Teknoloji

Samsung’un yükselen yonga seti maliyetleri ve Galaxy Serisinin geleceği

samsung qualcomm

Güney Koreli teknoloji devi Samsung’un akıllı telefon yonga seti harcamaları, dış firmalara olan aşırı bağımlılık nedeniyle yavaş yavaş artıyor. Qualcomm ve Snapdragon yonga setlerine olan bu bağımlılık, şirketin maliyetlerinin bu yıl neredeyse 7 milyar dolara çıkmasına neden oldu. Bu rakam, 2019’da ödenen 2.3 milyar dolarlık bedele kıyasla yüzde 200’den fazla bir artışı temsil ediyor.

Samsung’un akıllı telefon yonga seti harcamalarındaki bu sürekli artış, Galaxy S amiral gemisi serisinin özelliklerini yükseltmede geride kalmasının da bir açıklaması olabilir. İleri üretim süreçlerinde keskin kenarlı akıllı telefon yonga setlerini geliştirmek pahalı bir çabadır ve Revegnus’un X üzerinde paylaştığı istatistiklere göre, Samsung bu zorluğu acı bir şekilde öğreniyor. Geçen yıl Samsung, akıllı telefon yonga seti maliyetleri için 7.1 milyar dolar ödemek zorunda kaldı ve 2023’te zaten 6.943 milyar dolara ulaştı. Bu yıl şirketin yaklaşık %10 daha fazla ödeme yapacağını ve 2024’te de bir artış bekleniyor.

Samsung maliyetleri azaltmak için Exynos işlemcilerini daha iyi hâle getirmeli

Bu maliyetlerin sürdürülebilir olmadığı açık ve Samsung, Qualcomm’a olan bağımlılığını azaltıp kendi iç çözümü olan Exynos serisini daha fazla kullanarak etkili bir çözüm bulmak zorunda gibi görünüyor. Bu harcama artışı, Samsung’un Galaxy S amiral gemisi serisini özellikle RAM açısından etkileyici özelliklerle donatma açısından rekabette geride kalmasını da açıklıyor.

Bir önceki söylentiye göre, şirket yine Galaxy S24 serisinde 12GB RAM ile sınırlı kalacak, oysa rakipler Snapdragon 8 Gen 3 ile piyasaya çıkıyor, daha düşük bir fiyatla satılıyor ve 24 GB RAM gibi etkileyici özelliklere sahip oluyor. OnePlus 12 bunun en son örneği. Samsung, diğer Android rakiplerinden daha fazla hacim ittiriyor olabilir, ancak Kore devinin sevkiyatları geçen yıla kıyasla önemli ölçüde artmadı.

Samsung, mobil uygulama işlemcileri için yaptığı harcamalar yıllar içinde arttı. 2023’ün başından üçüncü çeyreğe kadar Samsung, mobil uygulama işlemcileri için 6.943 milyar dolar ödedi. Bu, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10.4’lük bir artışa işaret ediyor.

Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 3’ünün Snapdragon 8 Gen 2’den daha pahalı olması bekleniyor. Ayrıca, gelecek yıl piyasaya sürülecek özel Oryon çekirdekli Snapdragon 8 Gen 4’ün Snapdragon 8 Gen 3’ten daha pahalı olacağına dair ipuçları var. Bu, silikonda yapılan tüm iyileştirmelere Samsung’un kâr marjlarını eritebilir.

Samsung, rekabette yerini koruyabilmek için Exynos yonga seti geliştirmesini ilerletmeli. Kendi yonga üstü sistemlerini rakiplerle eşdeğer seviyede üretebilirse, milyarlarca dolar tasarruf edebilir. Şirket bu engeli aşamazsa, bu kötü döngü devam edecek ve tüketiciler gelecekteki Galaxy S cihazlarında azalan bir çekicilik bulabilir, bu da marka değerini azaltabilir.

Video: Samsung Galaxy S23 FE İncelemesi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER