Teknoloji

Apple, App Store’da retro oyun emülatörlerine yeşil ışık yaktı

apple app store

Apple, uygulama mağazası App Store ile ilgili kısıtlamalarını gevşetmeye devam ediyor. Şirketin son hamlesi, özellikle retro oyun severler tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Cuma günü yapılan bir duyuruda Apple, oyun emülatörlerinin App Store’da global olarak sunulabileceğini ve indirilebilir oyunlar teklif edebileceğini açıkladı. Ancak Apple, sunulan oyunların “tüm geçerli kurallara” uyumlu olması gerektiğini vurgulayarak, korsan içerik sağlayan uygulamaların yasaklanacağının altını çizdi.

Bu gelişme, Android platformunda zaten mevcut olan retro konsol emülatörlerinin, iOS’e geçiş yapmasını mümkün kılacak. iOS’ta uzun zamandır yasak olan oyun emülatörleri, iPhone sahiplerini jailbreak gibi çeşitli yöntemlere başvurmaya itmişti. Avrupa Birliği’nde üçüncü parti uygulama mağazalarına olanak tanınmasıyla birlikte, bu durum iPhone kullanıcıları için alternatif bir yol haline gelmişti. Ancak Apple’ın son değişikliği, bu yönelimi önlemeyi amaçlıyor.

App Store oyun emülatörlerinin yanında süper uygulamalara yeni esneklikler sunuyor

Apple ayrıca, WeChat gibi süper uygulamalar hakkındaki kurallarını da güncelledi. Yeni kurallara göre, bu tür uygulamalar içindeki mini-oyunlar ve mini-uygulamaların HTML5 kullanması gerekiyor, bu da onların yerel uygulama ve oyunlar olamayacağını belirtiyor.

Bu değişiklik, ABD’de Apple’a karşı açılan antitröst davasıyla ilgili olarak yapılmış gibi görünüyor. Bu dava, Apple’ın hem bulut oyun yayıncılığı uygulamalarını hem de süper uygulamaları ortadan kaldırmaya çalıştığını iddia ediyor. Apple, yakın zamanda Xbox Cloud Gaming ve GeForce Now gibi bulut yayıncılığı hizmetlerine App Store’da yer vermeye başladı.

ABD dışında Apple, Avrupa Komisyonu’ndan gelen baskılara yanıt veriyor gibi görünüyor. Cuma günü yapılan bir başka kural güncellemesinde şirket, artık Avrupa Birliği’ndeki müzik yayıncılığı uygulamalarına, kullanıcıları dış satın almalar için uygulama dışı bağlantılara yönlendirmelerine ve fiyat bilgisi vermelerine izin vereceğini belirtti. Ayrıca, geliştiricilere, dijital müzik içeriği veya hizmetleri satın almak üzere geliştiricinin web sitesine bir bağlantı göndermek amacıyla kullanıcıların e-posta adreslerini vermeye davet etme olanağı tanıyacak.

Avrupa Komisyonu Apple’ın anti-yönlendirme kurallarını “yasal olmayan” olarak nitelendirdikten sonra Spotify, abonelik satın almaları için web sitesine bağlantılar içeren bir uygulama güncellemesi yapmaya çalıştı, ancak haftalarca Apple’dan onay alamadı. Ancak Spotify, Apple’ın en son değişikliğinden memnun değil. Apple, AB Komisyoneri Margrethe Vestager’ın müzik yayıncılığı uygulamalarının kullanıcılarla “serbestçe” iletişim kurmasına izin verilmesi gerektiğini söylemesine rağmen, dış bağlantılar üzerinden yapılan satın almalar için komisyon almaya devam etmeyi planlıyor. Spotify sözcüsü Jeanne Moran, “Yasalara uymak isteğe bağlı değil, ancak Apple bu karara meydan okumaya devam ediyor.” dedi ve Komisyon’un 6 Nisan itibarıyla uyumsuzluk işlemlerine başlayabileceğini ve günlük cezalar uygulayabileceğini belirtti. Bu durum, tüketicilere gerçek bir seçenek sunmak için kesin adımların atılmasının zamanının geldiğini gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER