Manşetler

SpaceX Crew-6 astronotlarını taşıyan roketi fırlattı

spacex crew-6

SpaceX Crew-6 göreviyle NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımaya kaldığı yerden devam ediyor. Bu sabah itibarıyla yolculukları başlayan dört astronot, 24 saatten kısa bir süre içinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşacak.

Crew Dragon uzay kapsülünün bağlı olduğu Falcon 9 roketi, yerel saatle 00.34’te (TSİ 08.34) ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Endavour adını taşıyan Crew Dragon kapsülü dördüncü uzay yolculuğunu gerçekleştirirken; Crew-5 mürettebatının yerini alacak olan ekibi Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyor.

Kalkıştan yaklaşık 2 dakika 40 saniye sonra Falcon 9 roketinin ilk kademesi Crew Dragon’dan ayrıldı ve Dünya’ya geri döndü. Falcon 9, fırlatıldıktan yaklaşık 9,5 dakika sonra Just Read The Instructions (Sadece Talimatları Oku) isimli yüzey platforma dikey olarak iniş yaptı. Böylelikle SpaceX tarihindeki 101. dikey roket inişi gerçekleştirilmiş oldu. Ancak bu yolculukta kullanılan Falcon 9 roketinin birinci kademesinin tamamen yeni olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Crew-6 mürettebatının pilotu Woody Hoburg, uzay aracının roketten ayrılmasından kısa bir süre sonra SpaceX ekibine “Çaylak bir havacı olarak şunu söylemek istiyorum: Bu çok acayip bir yolculuktu. Teşekkürler!” şeklinde bir mesaj gönderdi.

Crew Dragon için “bir mühendislik mucizesi” tanımlamasını yapan Hoburg, “Bu muhteşem makinede uçabildiğim için çok şanslı hissediyorum” ifadesini kullandı.

Hoburg’un yol arkadaşlarından ikisi uzaya ilk kez çıkıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nden astront Sultan El Neyadi ve Rus kozmonot Andrey Fedyaev daha önce uzay tecrübesi olan isimler değil. Ekip lideri olan NASA astronotu Stephen Bowen ise üçüncü kez Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidiyor. Ancak Bowen’ın da daha önce uzayda 6 ay kalmadığını belirtmek gerekiyor.

SpaceX Crew-6 ile dokuzuncu kez insanlı bir uzay yolculuğu gerçekleştiriyor. NASA ile yapılan Ticari Mürettebat programında ise altıncı uçuş yapılıyor. Crew Dragon Endeavour uzay aracı daha önce SpaceX tarafından üç görevde kullanılmıştı. 2020’deki Demo-2 test uçuşunda, 2021’deki Crew-2 görevinde ve 2022’de Axiom tarafından gerçekleştirilen özel uzay yolculuğunda Endavour’dan yararlanılmıştı.

Crew-6 ekibinde ABD dışında ülkelerden astronotların bulunması, NASA’nın Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos ve Axiom Space ile yaptığı anlaşmaların bir sonucu. Bu noktada Axiom’un da Birleşik Arap Emirlikleri ile paralel bir anlaşmasının olduğunu belirtmekte fayda var.

SpaceX Crew-6’yı uzaya taşıyan kapsülle Crew-5 ekibini Dünya’ya geri getirecek

Crew-6 ekibinin 3 Mart’ta Türkiye saatiyle 09.17 itibarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşması planlanıyor. Crew Dragon roketi önümüzdeki hafta içinde Crew-5 ekibiyle Dünya’ya dönecek. Crew-6 mürettebatı ise yukarıda da belirttiğimiz gibi altı ay boyunca istasyonda kalacak.

NASA ve SpaceX Crew-6 ekibini 27 Şubat’ta uzaya göndermeyi planlamıştı. Ancak fırlatmaya yaklaşık 2,5 dakika kala ateşleme sıvısında yaşanan bir problem nedeniyle görev ertelenmişti.

İLGİLİ HABERLER