İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Z Fold 4 İncelemesi

galaxy z fold 4 inceleme one ui 6 beta

Katlanabilir ekranlı cihazlar için “akıllı telefon pazarının geleceği” şeklinde bir tanımlama yapmak yanlış olmayacaktır. Akıllı telefon pazarının pek çok ağır topu, bu alana yönelmeye başlamış durumda. Bu harekette başı çeken şirketin Samsung olduğu da rahatlıkla söylenebilir. Galaxy Z Fold ve Z Flip katlanabilir telefon pazarına yön veren Samsung, son olarak Galaxy Z Fold 4 ve Z Flip 4 modellerini kullanıcıların karşısına çıkarmıştı. Galaxy Z Fold 4 inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair önemli bilgileri, detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Samsung Galaxy Z Fold 4

  • 38.999,00 TL

Galaxy Z Fold 4 inceleme: Tasarım

Galaxy Z Fold 4’e hızlı bir bakış attığınızda karşınızdaki cihazın bir Galaxy Z Fold 3 olduğunu düşünebilirsiniz. Bunun son derece doğal bir yanılgı olduğunu belirtmek gerekiyor. Z Fold 2 ile bir tasarım dili oturtan Samsung, takip eden iki nesilde tasarımda küçük değişiklikler yapmakla yetindi. Z Fold 3 selefiyle hemen hemen aynı görünürken, Z Fold 4’ün biraz daha inceltildiği ve kenarları daha köşeli hâle getirdiği göze çarpıyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Samsung tarafından sağlanan verilere bakıldığında Z Fold 4’ün yüksekliğinin selefine kıyasla 3 mm azaltıldığı görülüyor. Cihazın ekranı açıldığında Z Fold 3’e kıyasla 0.8 mm daha geniş ve 0.3 mm daha ince olduğu da göze çarpan noktalar arasında yer alıyor. Tartıda 263 gram çeken Z Fold 4’ün selefinden 8 gram daha hafif olduğunu belirtmekte de fayda var. Bunun bir telefon için hayli yüksek bir ağırlık olduğu gerçeği değişmiyor, ancak “özel” tasarımı göz önüne alınca bu durum kulağa biraz daha anlaşılır geliyor.

Kalın bir telefon olmasına rağmen, katlandığında Z Fold 4’ü elde tutmakta bir zorluk yaşanmıyor. Ancak elde taşınanın “özel” bir cihaz olduğunu fark etmek pek zor olmuyor. Z Fold 4’ün ağırlığı nedeniyle uzun süre boyunca kulaklık olmadan konuşmaya pek uygun bir cihaz olmadığını belirtmek gerekiyor. Z Fold 4’ün dar kesim kot pantolonların yan cepleri için de biraz büyük ve kalın bir telefon olduğu söylenebilir. Ancak daha rahat kesimlerde bu durum bir sorun olmaktan çıkıyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Z Fold 4’ün selefine kıyasla daha ince bir cihaz olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu değişimde ana faktörün yenilenen menteşe olduğunu belirtmek gerekiyor. Samsung’un verdiği bilgiye göre, Z Fold 4’te selefine kıyasla 6 nm daha dar bir menteşe mevcut. Bu menteşenin daha ince olduğu telefon katlı vaziyetteyken daha iyi anlaşılıyor. Telefonu katlamayı ve açmayı kolaylaştıran bu yeni menteşenin Z Fold 3’teki menteşeden daha sıkı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Galaxy Z Fold 4 katlı vaziyetteyken katlanabilir ekranın parçaları arasında belirgin bir boşluk olduğu da göze çarpıyor.

Z Fold 4 açık vaziyette tutulduğunda sağ kenarda ses kontrol tuşları ve güç butonu bulunuyor. Sol kenarda ise nano SIM kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Bu noktada Z Fold 4’te eSIM kullanılabileceğini belirtmekte de fayda var.

galaxy z fold 4 inceleme

Telefonun üst kenarında üç mikrofon ve hoparlör ızgarası, alt kenarında ise hoparlör ızgarası, mikrofon ve USB-C girişi bulunuyor. Telefon katlı vaziyetteyken SIM kart yuvası sağ kenarın üst katına geliyor. Bunun dışında genel dizilimde bir fark söz konusu olmuyor. Bu noktada Z Fold 4’ün hoparlörlerinden çıkan yüksek ve kaliteli sesin ekstra bir aksesua ihtiyacını ortadan kaldırdığını da söyleyebiliriz.

galaxy z fold 4 inceleme

Galaxy Z Fold 4’ün ekran özelliklerine daha sonra değineceğiz. Telefonun hem katlıyken hem de açıkken arkasında kalan alanda ise yeteneklerinden ilerleyen bölümlerde bahsedeceğimiz üç kamera bulunuyor. Z Fold 4’ün kasasının suya karşı IPX8 dayanıklılık sertifikasına sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Galaxy Z Fold 4 inceleme: Ekranlar

Biri katlanabilir olmak üzere çift ekran barındırması Galaxy Z Fold 4’ün en dikkat çekici ve tanımlayıcı özelliği olarak değerlendirilebilir. Samsung’un Galaxy Z Fold 4’te hem katlanabilir ekran hem de kapak ekranı deneyimini geliştirmek için önemli adımlar attığı hemen fark ediliyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Öncelikle kapak ekranından başlayalım. Galaxy Z Fold 4’te 6.2 inç büyüklüğünde bir kapak ekranı bulunuyor. Bu ekranın görüntü oranının Z Fold 3’tekine kıyasla daha geniş olması (23.1:9) olması, kullanışlılığını artıran faktörler arasında öne çıkıyor. Bildirimleri kontrol etmek veya tek elle gelen bir mesaja hızlıca yanıt vermek kapak ekranı üzerinden rahatlıkla yapılabiliyor.

Kapak ekranının bazı uygulamalarda yaşattığı deneyimin de büyük katlanabilir ekrana kıyasla daha işlevsel olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin, Z Fold 4’te Instagram’ı kullanırken kapak ekranını öncelikli tercih yapmakta fayda var. Zira katlanabilir ekranda Instagram ekranın tamamını kaplamıyor. Kullanıcının tercihine göre ekranın ortasında konumlandırılıyor veya sola ya da sağa hizalanıyor. Ekran tamamen doldurulamadığı için Instagram’ın verdiği keyif de azalıyor. Ancak kapak ekranı ile Instagram’da gezerken böyle bir durumla karşılaşılmıyor. Sadece ekran standarttan uzun olduğu için hikayelerde ekranın üst ve alt kısmında boşluk kalması biraz göz tırmalıyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Instagram dışında Facebook, Twitter ve Spotify gibi uygulamaları da kapak ekranı üzerinden kullanmak keyifli. WhatsApp da kapak ekranıyla rahatlıkla kullanılabiliyor. Ancak katlanabilir ekranın sağladığı ekstra deneyim, mobil cihaz üzerinde bir tür masaüstü deneyimi yaşamayı mümkün kılıyor. Uygulamaların sunduğu deneyimlere ilerleyen bölümlerde daha detaylı şekilde değineceğiz.

Galaxy Z Fold 4’ün Dinamik AMOLED kapak ekranı dış mekanlarda çok rahat şekilde görülüyor. 2316 x 904 piksel çözünürlüklü bu ekran oldukça canlı renkler sunuyor. Yenileme hızının 120 Hz olması sayesinde bu ekran içerik tüketimi veya oyun oynamak için de uygun hâle geliyor. Ancak buna pek ihtiyaç duyulmuyor. Yine de, Z Fold 4’ün kapak ekranının kısa süreliğine internette veya sosyal medyada bir şeylere bakarken ya da fotoğraf çekerken bir hayli işlevsel olduğu söylenebilir.

galaxy z fold 4 inceleme

Galaxy Z Fold 4’ün “en çarpıcı özelliği” olan Dinamik AMOLED katlanabilir ekranının büyüklüğü 7.6 inç. 2176 x 1812 piksel çözünürlüklü bu ekranın yenileme hızı 120 Hz. HDR10+ destekli ekranın maksimum parlaklık seviyesi ise 1200 nit.

Z Fold 4’ün katlanabilir ekranının ortasındaki kırışıklık, ekrana tam karşıdan bakıldığında çok fazla fark edilmiyor. Ancak başınızı hafif eğdiğinizde yani farklı bir açıdan baktığınızda bu kırışıklık göze çarpıyor. Ancak bu kırışıklığın kullanım deneyimini etkilemediğini belirtmek gerekiyor. Z Fold 4’te bir şey okurken ya da izlerken veya oyun oynarken bu kırışıklık bir rahatsızlık yaratmıyor.

Hatta bu ekran üzerinde içerik tüketiminin genel anlamda büyük bir keyif olduğunu söylemek gerekiyor. Kırışıklığın fark edilmesinde ortamın genel aydınlatmasının da etkili olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin, beyaz ışıklarla aydınlatılmış bir ortamda ekran kırışıklığı biraz daha göze çarpıyor. Yine de, en azından kırışıklığın benim gözümü tırmalamadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

galaxy z fold 4 inceleme

Samsung’un Galaxy Z Fold 4 için hazırladığı koruyucu kılıf, aynı zamanda bir stand işlevi görüyor. Bu da katlanabilir ekran açıldığında telefonun ekstra bir desteğe ihtiyaç duymadan dik durabilmesini sağlıyor. Örneğin, tek başınıza bir yerde yemek yerken kılıfı stand hâline getirip Z Fold 4’ün büyük ekranında bir şeyler izlemek keyifli bir deneyim olarak tanımlanabilir. Ya da restoranların QR kod ile açılan menülerine Z Fold 4’ün ekranından bakmanın beklenmedik bir pratiklik sağladığı rahatlıkla söylenebilir.

galaxy z fold 4 inceleme

Galaxy Z Fold 4’ün katlanabilir ekranı da dış mekanlarda rahatlıkla görülebiliyor. Ekranın parlaklık seviyesinin ortamın aydınlık seviyesine göre ayarlanabildiğini belirtmekte fayda var. Buna ek olarak, telefonun hem katlanabilir ekranının hem de kapak ekranının yenileme hızı, arzu edildiği takdirde 60 Hz olarak sabitleniyor. 120 Hz yenileme hızı için “adaptif” seçeneğini tercih etmek gerekiyor. Her iki ekranın da “Always on Display” (Sürekli Açık Ekran) özelliğine sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Bu özellik sayesinde ekranı tamamen uyandırmaya gerek kalmadan saat, tarih ve bildirimleri görmek mümkün oluyor.

Galaxy Z Fold 4 inceleme: Donanım ve Performans

Samsung Galaxy Z Fold 4’ün kalbinde Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye Türkiye’de satılan versiyonda 12 GB RAM ve 256 GB depolama alanı eşlik ediyor. Telefonda dahili depolama alanını genişletmek için microSD kart desteği bulunmadığını belirtmekte fayda var.

Z Fold 4’ün selefi Z Fold 3 için yapılan incelemelerde akıllı telefonun hızlı bir cihaz olduğu belirtilmişti. Snapdragon 8 Plus Gen 1’in varlığıyla Z Fold 4 hız konusunda selefinin de önüne geçmeyi başarıyor. Z Fold 4’te yeni görev çubuğuyla çoklu deneyimine verilen önemi düşününce bu hız artışının ne kadar değerli olduğu daha iyi anlaşılıyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Samsung katlanabilir telefonlarını amiral gemisi cihaz olarak tanımlıyor. Şirketin Galaxy Note serisinden vazgeçerek Galaxy Z Fold serisini öne çıkarması da Samsung’un bu tavrının bir göstergesi olarak değerlendirilmişti. Z Fold 4 de sergilediği performansla şirketin bu iddiasının içinin boş olmadığını gösteriyor.

Ara birim ögeleri, hassas animasyonlar eşliğinde kullanıcıların parmaklarının altında adeta kayıyor. Twitter gibi zaman zaman sorun çıkarmasıyla ünlü uygulamalarda bile Z Fold 4 herhangi bir problemle karşılaşmıyor. Z Fold 4 deneyimimiz sırasında arayüzde herhangi bir takılma veya gecikmeyle karşılaşmadık.

Bir takılma veya gecikme yaşanmamasında aslan payının Snapdragon 8 Plus Gen 1 işlemciye ait olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Buna ek olarak, hem kapak ekranının hem de katlanabilir ekranın 120 Hz yenileme hızını desteklemesi Z Fold 4’ün arayüzünü daha akıcı hâle getiren unsurlar arasında yer alıyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Çoklu görev deneyimi, daha önce de belirttiğimiz gibi Samsung’un Galaxy Z Fold 4’te ön plana çıkardığı noktalar arasında yer alıyor. Şirket bu deneyimi en iyi şekilde sunmak için telefonda çok sayıda yazılımsal dokunuş yaparken, 12 GB RAM de bunları ciddi şekilde destekliyor. Galaxy Z Fold 4’te uygulamalar arasında geçiş yaparken veya bölünmüş ekran formatında iki uygulamayı eş zamanlı şekilde çalıştırırken bir sorunla karşılaşılmıyor.

Galaxy Z Fold 4 büyük ekranı, işlemci gücü ve bellek kapasitesiyle birlikte oyun deneyimi için de uygun bir cihaz profili çiziyor. Testlerimiz sırasında telefonda PUBG Mobile, Score Hero ve Words of Wonders gibi oyunları deneyimledik. Performans gereksinimleri birbirlerinden farklı olan bu oyunların hiçbirinde bir sorunla karşılaşmadık. Büyük ekranda zaman zaman belli hareketleri yapmak zor olsa da, performans konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Galaxy Z Fold 4’te biyometrik doğrulama için parmak izi tarayıcısı ve yüz tanıma özelliği bulunuyor. Güç butonuna entegre edilen parmak izi tarayıcısı son derece hızlı şekilde çalışıyor. Parmak izinin algılanmasının ardından kısa süre içinde ekran kilidi açılıyor. Yüz tanıma özelliği ise kapak ekranında katlanabilir ekrana kıyasla daha iyi bir performans sergiliyor. Kapak ekranı kullanılırken aydınlık, loş veya karanlık ortamlarda yüz tanıma özelliği hızlı şekilde çalışıyor. Katlanabilir ekranda ise aydınlık ve tam karanlık ortamlarda yüz tanıma özelliği sorunsuz şekilde işlerken, loş ortamlarda yüz her zaman algılanamayabiliyor.

Galaxy Z Fold 4 Geekbench 6 benchmark testinden tek çekirdek performansıyla 1616, çoklu çekirdek performansıyla da 3301 puan alıyor.

Galaxy Z Fold 4 inceleme: Pil

Galaxy Z Fold 4’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4400 mAh kapasiteli pili veriyor. Bu kapasite Z Fold 3’ün piliyle aynı. Ancak Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1’in enerji tüketimini daha verimli hâle getirmesi sayesinde akıllı telefon, selefine kıyasla daha uzun bir kullanım süresi sunmayı başarıyor.

Galaxy Z Fold 4, yoğun kullanım senaryolarına rağmen bir günü ekstra şarja ihtiyaç duymadan çıkarmayı başarabiliyor. Yine de, bu telefonun pil tüketimi konusunda çok tutucu davrandığı anlamına gelmiyor. Özellikle büyük katlanabilir ekranın aktif olarak kullanıldığı durumlarda pil tüketimi hızlanıyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Örneğin, Z Fold 4 deneyimim sırasında bir gün oldukça uzun bir süre boyunca Words of Wonders oynadım. Bu oyun sistem kaynaklarını yoğun şekilde tüketmiyor. Ancak 2-3 saat civarında büyük ekranda oyun oynayınca daha güneş batmadan “düşük pil” uyarısıyla karşılaştım. Oyunun yerine büyük ekranda bir şeyler izlemeyi koyduğumuzda da yine aynı uyarı görülebiliyor. Ancak bu sürelerden biraz tasarruf yapıldığında ve yerlerine mesajlaşmak, müzik dinlemek, internette gezinmek gibi işleri koyduğunuzda Z Fold 4’ü gece yatana kadar şarj etmeniz gerekmiyor. Kısacası Z Fold 4 her gün düzenli şekilde şarj ihtiyacı duyan, ancak kullanıcısını yarı yolda bırakmayan bir telefon. Yine de, Z Fold 4 ile uzun süre boyunca bir şeyler izlemeyi veya oyun oynamayı planladığınız bir günde yanınıza şarj kablonuzu almanızda fayda var.

Galaxy Z Fold 4’ün kutusundan bir şarj adaptörü çıkmıyor. Akıllı telefonun 25W kablolu, 15W kablosuz ve 4.5W ters kablosuz şarj özelliklerine sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Samsung’un verdiği bilgiye göre, 25W bir şarj adaptörüyle telefonun pili 30 dakika içinde yüzde 50 doluluk oranına ulaşıyor. Biz de söz konusu hızı destekleyen adaptörlerle yaptığımız testlerde, telefonun pilinin yaklaşık 1 saat 15 dakika civarında tamamen dolduğunu gördük. Bunun Samsung’un standartları çerçevesinde iyi bir şarj hızı olduğu söylenebilir.

Galaxy Z Fold 4 inceleme: Yazılım

Galaxy Z Fold 4 tanıtıldığında kutusundan Android 12L ve One UI 4.1.1 yüklü şekilde çıkmıştı. Ancak artık akıllı telefon Android 13 ve One UI 5.1 kullanıcı arayüzüyle çalışıyor. Dolayısıyla telefonun yazılımsal anlamda çıktığı dönemin biraz daha ilerisinde olduğu söylenebilir.

Akıllara Android 12L’yi neden Android 13’ün takip ettiği sorusu gelebilir. Bu noktada Android 13’ün Android 12L ile sunulan büyük ekran özelliklerini zaten kapsadığını, dolayısıyla Google’ın da sadece Android 13 ile ilerlemeyi seçtiğini belirtmekte fayda var.

galaxy z fold 4 inceleme

Galaxy Z Fold 4’ün yazılımsal anlamda sunduğu yenilikler de selefine kıyasla biraz daha az. Ancak Z Fold 4’ün getirdiği bir yenilik fazlasıyla dikkat çekici. Söz konusu yenilik görev çubuğundan başkası değil.

Bu görev çubuğuyla Z Fold 4, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara biraz daha yaklaşıyor. Görev çubuğuyla birlikte Samsung’un Galaxy Fold telefonlarının potansiyelini açığa çıkardığını söylemek yanlış olmayacaktır.

galaxy z fold 4 inceleme

Görev çubuğu işlevi itibarıyla Samsung’un telefonlarında yıllardır sunduğu kenar çubuğuna benziyor. Ancak büyük katlanabilir ekranda sürekli görünür olması, görev çubuğunu kenar çubuğuna kıyasal daha kullanışlı hâle getiriyor. Ana ekrandayken gösterilmeyen bu çubuk, başka bir uygulama açıkken ekranın alt kısmına yerleşiyor.

Görev çubuğunun iki bölümü “|” sembolüyle ayrılıyor. Bu sembolün sağ tarafında kullanılan son iki uygulamanın ikonları yer alıyor. Bu ikonlara dokunulduğunda hemen ilgili uygulamaya geçiş yapılıyor. Bunun üç uygulama arasında hızlıca geçiş yapabilmek için eski yöntemlere kıyasla çok daha kullanışlı olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Sembolün sol tarafında ise görev çubuğuna sabitlenen uygulama ikonlarını görmek mümkün oluyor. Çubuğun en solundaki ikona dokunulduğunda telefondaki tüm uygulamalar görüntülenebiliyor. Yani görev çubuğu üzerinden Galaxy Z Fold 4’teki tüm uygulamalara birkaç dokunuşla hızlı şekilde erişilebiliyor. Bunun özellikle telefonu yoğun kullananlar için bir hayli işlevsel olduğu rahatlıkla söylenebilir. Görev çubuğunun Android 12L ile sunulan bir imkan olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Samsung Galaxy Z Fold 4’ün katlanabilir ekranını belli uygulamalarda 90 derece veya daha geniş açılarla açarak Flex Modu’nun imkanlarından yararlanmak mümkün oluyor. Bu modda ekranın alt kısm izleme dörtgeni gibi kullanılabiliyor. Ya da telefonda bir şeyler yazarken alt kısım tamamen klavyeye ayrılıyor. Böylelikle Z Fold 4’ü bir yere koyarak hızlıca bir şeyler yazmak kolaylaşıyor. Ancak testimiz sırasında bu modu pek fazla kullanmadığımızı söylemek gerekiyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Galaxy Z Fold 4’ün büyük katlanabilir ekranında iki uygulamayı yan yana çalıştırmak mümkün oluyor. Böylelikle kullanıcıların aynı anda birden fazla işle ilgilenmesi mümkün hâle geliyor. Örneğin, ekranın yarısında bir YouTube videosu izlerken diğer yarısında da internette gezinilebiliyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Galaxy Z Fold 4’ün Samsung’un S Pen kalemini desteklediğini hatırlatmakta da fayda var.

Samsung’un akıllı telefonlarında ön yüklü sunduğu uygulamaların neredeyse hepsini Galaxy Z Fold 4’te de bulmak mümkün oluyor. Söz konusu uygulamalar arasında Google’ın Gmail, Chrome, Haritalar, YouTube gibi uygulamaları göze çarparken, Facebook ve Spotify da kullanıcıları karşılıyor. Bunlara ek olarak, Microsoft klasöründe de Microsoft 365, OneDrive, LinkedIn ve Outlook gibi uygulamalar yer alıyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Samsung’un One UI ile Android deneyimini yoğun şekilde özelleştirdiği biliniyor. Şirket bu yaklaşım çerçevesinde pek çok iş için önceliği kendi uygulamalarına veriyor. İnternet tarayıcısı, galeri, kamera gibi uygulamalarda kendi çözümlerini tercih eden Samsung, SMS tarafında ise Android Mesajlar uygulamasıyla yürüyor.

Galaxy Z Fold 4’ün ana satış noktası olan çift ekran deneyimi, yazılımla da güçlü şekilde destekleniyor. Örneğin, önce kapak ekranında başlatılan bir uygulama katlanabilir ekran açıldığında hızlı şekilde bu ekrana aktarılıyor. Bunun da önemli bir nokta olduğu söylenebilir.

Galaxy Z Fold 4 inceleme: Kamera

Samsung Galaxy Z Fold 4’te ana kamera görevini 50 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 12 megapiksel 123 derecelik ultra geniş açılı kamera ile 3x optik ve 30x dijital zum yapabilen 10 megapiksel telefoto kamera da sistemi tamamlıyor. Galaxy Z Fold 4 ile 8K 24 fps, 4K 30 veya 60 fps video kaydı yapmak mümkün. Video tarafında Super Steady sabitleme özelliğini getiren telefonda gece modu, Pro mod ve Tek Çekim gibi kamera özellikleri de kullanıcıları bekliyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Ana kamera, ultra geniş açılı kamera ve telefoto kameranın güçlü bir kombinasyon sunduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu üçlü ile Z Fold 4 ile son derece güzel kareler yakalamak mümkün oluyor. Aşırı doygunlaştırma yapmadan renkli ve canlı fotoğraflar çekebilen telefon, geniş açılı fotoğraflarda da HDR’ın desteğiyle renk tutarlılığını korumayı başarıyor. 3x telefoto kamera ise fazla dijital dokunuşa gerek kalmadan çok fazla detay yakalayabiliyor. Portre modu da iyi çalışan telefonun gece modu da beklentileri sorunsuz şekilde karşılayabiliyor. Karanlık ortamlarda çekilen fotoğraflar yazılımın da desteğiyle daha aydınlık hâle gelirken, daha aydınlık ortamlarda yapılan akşam çekimlerinde de kaliteli kareler yakalanabiliyor.

Galaxy Z Fold 4’ün ana kamerasıyla çekilen fotoğraflar oldukça doğal görünüyor. Renk dengesi ve doygunluk konusunda Samsung’un Z Fold 3’e kıyasla bir ilerleme kaydettiği rahatlıkla söylenebilir. Ultra geniş açılı kamera ise detaylı, pozlaması daha iyi ve daha güzel görünen kareler yakalayabiliyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Telefoto kameranın 3x optik zum performansı da kullanıcıları memnun edecek türden. Ancak 30x dijital zumun pek tavsiye edilemeyeceğini belirtmek gerekiyor. Buna ek olarak, ana kamera da yakın çekimlerde odaklanma konusunda bazı sıkıntılar yaşıyor.

Galaxy Z Fold 4’te katlanabilir ekranın içine yerleştirilmiş 4 megapiksel çözünürlüklü bir kamera mevcut. Odak noktasında görüntülü görüşmeler olan bu kameradan çok yüksek bir kalite beklememek gerekiyor. Kapak ekranınındaki 10 megapiksel çözünürlüklü kamera ise 4 megapiksel ekran altı kameraya kıyasla çok daha kaliteli kareler yakalayabiliyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Galaxy Z Fold 4’te arka kamerayı da selfile çekmek için kullanmak mümkün. Bunun için kamera açıldığında ekranın sağ üst kısmındaki ikona dokunarak “kapak ekranı önizlemesi”ni aktif hâle getirmek gerekiyor. Bu ikona dokunulduğunda kapak ekranı da çalıştırılıyor ve ekranın üst kısmında kullanıcıların kendilerini görmesi mümkün oluyor. Daha kaliteli selfie’ler isteyenlerin bu özelliği sıklıkla kullanacağı söylenebilir. Bu özellikten yararlanmak için katlanabilir ekranın açık vaziyette olması gerekiyor.

  • galaxy z fold 4 inceleme

Katlanabilir ekranın açılmasını gerektiren bir diğer kamera özelliği ise Yakalama Görünümü adını taşıyor. Kamera uygulamasında katlanabilir ekran açıkken sol üst köşedeki ikona dokunulduğunda katlanabilir ekran ikiye bölünüyor. Kullanıcılar kamera uygulamasını kapatana kadar çektikleri fotoğraf ve videoları ekranın sol tarafında görebiliyor.

Galaxy Z Fold 4 inceleme: Sonuç

Katlanabilir ekranlı cihazların akıllı telefon pazarının geleceğinin önemli parçaları arasında yer aldığı rahatlıkla söylenebilir. İlk başta bir tür “tuhaflık” olarak görülen bu cihazların ana akımdaki yeri giderek büyüyor. Samsung’un bu değişimin öncülüğünü yaptığını söylemek çok yanlış olmayacaktır.

Galaxy Z Fold 4, Samsung’un hâlihazırdaki en güncel katlanabilir telefon seçeneklerden biri. Galaxy Fold ile başladığı yolculukta hatırı sayılır bir mesafe kateden Samsung, Z Fold 4 ile amiral gemisi bir Android telefon isteyenlerin karşısına güçlü bir seçenek çıkarıyor.

galaxy z fold 4 inceleme

Özellik bakımından zengin ve güçlü bir Android telefon arayanların Galaxy Z Fold 4 ile çok mutlu olacağı rahatlıkla söylenebilir. Buna ek olarak, büyük ekran deneyimini seven ancak her yere bir tablet taşımak istemeyen kullanıcılar da Z Fold 4’ten memnun kalacaktır. Zira Z Fold 4 katlanabilir tasarımıyla kullanıcıları bir anda büyük ekranla buluşturuyor. Katlanabilir ekran açıldığında neredeyse bir tablet ekranının büyüklüğüne ulaşıyor ve bu ekranda içerik tüketimi bir hayli keyifli oluyor.

Galaxy Z Fold 4’ün kamera deneyimini iyileştirdiğini de belirtmek gerekiyor. Akıllı telefonun üçlü arka kamera sistemiyle hem gündüz hem de gece kaliteli ve aydınlık kareler yakalamak mümkün oluyor. Çift ekrandan da en iyi şekilde faydalanan Samsung, ana kamerayla selfie çekimini de kolaylaştırıyor. Kapak ekranındaki ön kamerayla da canlı kareler yakalanabiliyor. Katlanabilir ekranın altına yerleştirilen ön kamera ise fotoğraf ve video tarafında pek iyi bir iş çıkarmasa da, video görüşmelerde beklentileri karşılıyor.

  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme
  • galaxy z fold 4 inceleme

Galaxy Z Fold 4’ün fiyatının benzer niteliklere sahip diğer Android telefonlara kıyasla yüksek olduğu söylenebilir. Ancak Z Fold 4’ün kendisi gibi amiral gemisi niteliğindeki iPhone 14 Pro ve Galaxy S23 Ultra gibi telefonlarla aynı fiyat segmentinde bulunduğunu da belirtmek gerekiyor.

Galaxy Z Fold 4’ün ağırlığı, bazı kullanıcılar için caydırıcı bir faktör olarak görülebilir. Ancak bunun akılllı telefon ve tablet melezi bir deneyim sağlayan katlanabilir ekran için verilebilecek bir taviz olduğu söylenebilir.

İşimiz gereği pek çok akıllı telefonu test ediyoruz. Galaxy Z Fold 4 şimdiye kadar test ettiğimiz telefonlar arasında görenlerin en çok dikkatini çeken cihazlardan biri oldu. Hiç kuşkusuz bunda katlanabilir ekranlı olması önemli bir rol oynuyor. Ancak Z Fold 4’ün sadece iki dakika bakanları bile etkileyebildiğini belirtmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER