Manşetler

SpaceX’in uzay aracı Crew Dragon yolcularıyla birlikte başarıyla geri döndü

SpaceX'in uzay aracı Crew Dragon yolcularıyla birlikte başarıyla geri döndü

SpaceX’in tarih yazan Crew Dragon görevi başlangıcının üzerinden iki ay geçtikten sonra başarıyla tamamlandı. Astronotlar Bob Behnken ve Doug Hurley, bugün Türkiye saatiyle 21.48’de Atlas Okyanusu’na, daha doğrusu Meksika Körfezi’ne başarıyla iniş yaptı. Böylelikle dünyaya doğru başlayan yolculuklarının üzerinden 20 saat geçtikten sonra iniş tamamlandı.

Böylelikle özel bir şirket tarafından üretilen ilk uzay aracıyla gerçekleştirilen mürettebatlı yörünge uçuşu başarıyla tamamlanmış oldu. Aynı zamanda 2011 yılında emekliye ayrılan Amerikan uzay aracı Space Shuttle’ın ardından ilk kez ABD topraklarından insanlı uzay yolculuğu gerçekleştirilmiş oldu. Buna ek olarak, 45 yıl içinde ilk kez ABD kara sularında bir iniş gerçekleştirildi.

Aslında Virgin Galactic’in SpaceShipTwo adlı aracı da Aralık 2018’de uzaya çıkmış ve insanlı ABD uçuşlarına ilk kapıyı açmıştı. Ancak o uçuş yörünge altı yolculuk niteliğini taşıyordu.

Fırlatmada olduğu gibi, Crew Dragon’un inişi de daha önceki birçok insanlı uzay göreviyle karşılaştırıldı. Behnken ve Hurley, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdikleri iki aylık süre boyunca çeşitli deneyleri gerçekleştirdi veya bunların gerçekleştirilmesine katkıda bulundu.

İlklerin gerçekleştirilmesinin ötesinde bu Crew Dragon uçuşunun bir başka önemi de bulunuyor. Bu, son Crew Dragon test uçuşuydu. SpaceX NASA sertifikasını aldıktan sonra, gelecek uçuşlar Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronotların taşındığı normal görevler olacak. Crew Dragon’un önümüzde planlanmış iki uçuşu var. Bunlardan bir tanesi eylül ayında, diğeri de 2021 ilkbaharında gerçekleştirilecek.

Crew Dragon ile NASA’nın maliyetleri azalıyor

Bu arada NASA için de, daha çok uçuş gerçekleştirip daha düşük maliyetle çalışmak amacıyla geliştirilen Ticari Mürettebat Programının başarısında önemli bir dönüm noktası geçilmiş oldu. NASA, uzun zamandır astronotlarını uzay istasyonuna taşımak için Ruslar’ın Soyuz uzay aracını kullanıyordu. Her bir yolcu için 80 milyon dolarlık maliyet çıkıyordu. NASA’nın Ticari Mürettebat Programı ile bu maliyet 55 milyon dolar seviyesine geriliyor.

Aynı zamanda Crew Dragon’un başarısı SpaceX’in hanesine yazılmış büyük bir artı oluyor. Boeing de Starliner kapsülüyle aynı hedef için çalışıyor, ancak şu anda SpaceX açık şekilde önde görünüyor. Bu, NASA için daha fazla fırsatın doğmasını sağlayabilir. Aynı zamanda uzay ticareti geliştikçe daha çok sivil uçuşun gerçekleştiğini de görebiliriz. Yani, gelecekte özel şirketlerin geliştirdiği uzay araçlarıyla sadece astronotlar değil, normal insanlar da uzaya taşınabilir.

Aslında SpaceX’in bu programın ötesinde daha iddialı hedefleri bulunuyor. SpaceX, Starship adlı uzay aracı projesiyle birlikte Mars gibi daha uzak noktalara seyahati hedefliyor. Crew Dragon’un başarısı şirketin doğru yolda olduğunu gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER