Teknoloji

SpaceX kapsül kaybına rağmen uzay nakliyeciliğinde hız kesmiyor

spacex

SpaceX, Dragon adını taşıyan kargo aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşımaya devam ediyor. Şirket, son olarak NASA’ya ait toplamda 2,75 ton ağırlığındaki malzemeyi ve bilim deneyi aracını uzay istasyonuna götürdü. Geçtiğimiz pazar günü ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu‘ndan fırlatılan uzay aracı, dün itibarıyla istasyona hâlihazırda bağlı olan beş araç arasına katıldı.

SpaceX’in uzaya insan taşımak için kullancağı kapsüllerden biri, geçtiğimiz ay test çalışmaları sırasında yok olmuştu. Ancak şirketin insansız tedarik görevleri için işler yolunda gidiyor gibi görünüyor. SpaceX’in son görevinde taşınan yük miktarı, ilk görevdekinin neredeyse 10 katı olmasıyla dikkat çekiyor. Şirket, Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden ilk kargo görevinde sadece 180 ton malzemeyi ve Ripley adını taşıyan insan şeklindeki bir test cihazını Dragon’a yüklemişti.

Son görevde Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen araçlar ise astronotların Dünya’nın karbondioksit miktarını uzaydan ölçmesini, mikro yosunların uzay istasyonunda geri dönüşüme nasıl bir fayda sağlayacağının keşfedilmesini, deneylerin hızlandırılmasını ve regolit çalışmalarının önünün açılmasını mümkün kılacak.

SpaceX, Crew Dragon kapsüllerinden birini kaybetmesine rağmen hedeflerinden geri adım atmayacağını gösteriyor. Şirket uzaya mürettebatlı bir kapsül gönderme planının geçerli olduğunu belirtse de, bunun için kesin bir tarih vermiyor.

İLGİLİ HABERLER