Teknoloji

SpaceX Crew Dragon testlerinde önemli bir virajı daha dönecek

spacex crew dragon

SpaceX, Crew Dragon ile uzaya astronot taşımaya giderek yaklaşıyor. Uzay taşımacılığı şirketi, bu hedef doğrultusundaki testlerini sürdürüyor. Şirket kapsülün fırlatma kaçış sistemini de 18 Ocak’ta gerçekleştireceği uçuş tatbikatında test edecek.

Bu testte uzay kapsülünün fırlatma esnasında yaşanacak olası bir sorunda yolcularını emniyet altına alıp alamayacağı incelenecek. SpaceX, kalkış rampasında görevin yarıda kalması gibi senaryoları ve Crew Dragon’da kullanılacak paraşütleri daha önce test etmişti.

Bu tarz testlerin tarihi, son dakikada hava durumuna bağlı olarak değişebiliyor. Ancak SpaceX’in Crew Dragon’u uzaya gönderme konusundaki testlerin önemli kısmını tamamladığını da belirtmek gerekiyor. Şirket son olarak kapsülü uzaya taşıyacak olan Falcon 9 roketinin statik ateşleme testinin ilk aşamasını geçtiğimiz hafta sonu itibarıyla tamamladı.

SpaceX Crew Dragon kısa süre içinde mürettebatlı test uçuşu da yapacak

Eğer her şey yolunda giderse, Crew Dragon bu testin ardından NASA’nın astronotlarını uzaya taşımak için beklenen onayı almış olacak.

SpaceX, Crew Dragon’un mürettebatlı testini de 2020’nin başlarında gerçekleştirmeyi planlıyor. Dolayısıyla Crew Dragon’u yakında insan taşırken görmek şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak Crew Dragon ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na personel taşıma sürecinin başlaması için biraz daha beklemek gerekiyor gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER