Teknoloji

TikTok için ABD’de yasaklanma tehlikesi giderek yakınlaşıyor

tiktok universal

TikTok’un ABD‘de yasaklanmasına yol açabilecek tasarı yasalaşmaya çok daha yakın görünüyor. Yasa geçen ay Temsilciler Meclisi’nden geçti ancak birkaç önde gelen senatörün muhalefeti nedeniyle TikTok yasası henüz Senato tarafından onaylanmadı. Ancak “Amerikalıları Yabancı Düşmanların Kontrollü Uygulamalarından Koruma Yasası”nın onaylanması ihtimali giderek artıyor.

Temsilciler Meclisi, bu hafta sonu TikTok tasarısının biraz revize edilmiş bir versiyonunu içeren bir yasa tasarısı paketini oylamaya hazırlanıyor. Tasarının en son versiyonunda, ByteDance’in TikTok’u elden çıkarmak için orijinal tedbirde öngörülen altı aylık süre yerine 12 aya kadar süresi olacak.

NBC News’in haberine göre; bu değişiklik, Senato Ticaret Komitesi başkanı Senatör Maria Cantwell de dahil olmak üzere Senato’nun bazı şüpheci üyelerinin desteğini kazanmanın anahtarı niteliğinde. Revize edilen yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi tarafından önümüzdeki cumartesi günü onaylanması bekleniyor. Çünkü bu tasarı, Ukrayna ve İsrail’e de yardımı içeren bir paketin parçası. Tasarının önümüzdeki hafta itibarıyla ABD Senatosu’na gelmesi bekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’den geçmesi halinde tasarıyı onaylayacağını daha önce açıklamıştı.

TikTok yasaya itiraz edecek

Tasarı yasalaşırsa, TikTok (ve potansiyel olarak “yabancı bir düşman tarafından kontrol edilen” ve ulusal güvenlik tehdidi olarak kabul edilen diğer uygulamalar), başka bir kişi veya kuruluşa satılmadığı takdirde ABD uygulama mağazalarında yasaklanacak. Şirketin CEO’su Shou Chew, yasaya resmi olarak itiraz edeceklerini daha önce açıklamıştı.

TikTok’tan konuyla ilgili olarak daha önce yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: “Temsilciler Meclisi’nin, 170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünü ayaklar altına alacak, 7 milyon işletmeyi mahvedecek ve ABD ekonomisine her yıl 24 milyar dolar katkıda bulunan bir platformu kapatacak bir yasak tasarısını bir kez daha engellemek için önemli dış ve insani yardım maskesini kullanması talihsiz bir durum.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER