Teknoloji

SpaceX Crew Dragon önemli bir testi daha geçti

spacex crew dragon

SpaceX, Crew Dragon isimli uzay kapsülünün testlerine devam ediyor. Şirket dönem dönem bu testlerdeki gelişmeleri de kamuoyuyla paylaşıyor. SpaceX’in Twitter hesabından paylaşılan yeni bir video, Crew Dragon’un paraşüt sisteminde sorun yaşansa bile yere güvenli şekilde iniş yapabileceğini gösteriyor.

Crew Dragon’da dört adet paraşüt bulunuyor. Ancak yapılan testlerde kapsülün üç paraşütle iniş yapıp yapamayacağı mercek altına alındı. Crew Dragon, yapılan 13 adet üç paraşütle iniş denemesinin tamamında yere hasarsız şekilde iniş yapmayı başardı.

Art arda 13 başarılı inişin SpaceX’in hedeflerinin üstünde olduğunu belirtmek gerekiyor. Şirketin CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada art arda en az 0 adet başarılı test gerçekleştirdikten sonra Crew Dragon ile astronotları uzaya taşımayı istediklerini dile getirmişti.

Crew Dragon’un yeni paraşütü, SpaceX’in test ettiği ilk paraşütlerden daha farklı görünüyor. İplerde naylon yerine Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve “zylon” olarak anılan daha güçlü bir materyal kullanılıyor. Paraşütlerin yeni dikiş desenleri de yükün daha eşit şekilde dağıtılmasına yardımcı oluyor.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine ile bir araya gelen Elon Musk, Crew Dragon’un 2020’nin ilk çeyreğinde gerçekleştirilmesi planlanan mürettebatlı test uçuşuna hazır olabileceğini belirtmişti. Bu test gerçekleşmeden önce SpaceX’in Crew Dragon’un durdurma motorunun statik ateşleme testlerini tamamlaması gerekiyor. Geçtiğimiz nisan ayında bu test esnasında yaşanan bir sorun, insansız bir Crew Dragon kapsülünün patlamasına sebep olmuştu.

SpaceX Crew Dragon ile gelecek yıl ISS’e astronot götürecek

Bu testler sorunsuz şekilde tamamlanırsa, SpaceX astronotların uçuş sırasında yaşanabilecek problemlerden canlı kurtulmasına yönelik bir test gerçekleştirecek. Bu test için insansız bir Crew Dragon, bir Falcon 9 roket eşliğinde Kennedy Uzay Merkezi’nden gökyüzüne fırlatılacak. Kalkışın ardından Crew Dragon’un SuperDraco ateşleyicileri kapsülü, roketten belli bir uzaklığa taşıyacak.

Eğer bu aşamada da bir sorun görülmezse, NASA ve SpaceX, Crew Dragon ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) mürettebat götürmek için insanlı testlere başlayacak. Bu testin de önümüzdeki yıl itibarıyla gerçekleştirilebilmesi hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER