ManşetlerTeknoloji

TikTok’u yasaklayabilecek yasa tasarısı ABD Senatosu’ndan geçti

tiktok avrupa birliği

ABD’de TikTok’un yasaklanmasına neden olabilecek yasa tasarısı ABD Senatosu tarafından onaylandı. Söz konusu yasa, ByteDance’in TikTok’u 12 ay içinde bir Amerikan şirketine satmasını zorunlu hâle getiriyor. Yasaya 79 senatör kabul oyu verirken, 18 senatör karşı oy kullandı. Tam adı “Amerikalıları Yabancı Düşman Kontrollü Uygulamalardan Koruma Yasası” olan, kamuoyunda ise TikTok Yasası olarak anılan taslak şimdi ABD Başkanı Joe Biden’ın önüne gidecek. Biden, yasayı önüne gelmesi durumunda imzalayacağını daha önce açıklamıştı.

Tasarı, TikTok’un yasaklanması veya ByteDance tarafından satılmasına yönelik ilk girişim olmasa da, öncüllerinden çok daha fazla destek almayı başardı. Mart ayında gündeme gelen tasarı, her iki partinin de ezici mutabakatı ile ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti. Tasarı, biraz revize edilerek dış yardım mevzuatı paketinin bir parçası olarak cumartesi günü onaylanmıştı.

Güncellenen şartlara göre TikTok’un ana şirket ByteDance’ten ayrılması veya ABD uygulama mağazaları ve web barındırma hizmetlerinde yasaklanması için 12 aya kadar süresi olacak. ByteDance anayasaya aykırı olarak tanımladığı yasaya itiraz edeceğini daha önce açıklamıştı. Bu da nihai satışın veya yasağın gecikebileceği anlamına geliyor. Senato onayının ardından ByteDance’ten henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

TikTok uzun süredir hedefte

TikTok uzun süredir Amerikan kongre üyelerinin ve istihbarat kurumlarının hedefi durumunda. Temsilciler Meclisi ve Senato’da yapılacak oylamalar öncesinde Kongre üyelerine, uygulamanın oluşturduğu iddia edilen ulusal güvenlik tehdidi hakkında istihbarat yetkilileri tarafından bilgi verildi. Bu endişelerin kesin niteliği hâlâ belirsiz olsa da bazı Kongre üyeleri brifinglerdeki ayrıntıların gizliliğinin kaldırılmasını talep etti.

Aynı zamanda bazı kongre üyeleri, TikTok’un oluşturduğu iddia edilen tehdidin büyük ölçüde varsayımsal olduğunu söyleyerek şüphelerini dile getirdi. İfade özgürlüğü ve dijital haklar grupları da tasarıya karşı çıkıyor ve kapsamlı gizlilik mevzuatının Amerikalıların kişisel verilerini korumanın daha etkili bir yolu olacağını belirtiyor. TikTok CEO’su Shou Chew de benzer bir argüman sunarak geçen yıl Kongre’ye zorunlu satışın uygulamayla ilgili veri endişelerini çözmeyeceğini söylemişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER