Teknoloji

SpaceX uzay turizminin başlangıcı için tarih verdi

spacex uzay

SpaceX uzay turizmi için uzun süreden sonra somut bir adım attı. Space Adventures isimli kuruluşla işbirliğine giden şirket, 2021’in sonlarında veya 2022’nin başlarında dört kişiyi Dünya’nın etrafında dolaştıracak. Space Adventures daha önce yedi uzay turistini Rusya’nın Soyuz kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürüp getirmişti.

Space Adventures, uzay yolculuğunun fiyatının açıklanmayacağını belirtti. Uzay turistlerinin yolculuk öncesinde geçeceği hazırlıklar gibi konularda da şu an için bilgi verilmiş değil. SpaceX ve Space Adventures, yolcuların Crew Dragon kapsülünün içinde uzaya taşınacağını belirtti. Turistler, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yaklaşık 400 kilometre üstüne çıkacak ve Dünya etrafında iki veya üç tur atacak.

SpaceX’in kurucusu ve CEO’su Elon Musk, uzay turizmi fikrini birkaç yıldır sıklıkla dile getiriyordu. Ancak Musk’ın bu konudaki öngörülerinde fazla iyimser davrandığı zaman içinde anlaşılmıştı. SpaceX, 2017’nin başlarında Crew Dragon uzay kapsülü ve Falcon Heavy roketiyle Ay’ın etrafında gezdireceği iki uzay turistinden ödeme aldığını açıklamıştı. Şirket, o dönemde bu yolculuğun 2018’in sonlarında gerçekleşebileceğini belirtmişti.

Ancak SpaceX, 2018’in eylül ayında bu yolculardan sadece Japon milyarder Yusaku Maezawa’yı uzaya götüreceğini açıklamıştı. İkinci yolcunun kim olduğu ve neden seyahatten vazgeçtiği ya da çıkarıldığı hâlâ bilinmiyor.

SpaceX uzay turizmiyle ilgilenen tek şirket değil

SpaceX henüz NASA astronotlarını da uzaya götürmüş değil. Şirket, bu konuda da belirlenen ilk takvimin gerisinde kalmış durumda. Ancak test çalışmalarında büyük ölçüde sona yaklaşan SpaceX’in ilk yolculuğu önümüzdeki aylarda gerçekleştirmesi bekleniyor.

SpaceX uzay turizmiyle ilgilenen tek şirket değil. Richard Branson‘un sahibi olduğu Virgin Galactic ve Jeff Bezos‘un Blue Origin‘i de zengin turistleri uzaya götürmek için çalışmalar yapıyor. Virgin Galactic ilk yolcularına bu yılın sonlarında uçağa benzeyen uzay aracıyla yerçekimsiz ortamda birkaç dakika yaşatmayı planlıyor. Blue Origin ise SpaceX’inkine daha benzer bir araçla da olsa, benzer bir süre vadediyor. Her iki şirketin de uzay turistlerinden yaklaşık 200 bin dolar aldığı belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER