Teknoloji

SpaceX Crew Dragon kapsüllerinden birini testlerde kaybetti

spacex crew dragon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

SpaceX Crew Dragon kapsüllerinden bir tanesinin test çalışmaları sırasında yok olduğunu doğruladı. Uzaya insan taşıyacak kapsülünü bir süredir test eden şirket, 20 Nisan’da başarısız bir test deneyimi yaşamıştı. SpaceX’ten yapılan açıklamada; testte yaşanan sorunun detayları konusunda bilgi verilmezken, sadece ortada “anormal bir durum” olduğu belirtildi. Şirket Crew Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu’na mürettebat taşımasıyla ilgili planlarda ise bir değişiklik olmadığının altını çizdi.

Basına verilen brifingde konuşan SpaceX’in görev teminatından sorumlu başkanı Hans Koenigsmann, testin ne kadarlık kısmının doğru gittiği konusunda bilgi verdi. Dragon kapsülünün beklenen şekilde güç aldığını ve Cargo Dragon üzerindeki Draco ateşleyicilerinin her birinin beş saniyede bir başarıyla ateşlendiğini belirten SpaceX yöneticisi, problemin Super Draco motorunun ateşlenmesinden hemen önce yaşandığını ifade etti.

Test sırasında oluşturulan telemetri verileri hâlihazırda hem SpaceX hem de NASA tarafından inceleniyor. Diğer bilgilerin de bu telemetri verileriyle birleştirilmesiyle birlikte testteki temel sorunun tespit edilmesi amaçlanıyor.

Crew Dragon kapsüllerinden birinin kaybı SpaceX için küçük ama önemli bir geri adım olarak tanımlanabilir. Parçalanan Crew Dragon kapsülü, geçtiğimiz mart ayında mürettebatsız olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla bağlanmıştı. Kapsül, istasyona bağlı olarak beş gün geçirmiş ve daha sonra Atlas Okyanusu’na iniş yapmıştı.

İLGİLİ HABERLER