Teknoloji

Apple UTM emülatörünü reddetti

apple app store

UTM adlı açık kaynak kodlu bir PC sistem emülatörünün geliştiricileri, uygulamalarının iPhone ve iPad için App Store’a yaptığı başvurunun Apple tarafından reddedildiğini duyurdu. Bu durum, Apple’ın yakın zamanda retro oyun konsolu emülatörlerini kabul eden kural değişikliği sonrası yaşandı. Delta veya Folium gibi retro oyun konsolu emülatörlerine izin verilirken, UTM’nin reddedilmesinin nedeni olarak “PC’nin bir konsol olmaması” gösterildi. Daha da şaşırtıcı olanı, UTM geliştiricileri, Apple’ın uygulamanın AB’deki üçüncü taraf uygulama mağazalarında da listelenmesini engellediğini iddia ediyor.

App Review Kılavuzlarına göre, Kural 4.7 “mini uygulamalar, mini oyunlar, akış oyunları, sohbet botları, eklentiler ve oyun emülatörleri” gibi kategorileri kapsıyor. UTM geliştiricileri Apple’ın uygulamayı, bu kuralı ihlal ettiği için reddettiğini belirtiyor. Ancak, App Review Kılavuzları sayfası bu görüşle çelişiyor ve Kural 4.7’nin Onay Kılavuzlarının bir parçası olarak belirtilmediğini gösteriyor. Onay Kılavuzları yalnızca seçildiğinde, Kural 4.7’nin gri alanda olduğu ve uygulanmadığı görülüyor.

Bu durum, Apple inceleyicilerinin UTM’nin AB’deki üçüncü taraf uygulama mağazalarında dağıtım için uygun olmadığını belirtirken yanılıp yanılmadıklarını belirsiz hale getiriyor. Ancak, mevcut durumda UTM, bu karara itiraz etmeyi düşünmüyor. iOS’te dağıtılan uygulamalar JIT derleyicisini kullanamadığından (özel olarak yetkilendirilmiş alternatif tarayıcı motorları hariç), JIT desteği devre dışı bırakılmış olan ve inceleme için gönderilen UTM SE’nin işlevselliği ve performansı önemli ölçüde düşüyor. UTM, UTM SE’nin onaylanmasını sağlamak için mücadele etmenin çok da değerli olmadığını belirtiyor.

UTM için iOS sürümü, açık kaynak yazılımı yüklemek için kullanılan eski ‘gri pazar’ yöntemleriyle, yani uygulamayı elle Xcode üzerinden derleyip yükleyerek kullanılabilir olmaya devam edecek. UTM’nin Mac sürümü ise Mac App Store’da mevcut.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER