Teknoloji

ABD TikTok’u yasaklayabilecek yasa tasarısını bir kez daha onayladı

abd tiktok

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok için yasak tehdidini ortaya çıkaran yasa tasarısını bir kez daha onayladı. Yeni versiyon ByteDance’e TikTok’u altı ay yerine bir yıl içinde bir Amerikan şirketine satma zorunluluğu getiriyor. Bu yapılmadığı takdirde TikTok’un hem App Store’dan hem de Google Play Store’dan yasaklanması ihtimal dahilinde olacak.

TikTok’tan konuyla ilgili olarak yasa tasarısının bir kez daha oylanmasından önce yapılan açıklamada “Yasak, 170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünü çiğneyecek, 7 milyon işletmeyi mahvedecek ve ABD ekonomisine yılda 24 milyar dolar katkıda bulunan bir platformu kapatacak” ifadeleri kullanılmıştı.

Bu açıklama ABD Temsilciler Meclisi’nin üyelerini etkilemezken, yasa tasarısı bir önceki seferden daha yüksek bir oy ile kabul edildi. 360 meclis üyesi yasa tasarısını onaylarken, 58 üye yasa tasarısının reddi yönünde oy kullandı.

Yasa tasarısını hazırlayan Cumhuriyetçi Parti’nin Teksaslı Temsilciler Meclisi üyesi Michael McCaul, yasanın “Amerikalıları ve özellikle Amerikalı çocukları Çin propagandasının kötü etkilerinden koruyacağını” iddia etti.

ABD Başkanı Biden TikTok yasasını onaylayacak

Yasanın ABD Senatosu tarafından da onaylanması bekleniyor. Senato onayının ardından tasarı son imza için Başkan Joe Biden’ın önüne gelecek. Biden tasarıyı önüne gelmesi durumunda onaylayacağını daha önce açıklamıştı. Bu aşamadan sonra ByteDance’in TikTok için 12 ayda ABD’li bir alıcı bulması gerekecek. Şirket, yasal haklarını sonuna kadar kullanacağını ilan etmişti. Önümüzdeki dönemde bu konu çok daha fazla konuşulacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER