Ulaşım

Tesla, robot taksi modelini ağustosta tanıtacak

elon musk tesla bitcoin

Elon Musk, X üzerinden yaptığı açıklama ile Tesla’nın uzun süredir beklenen robot taksisini 8 Ağustos’ta tanıtacağını duyurdu. Söz konusu otonom aracın, Tesla’nın sonraki nesil araç platformu üzerine inşa edileceği belirtiliyor.

Bu duyuru, şirketin 25.000 dolar civarında daha uygun fiyatlı bir elektrikli araç üretme planlarını iptal ettiği yönünde haberlerin ortaya çıkmasıyla aynı zamana denk geldi. Musk, çalışanlara hitaben yaptığı açıklamada, kitlesel pazar bir elektrikli araç (EV) üretmek yerine, diğer tüm araçları modası geçmiş hale getirecek bir otonom araca odaklanmak istediğini ifade etti.

Tesla’nın otonom araç vizyonu

Musk, Tesla robot taksinin mümkünlüğü üzerine uzun zamandır ipuçları veriyordu. Hatta 2023’te şirketin Üçüncü Master Planını açıkladığı bir etkinlikte tamamen örtülü bir aracı dahi sergilemişti. Birkaç yıl önce, Tesla sahiplerinin, araçlarını yolcu alıp bırakmak üzere göndererek gelir elde edebileceği üzerine spekülasyonlar yapmıştı.

Bu, Musk’ın Master Plan Part Deux’ta tanımladığı “Tesla Ağı” olacaktı. Musk, “Tesla telefon uygulamasında bir butona dokunarak aracınızı Tesla paylaşımlı filosuna ekleyebilecek ve bu, işteyken veya tatildeyken sizin için gelir üretebilecek.” şeklinde yazmıştı. Bu, aylık kredi veya leasing maliyetini önemli ölçüde dengeleyebilir, hatta bazen aşabilir.

Planlar, yıllar içinde daha da büyüdü. Musk, 2019’da “Gelecek yılın ortasına kadar, Tam Otonom Sürüş donanımına sahip bir milyondan fazla Tesla aracı yollarda olacak.” dedi. Tesla’nın Tam Otonom Sürüş (FSD) özelliği, sürücülerin “uyuyabileceği” kadar güvenilir olacak şekilde tasarlanmıştı. (Şirketin FSD yazılımına sahip Teslalar tam otonom değildir ve sürücülerin araçlarında uyumaması önerilir.)

Musk’ın otonom araçların sadece “bir yıl” ya da öyle bir süre içinde hazır olacağına dair tekrarladığı iddialar, şimdi Tesla efsanelerinin bir parçası haline gelmiş durumda bulunuyor. Destekçileri, Musk’ın vaatlerinin gerçeklikle tam olarak örtüşmese bile, insan gücüyle çalışan araçlardan yapay zeka tarafından yönetilenlere doğru toplumsal bir değişimde öncü olduğunu belirtiyor. Musk, teknolojinin tamamen tarafsız olduğunu kanıtlamak için bir ordu insan şeklinde işçi robotlar yaparak bu noktayı pekiştiriyor.

Ancak bazı çevreler, Musk’ın teknolojinin yeteneklerini sık sık abarttığını ve bunun sıklıkla ölümcül sonuçlara yol açtığını savunuyor. FSD ve Otomatik Pilot kullanılarak gerçekleşen yüzlerce kaza ve onlarca ölüm vakası bulunuyor. Şirket, birçok hatalı ölüm davasıyla karşı karşıya kaldı. ABD hükümeti, şirketin otonom sürüşle ilgili iddialarını soruşturuyor ve geçen yıl sonunda büyük bir geri çağırma açıklanmıştı.

Önümüzdeki ağustos ayında düzenlenmesi planlanan robot taksi etkinliği, Tesla’nın her yıl en az iki çarpıcı etkinlik düzenleme alışkanlığına uygun düşüyor. Geçen yıl, Master Plan ve Cybertruck teslimat etkinliği vardı. Şimdi, şirketin 2024 için planladığı etkinliklerin en az yarısını biliyoruz. Bu gelişmeler, Tesla’nın otonom araç teknolojisindeki iddialı hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediğini gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER