Teknoloji

SpaceX 20. kuruluş yıldönümünü özel videoyla kutladı

spacex

SpaceX, 20. kuruluş yıl dönümümü özel bir videoyla kutladı. Bu videoda şirketin 20 yıllık tarihinin önemli anlarını yeniden yaşamak mümkün oluyor ve bu 20 yılın ne kadar maceralı olduğu hatırlatılıyor.

Milyarder girişimci tarafından 14 Mart 2002’de kurulan şirket, ilk roketini bundan 6 yıl sonra 2008’de fırlattı. İlk uzay yolculuğunu yeni görevlerin takip etmesi fazla zaman almadı. SpaceX’in en dikkat çekici ilklerinden birisi de uzaya gönderdiği roketi daha sonra yeniden yeryüzüne dikey şekilde indirebilmesi oldu.

SpaceX’in en önemli hedeflerinden biri, yeniden kullanılabilir bir roket sistemini hayata geçirmek ve böylelikle uzay yolculuğunun maliyetini düşürmekti. Birkaç başarısız denemenin ardından şirket 2015’in ekim ayında ilk kez bir roketi yere dik olarak indirebilmişti. O tarihten bu yana SpaceX roketlerini uzay yolculuklarında yeniden kullanabiliyor.

Farklı şirketler için küçük uyduları uzaya fırlatan şirket, NASA’yla da astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götürmek için birlikte çalışıyor. İlk olarak Dragon uzay aracıyla istasyona kargo teslimatı yapan şirket, 2020’de Crew Dragon uzay aracıyla ilk mürettebat taşıma operasyonunu gerçekleştirmişti.

SpaceX bir taraftan da Starlink isimli uydu interneti girişimini yürütüyor. Şirket bu girişim çerçevesinde küçük uydularla dünyanın ücra noktalarına geniş bant internet bağlantısı götürüyor. Starlink’in adı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Ukrayna’da internet bağlantısını sağlamak amacıyla kullanılmasıyla şu sıralarda yeniden konuşuluyor.

İLGİLİ HABERLER