Teknoloji

Akıllı telefon satışlarındaki düşüş Samsung’u vurdu

samsung ces 2023

Samsung 2023’ün ikinci çeyreğini 670 milyar won (14,2 milyar TL) operasyon kârı ile tamamladı. Şirketin bellek biriminin zararının azalmasına paralel olarak geçtiğimiz çeyreğe kıyasla daha yüksek bir operasyon kârı elde edilse de, bir önceki yıl şirketin 14.1 trilyon won kâr açıkladığını unutmamak gerekiyor.

Şirketin en güncel finans raporu, ikinci çeyrekte konsolide gelirin 60.01 trilyon won (1,26 trilyon TL) olduğunu gösteriyor. Bu bir önceki çeyreğe göre yüzde 6’lık bir düşüş anlamına gelirken, geçtiğimiz yılın rekor niteliğindeki 77.2 trilyon won gelirinden de oldukça uzak bir yerde duruyor.

Şirket gelir düşüşünün temel nedeninin akıllı telefon sevkiyatlarındaki düşüş olduğuna ve Galaxy S23 serisinin çıkış etkisinin yavaşladığına dikkat çekiyor. Bir önceki çeyrekte S23 serisinin özellikle S23 Ultra’nın gördüğü ilgi, Güney Koreli teknoloji devinin yüzünü güldürmüştü. 2023’ün ilk üç ayında 31.82 trilyon won konsolide gelir açıklayan mobil cihaz birimi, ikinci üç aylık dönemi 25.55 trilyon won gelir ile kapattı.

Samsung akıllı telefon satışlarında toparlanma bekliyor

Samsung akıllı telefon pazarının, özellikle üst segmentin, yılın ikinci yarısında toparlanmasını bekliyor. Şirketin burada yeni tanıtttığı Galaxy Z Fold 5 ve Z Flip 5 modellerine güvendiğini tahmin etmek pek zor değil. Galaxy Z Flip 5, 3.6 inç büyüklüğündeki kapak ekranıyla dikkatleri çekerken; Z Fold 5’te de katlanabilir ekrandaki boşluğu ortadan kaldıran yeni bir menteşe mekanizması mevcut.

Samsung’un bellek birimi de yılın ikinci çeyreğini birinci çeyreğine kıyasla biraz daha yüksek bir gelirle tamamladı. Birimin gelirleri 13.73 trilyon wondan 14.73 trilyon wona yükseldi. 4.58 trilyon won olan operasyon zararı ise 4.38 trilyon wona geriledi. Şirket önümüzdeki dönemde DDR5 ve LPDDR5x RAM gibi “katma değeri yüksek” bileşenlerin satışına odaklanmayı planlıyor.

İLGİLİ HABERLER