Teknoloji

NASA ve SpaceX ilk resmi Crew Dragon görevine başarıyla başladı

nasa spacex crew dragon

NASA ve SpaceX, Türkiye zamanıyla gece saatlerinde, yeni Crew Dragon kapsülünün ilk operasyonel fırlatma işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. SpaceX tarafından NASA için tasarlanan ve inşa edilen kapsül, astronotları Dünya ile Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) arasında taşımak için kullanılacak.

Crew Dragon, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki 39A Fırlatma Kompleksinden bir SpaceX Falcon 9 roketinin tepesinde fırlatıldı. Fırlatma yerel saatle 19.27’de, Türkiye saatiyle 03.27’de gerçekleşti. Uzay aracı, ISS’ye giderken dört astronot taşıyor: NASA’dan Michael Hopkins, Victor Glover ve Shannon Walker ve Japon Uzay Ajansı’ndan (JAXA) Soichi Noguchi.

Falcon 9’un ilk parçası Dünya’ya geri döndü ve okyanustaki robot tekneye indi, böylece gelecekte yeniden kullanılabilecek.

Şimdi mürettebat yaklaşık bir gün boyunca seyahat edecek ve bizim zamanımıza göre yarın sabah saat 7’de uzay istasyonuna varması bekleniyor. Mürettebat üyeleri, NASA’dan Kate Rubins ve Rus kozmonotları Sergey Ryzhikov ve Sergey Kud-Sverchkov’a katılacakları Uluslararası Uzay İstasyonu’nda altı ay geçirecekler.

nasa spacex crew dragon
NASA?nın SpaceX Crew-1 mürettebatı üyeleri, mürettebat ekipmanı arayüz eğitimi sırasında şirketin Crew Dragon uzay aracında otururken görülüyor. Soldan sağa: Görev uzmanı NASA astronotları Shannon Walker; Victor Glover, pilot; Mike Hopkins, Crew Dragon komutanı; JAXA astronotu Soichi Noguchi, görev uzmanı.

Mürettebat-1 adı verilen görev, çeşitli faktörler nedeniyle birkaç kez ertelenmişti. Başlangıçta 31 Ekim için bir fırlatma tarihi için planlanmıştı, ancak Falcon 9 roket motoruyla ilgili olarak ele alınması gereken bir sorun vardı. Bu, 14 Kasım Cumartesi günü için belirlenen fırlatma planıyla birlikte zamanla düzeltildi. Ancak, kurtarma araçları için sorunlara neden olabilecek rüzgar koşulları nedeniyle başka bir küçük gecikme yaşandı. Ama görünen o ki, üçüncü seferde herhangi bir sorun çıkmadı ve fırlatma gerçekleştirildi.

Bu, geçtiğimiz yazın başlarında gerçekleştirdiği başarılı test uçuşunun ardından, Crew Dragon kapsülü için gerçekleştirilen ilk tam operasyonel görev oluyor. NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley, gerçekleştirilen test uçuşunda güvenli bir şekilde ISS’ye gidip geri dönerek, kapsülün NASA tarafından düzenli olarak kullanılmasının önünü açtı. Bu, 2011’de Uzay Mekiği programının kapatılmasından bu yana Amerikan astronotlarının Amerikan topraklarından ilk kez fırlatılışıydı. Aradan geçen yıllarda NASA astronotları, Rus Soyuz uzay aracıyla ISS’ye taşındı ve bu, uçuş için önemli bir masraf teşkil ediyordu.

Şimdi, NASA’nın astronotları uzaya taşımak için kendi yöntemi var. Bu aynı zamanda, özel şirketleri insan taşımacılığına yönelik uzay aracını geliştirmek ve yönetmek için NASA ile ortak olmaya davet eden NASA’nın Ticari Mürettebat programının ilk operasyonel görevi oluyor. Bir başka şirket Boeing de, önümüzdeki birkaç ay içinde ikinci mürettebatsız yörünge test uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen bir mürettebat kapsülü olan Starliner üzerinde çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER