Teknoloji

SpaceX Starship ile Ay’a SUV büyüklüğünde keşif aracı götürecek

spacex starship astrolab

SpaceX Starship uçuşları için rezervasyon almaya, yeni Starship roketinin testleri henüz tamamlanmamasına rağmen, devam ediyor. Astrolab isimli bir girişim, Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay şirketiyle Ay’a SUV büyüklüğünde bir keşif aracı gönderecek.

SpaceX böylelikle Ay yüzeyine ilk defa ticari bir kargo götürmüş olacak. Bu tarihi yolculuğun 2026’nın ortalarında gerçekleştirilmesi planlanıyor. SpaceX’in bu önemli yolculuğunda Astrolab dışında başka müşterilerin de oacağını belirtmekte fayda var.

Astrolab üstünde çalıştığı aracın Ay yüzeyinde malzeme ve insan taşımasında kullanılmasını hedefliyor. “Flexible Lojistik ve Keşif (FLEX) aracı” olarak adlandırılan ve Jeep Wrangler büyüklüğünde olduğu belirtilen bu uzay aracı, NASA’nın hâlihazırda Mars’ta görev yapan Perseverance aracından biraz daha büyük olacak.

Astrolab SpaceX Starship ile yapacağı yolculuk için şimdiden müşterileri sıraya dizdi

Kargo yükleme ve boşaltmaya yardım edecek robotik bir kola sahip olan araç, saatte 24 kilometre hıza ulaşabiliyor. FLEX’in iki astronot taşıyabileceğini belirtmekte de fayda var.

Astrolab’in verdiği bilgiye göre; FLEX, Ay’a iniş yapar yapmaz Ay yüzeyinde görev yapan en büyük uzay aracı olacak. Astrolab CEO’su Jaret Matthews, 2026’daki SpaceX Starship göreviyle FLEX’e kargo yüklemesi yapmak için şimdiden sıraya giren müşteriler olduğunu belirtti. Matthews şirketinin Ay’da ve uzayın diğer noktalarda insan yerleşimini inşa etmekte önemli bir rol oynamasını beklediklerini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER