Manşetler

Nvidia ARM’ı 32 milyar dolara satın almak için pazarlık yapıyor

nvidia arm

SoftBank’in ARM için müşteri arayışında olduğu söyleniyor. Britanyalı yonga tasarımcısı Qualcomm, Apple, Samsung ve Huawei gibi birçok büyük şirketin mobil işlemcilerinin temelinde yatan tasarımları geliştiriyor. Ve şimdi bu şirket yeni bir sahip bulmuş olabilir. Bloomberg’in haberine göre, Nvidia ARM ile 32 milyar doları aşkın değeri olan bir anlaşma için pazarlıkların ilerleyen aşamalarına geldi.

Nvidia’nın şu anda satın alma için SoftBank ile görüşmeler yürüten tek şirket olduğu söyleniyor. Henüz söz kesilmemiş olmasına rağmen, anlaşmanın birkaç hafta içinde duyurulabileceği belirtiliyor. Eğer planlandığı şekilde anlaşma gerçekleşirse, bilgisayar yongaları alanındaki en büyük satın alma anlaşmalarından bir tanesine imza atılmış olacak. Ayrıca bu durum beraberinde idari kuruluşların yoğun inceleme süreçlerini de beraberinde getirecektir.

SoftBank ARM’ı 2016 yılında 31 milyar dolar karşılığında satın almıştı. ARM o zamanda bu yana değerini artırdı, çünkü tasarımları Android ve iOS cihazlarında giderek daha fazla yer tutmaya başladı. Microsoft, ARM tabanlı Surface tasarladı, aynı zamanda Windows’un ARM tabanlı işlemciler için özel bir versiyonunu geliştirdi. Apple ise yakın zamanda kendi tasarımı olan ARM tabanlı işlemcilerle çalışacak Mac bilgisayarlara geçeceğini duyurdu. SoftBank, yaşadığı finansal sıkıntıyı açmak ve rahatsız olan yatırımcıları memnun etmek için ARM’ın satışından yararlanmak istiyor. Buradan gelecek para Japon teknoloji şirketinin finansal tablosuna da olumlu katkı yapacaktır.

Nvidia ARM için ilginç bir sahip olacaktır. Şirket yine ARM tasarımlarını kullanan GPU’larıyla lider konumunda bulunuyor. Ancak, şu anda daha çok Nintendo Switch ve Nvidia Shield serisi set üstü cihazlarında çalışan Tegra serisi mobil işlemcileri dışında CPU tasarımı veya mobil donanım alanında dikkate değer bir ürünü bulunmuyor. Bu arada Tegra serisi işlemciler de ARM tasarımlarını temel alıyor.

ARM’a sahip olmak Nvidia’ya bilişim dünyasında daha fazla güç kazandıracaktır. Bununla birlikte idari kuruluşlar da dikkatlerini bu satın almaya çevireceklerdir. Ne de olsa Nvidia şu anda ARM’ın bir müşterisi ve ARM tasarımlarını temel alan donanımlar üreten diğer şirketlerle rekabet ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER