Teknoloji

SpaceX 2021’de üç turisti Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürecek

spacex uzay

SpaceX, 2021’in sonlarında üç uzay turistini on günlük bir Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) yolculuğuna çıkarmaya hazırlanıyor. Bu yolculukta SpaceX’in Falcon 9 roketi ve Crew Dragon uzay kapsülü kullanılacak. Şirket böylelikle bu yılki ikinci büyük uzay turizmi duyurusunu yapmış oldu.

Bu yörünge yolculuğu, SpaceX’in Houston merkezli Axiom Space isimli şirketle imzaladığı anlaşmanın bir parçası. Söz konusu yolculukta, üç uzay turistinin lojistik ihtiyaçlarının yönetimi Axiom Space tarafından gerçekleştirilecek. Daha önce yedi sivil vatandaş ISS’te vakit geçirmiş olsa da, bu görev istasyona yapılan ilk “tamamen özel” yolculuk olacak.

Uzay turistlerinin 10 günlük seyahatinin iki günü ISS’e gidiş ve ISS’ten dönüş ile geçecek. Turistler, sekiz gün boyunca istasyonda kalacak ve burada görevli astronotlara eşlik edecek.

Bu seyahatte bir koltuk kapmanın bedeli ise oldukça yüksek. Uzaya gitmek isteyenlerin 55 milyon dolar ödemesi gerekiyor. The New York Times’ın haberine göre, kapsüldeki bir koltuk şimdiden satılmış durumda. NASA, ISS’in uzay turizmi gibi ticari faaliyetlere açılması yönündeki kararını geçtiğimiz yıl açıklamıştı.

SpaceX, son birkaç yıldır Dragon uzay aracını insanları da taşıyacak şekilde optimize etmek için çalışıyor. Şirket, NASA’nın astronotlarını da Crew Dragon ile ISS’e götürecek. Crew Dragon’un testlerinde sona yaklaşılırken, NASA astronotlarıyla yapılacak ilk yolculuğun da bu yılın sonlarında gerçekleşmesi planlanıyor.

SpaceX’in astronotlar için “uzay taksisi” olmaktan fazlasını hedeflediği biliniyor. Şirket, önemli bir gelir kaynağı olarak gördüğü uzay turizmine ciddi bir yatırım yapmayı planlıyor. SpaceX, bu hedefleri doğrultusunda geçtiğimiz ay Space Adventures isimli bir şirketle dört turisti uzaya götürmek için bir anlaşmaya imza atmıştı. Söz konusu yolculuğun da 2021’in sonlarında veya 2022’nin başlarında gerçekleşmesi planlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER