Teknoloji

SpaceX Crew Dragon uzay kapsülünün tuvalet sorunu çözüldü

spacex crew dragon nasa

SpaceX Crew Dragon uzay kapsülüyle önümüzdeki hafta sonu astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürecek. Crew Dragon uzay kapsülünde bir tuvaletin bulunduğu, sivil bir ekibi uzaya götüren Inspiration4 görevine kadar bilinmiyordu. SpaceX söz konusu görevde tuvaletle ilgili bir sorun yaşandığını da doğrulamıştı.

Sorunun idrarı bir tanka çekmesi gereken borunun idrarı bir fana doğru çekmesi olduğu öğrenilmişti. Yerçekimsiz ortamlar için hazırlanan tuvaletlerde fan sistemleriyle bir çekiş gücü oluşturuluyor ve böylelikle atıkların atmosfere karışması engelleniyor. Ancak Crew Dragon’da boru kırıldığı için idrarın yeniden fana verilmesi sorun olmuştu.

Neyse ki, bu sorun uzay kapsülünün yolcu kabinine yansımamıştı. Ancak idrarın uzay aracının döşeme altına sızdığı belirtilmişti. SpaceX, bu durumu kapsülün Dünya’ya dönüşünün ardından yaptığı incelemeyle de doğrulamıştı.

SpaceX kırık boru sorununun borunun yerine kaynak yapılmasıyla çözüldüğünü açıkladı. Bu çözüm kağıt üzerinde uygun görünse de, hâlâ NASA’nın onayını gerektiriyor. SpaceX ve NASA bir taraftan da Crew Dragon kapsülünde zemine sızan idrarın gelecekte sorun yaratmaması için çalışmaya devam ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER