Manşetler

Galaxy Z Fold 5 tanıtıldı: Şimdiye kadarki en ince ve hafif Fold [Ön İnceleme]

galaxy z fold 5 samsung katlanabilir telefon

Samsung, bugün Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlediği Unpacked etkinliğinde yeni katlanabilir telefonları Galaxy Z Fold 5’in resmi duyurusunu gerçekleştirdi. Bu yeni ürün, son zamanlarda katlanabilir telefonlarda gördüğümüz önemli bir eğilimi benimsiyor: Kapalı hâldeyken arada boşluk yok. Samsung Galaxy Z Fold 5 ile ilgili merak ettikleriniz ve daha önce kısa süreliğine deneyimleme imkanı bulduğumuz bu akıllı telefon ile ilgili detaylar haberimizde yer alıyor.

Galaxy Z Fold 5 ön inceleme

Galaxy Z Fold 5, görünüş açısından selefi Z Fold 4‘ten hemen hemen hiç farklı görünmüyor. Ancak cihazı elimize aldığımızda, biraz daha sağlam ve oturaklı bir cihaz olduğu hissine kapılmadık değil. Bununla birlikte daha ince bir tasarıma sahip ve Fold 4’ten de 10 gram daha hafif. Samsung, Z Fold 5’in şimdiye kadarki en ince ve hafif Fold cihazı olduğunun altını çiziyor. Telefon şık görünümünün yanında sağlamlık hissini de iyi şekilde veriyor. Üstelik IPX8 ile belgelenen suya dayanıklılık özelliğini de, selefi gibi barındırmayı sürdürüyor.

En büyük fark, en başta da belirttiğimiz gibi, değişen menteşe yapısı sayesinde, cihaz kapalı durumdayken arada herhangi bir boşluğun olmaması oluyor. Şimdiye kadar deneyimlediğimiz tüm katlanabilir Samsung telefonlarında, katlı durumdayken arada boşluk vardı. Bu durum, telefon cepte veya çantada taşındığında içteki katlanabilir ekrana toz veya küçük parçacıkların kaçması oluyordu. Bu da ekranın üstünde bir toz tabakasının birikmesine neden oluyordu. Z Fold 5’tekine benzer yapıdaki cihazlardan edindiğimiz deneyime göre, bunun artık bir sorun olmayacağını söyleyebiliriz.

Boşluğun kaldırılmasının yanında, menteşenin dayanıklılığı da artırıldı. Öte yandan ekranın ortasındaki oluğun derinliği azaltıldı. Bu da ortadaki kırışıklığın daha az belirgin olmasını sağlayacaktır. Tabii ki, nihai sonuç için uzun kullanıma bakmak gerekiyor.

Z Fold 5’in içerideki katlanabilir ekranı, açıldığında 7.6 inçlik boyuta ulaşıyor. Ekranın görüntü oranı, çözünürlüğü ve bunun gibi unsurları korunmuş. Yine 120 Hz yenileme hızına sahip olan Dinamik AMOLED 2X ekran var. Bu ekranın parlaklığı selefindekine göre biraz daha artırılmış. Yüksek parlaklık sayesinde HDR10+ desteği de sunuluyor. Canlı, kaliteli ve renk yelpazesi geniş ekran sayesinde video izlemek ve oyun oynamak keyifli olacaktır. Ekrana dikkatli baktığınızda, selfie kameranın arkaya yerleştirildiğini göreceksiniz. Gerçekten de Samsung, bu kamerayı saklama konusunda iyi bir başarı gösteriyor.

Kameralardan söz açılmışken, cihazda yine toplam 5 tane kamera var. Her iki ekrana yerleştirilmiş birer kameranın yanında arkada üç tane kamera görüyoruz. Bunların donanımsal özellikleri aşağı yukarı Z Fold 4’tekiyle aynı. Arkadaki ana kamera 50 megapiksel çözünürlük ve f/1.8 diyafram gibi başlıca özelliklere sahip. Samsung, bu kamera sisteminin özellikle gece fotoğrafçılığı konusunda iddialı olduğunu söylüyor. Telefoto kameranın çözünürlüğü 12 megapiksele çıkarılmış. Ve yine 12 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş kamera var. Z Fold 5’in ikili ekran yapısı, öndeki kapak ekranını bir vizör gibi kullanarak selfie fotoğraflar için arka kamerayı kullanmaya izin veriyor.

galaxy z fold 5

Öndeki kapak ekranı da değişmeden korunuyor. Burada düşük güç tüketim sağlayan, yenileme hızı 1-120 Hz arasında değişen Dinamik AMOLED 2X ekran var. Bu ekranın genişliği yeterli ve cihaz kapalı formdayken sanal klavyeyi rahat biçimde kullanmayı sağlayacaktır. Bu arada Samsung, içerideki katlanabilir ekranın dayanıklılığını da yüzde 25 oranında artırmış ve 200 bin katlamaya dayanıklı olduğunun da altını çiziyor. Önde ve arkada Corning Gorilla Glass Victus+ cam kullanımı da devam ediyor.

Z Fold 5, beklendiği gibi Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 işlemciyle geliyor. Ancak Galaxy telefonlar için optimize edilmiş bu işlemci, daha yüksek bir saat frekansına ulaşabiliyor. S23’teki aynı işlemciyi burada da görüyoruz. Telefonun 12 GB RAM ve 256 GB’dan başlayan farklı depolama alanı seçenekleri var. Pil tarafında ise 4400 mAH kapasiteli pili görüyoruz. 25W hızlı şarj desteği yine mevcut, ancak kutudan bir şarj adaptörü çıkmayacak. Samsung, telefonun pilinin 20 saate kadar video oynatma ve 72 saate kadar müzik dinleme imkanı sunduğunu belirtiyor.

galaxy z fold 5

Galaxy Z Fold 5 de S Pen ile kullanılabiliyor. S Pen inceltildi ve S pen kılıfı da daha ince ve rahat taşınabilir hâle getirildi. Yenilenen esnek mod paneli ile ekran kontrolünü rahatlıkla sağlamak mümkün oluyor. Özellikle video izlerken veya cihazı bir masada tutup bir şeyler üzerinde çalışmak gerekirken bu esnek mod epey kullanışlı oluyor. İçerideki katlanabilir ekran, çoklu pencere özelliği sayesinde aynı anda farklı uygulamaları kullanmaya izin vermeyi sürdürüyor. Geliştirilmiş görev çubuğu ise, uygulamalar arasında hızlı geçişi sağlıyor. Uygulamayı sürükleyip bırakarak hızlı şekilde ana ekrana aktarabilirsiniz. Görev çubuğuna 12 farklı uygulama kısayolu eklenebiliyor. Bağlayacağınız bir Bluetooth klavye ve mouse ile, Samsung Galaxy Z Fold 5’i kullanışlı bir mobil bilgisayara dönüştürebilirsiniz.

Galaxy Z Fold 5 çıkış tarihi ve fiyatlar

Galaxy Z Fold 5, 26 Temmuz, yani bugün saat 15.00’ten itibaren Türkiye’de ön siparişe açıldı. 18 Ağustos’tan itibaren genel satışa sunulacak. Ice Blue, Phantom Black ve Cream renklerinin yanı sıra; İnce kalemli Kılıf,  Halkalı standtlı Şeffaf Kılıf, Eko-Deri Kılıf ve Askılı Ayaklı Kılıf gibi pratiklik ve stil sunan çeşitli kılıflarla birlikte satılacak.

  • galaxy z fold 5

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER