Teknoloji

Rusya Telegram uygulamasının yasağını kaldırdı

Rusya Telegram uygulamasının yasağını kaldırdı
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

Rusya, Telegram uygulamasına yaklaşık iki yıl önce getirdiği yasağı sonunda kaldırdı. Rusya’nın resmi telekomünikasyon denetleme kurulu Roskomnadzor, popüler iletişim uygulamasının terörle mücadele çalışmalarına destek olma konusunda irade gösterdiğini belirtti.

Kuruldan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Roskomnadzor, Telegram’a yönelik kısıtlama talebinin kaldırılması konusunda başsavcılık ile anlaşmaya varmıştır.”

Ülkede Telegram’a erişim, 2018’in nisan ayında mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Bu karar, Telegram’ın şifreleme anahtarlarını paylaşmaya yanaşmaması nedeniyle alınmıştı. Telegram’ın geçmişte terör örgütleri tarafından kullanıldığının bilinmesi de uygulamanın işini biraz daha zorlaştırmıştı.

Şifreleme anahtarlarının paylaşılmaması, Rusya’nın terörle mücadele yasalarına aykırı bir eylem olarak değerlendirilmişti. Bu yasalar, mesajlaşma servislerinin yetkililere şifresi çözülmüş mesajlara erişim izni vermesini zorunlu kılıyor.

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, 2018’de yaptığı açıklamada, “Gizlilik satılık değildir ve insan hakları korkuya ya da açgözlülüğe kurban edilmemelidir” ifadesini kullanmıştı.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

Lenovo LOQ: RTX 5050’li oyun bilgisayarı sepette 6.499,90 TL ucuzluyor
Lenovo LOQ: RTX 5050’li oyun bilgisayarı sepette 6.499,90 TL ucuzluyor
Satın Al
Samsung 50Q7FA: 50 inç 4K QLED TV sepette 1.605,50 TL ucuzluyor
Samsung 50Q7FA: 50 inç 4K QLED TV sepette 1.605,50 TL ucuzluyor
Satın Al
Xiaomi Robot Vacuum S40 Pro: Süpürme ve paspaslama için sepette 16.641 TL
Xiaomi Robot Vacuum S40 Pro: Süpürme ve paspaslama için sepette 16.641 TL
Satın Al
Lenovo Idea Tab: Klavye ve kalemli 11 inç tablet sepette 15.538,08 TL
Lenovo Idea Tab: Klavye ve kalemli 11 inç tablet sepette 15.538,08 TL
Satın Al
Baseus EnerFill FE11: Üç bağlantılı 100 W şarj cihazı 1.944 TL
Baseus EnerFill FE11: Üç bağlantılı 100 W şarj cihazı 1.944 TL
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.

Yasağın etrafından dolaşılmasının ardından ekstra bir önlem almak için harekete geçen Rus yetkililer, internet servis sağlayıcılarına Amazon ve Google’ın bulut platformlarındaki 15.8 milyon IP’nin engellenmesi emrini vermişti. Bu durum söz konusu servisleri kullanan Rus şirketlerinin operasyonlarını sekteye uğratmıştı. VPN servislerindeki engellemeye rağmen, ülkede pek çok kişi Telegram kullanmaya devam etmenin bir yolunu bulmuştu.

Telegram CEO’su Durov, bir süre önce Rusya makamlarına yasağın kaldırılması yönünde çağrı yapmıştı. Durov, şirketinin “aşırı” içeriklerin tespiti ve silinmesi için yeni araçlar geliştirdiğini belirtmişti.

[irp]

Telegram’ın aylık aktif kullanıcı sayısı nisan ayı itibarıyla 400 milyona ulaşmıştı.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl