzu, Self Servis gibi Vodafone uygulamaları Blade V’de yüklü olarak geliyor.

Not Defteri, Ses Kaydedici gibi, günlük hayatta işinize yarayacak araçlar da Vodafone Blade V’de bulunuyor. Müzik uygulaması MP3, WAV, eAAC+ gibi formatlardaki şarkıları dinlemeye olanak sağlarken Video Oynatıcısı da MP4, H.264, H.263 formatındaki videoları görüntülüyor. Ekran çözünürlüğü 480 x 800 olduğu için, standart çözünürlüklü videolardan öte gitmeye gerek yok ve Blade V de bu videoları düzgün şekilde izlemeye olanak sağlayacaktır.

Kamera

Vodafone Blade V’nin arkasında yer alan 5 megapiksel çözünürlüklü kamera otomatik odaklama özelliği ve LED flaşıyla temel ihtiyaçları karşılıyor. Otomatik odaklama özellikle makro çekimlerde Blade V’den iyi sonuç almaya katkı sağlıyor. Ekranda istediğiniz noktaya dokunarak odaklama yapabilir, bu şekilde çekiminizin ışık ayarını da gerçekleştirebilirsiniz.

vodafone-blade-v-inceleme-00019

Kamera uygulaması Android’in temel kamera arayüzüne göre biraz farklılaştırılmış. Yatay tutuşta ekranın sol kenarında kalacak şekilde yerleştirilmiş bir sütunda ön ve arka kameralar arasında geçiş, flaş, efektler, çekim modu ve ayarlar gibi kısayollar bulunuyor. Kamera uygulamasının hızlı çalıştığını, odaklama ve çekim işlemlerini hızlı şekilde gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Bu da Vodafone Blade V’nin bizim için en önemli artılarından bir tanesi.

Blade V ile çekilen fotoğraflar ihtiyaç duyulan anlarda tatmin edecek türden. Belki üst sınıf bir akıllı telefonun çektiği seviyede fotoğraflar üretmiyor, ancak Blade V ile çekilen fotoğrafları kendi sınıfındaki diğer cihazlarla karşılaştırdığımızda fena bulmadık. Işığın iyi olduğu koşullarda üretilen fotoğraflar başarılı, ancak kapalı havalardaki fotoğraflar normalden biraz daha karanlık ve soluk gibi duruyor. İç ortamda çekilen fotoğraflarda aydınlık fena sayılmaz diyebileceğimiz derecede. Gece fotoğraflarında detaylar çok fazla belli olmasa da gürültü miktarının düşük olması memnun edici.

Vodafone Blade V video tarafında beklentilerin altında kalıyor. Bu telefonla sadece 480p standart çözünürlükte video kaydı yapılabiliyor. Yine de, bu çözünürlükte üretilen videolar daha düşük boyutlu olduğu için sosyal ağlarda paylaşım biraz daha kolay ve pratik oluyor. Olaya bir de bu taraftan bakabilirsiniz.

Sonuç

Vodafone giriş seviyesine hitap eden yeni markalı akıllı telefonu için ZTE’nin Blade V modelini tercih etmiş, bu seçim çok da fena olmamış. Teknik özellikler bakımından Vodafone Blade V, fiyatının karşılığını veriyor. Performans bakımından da aynı yorumu yapabiliriz, kullanıcılar çok fazla hayalkırıklığına uğramayacaktır. Özellikle de Vodafone’un yoğun kullanıcı arayüzü özelleştirmelerinden uzak durması ve temel Android arayüzüne mümkün olabildiği kadar bağlı kalması telefonun optimum performansı için hayırlı bir karar olmuş.

vodafone-blade-v-inceleme-00015

Blade V ile belki mükemmel fotoğraflar, videolar çekemez, yüksek çözünürlüklü filmler izleyip üst sınıf oyunlar oynayamazsınız. Ancak Twitter, Facebook gibi ağlarda gezinme, hareket hâlindeyken e-postalara erişme, web sayfalarını açma, YouTube videolarını izleme gibi çoğu ana akım kullanıcının alışkanlıklarını karşılamakta yeterli görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER