Teknoloji

Rusya Telegram uygulamasının yasağını kaldırdı

telegram video görüşme

Rusya, Telegram uygulamasına yaklaşık iki yıl önce getirdiği yasağı sonunda kaldırdı. Rusya’nın resmi telekomünikasyon denetleme kurulu Roskomnadzor, popüler iletişim uygulamasının terörle mücadele çalışmalarına destek olma konusunda irade gösterdiğini belirtti.

Kuruldan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Roskomnadzor, Telegram’a yönelik kısıtlama talebinin kaldırılması konusunda başsavcılık ile anlaşmaya varmıştır.”

Ülkede Telegram’a erişim, 2018’in nisan ayında mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Bu karar, Telegram’ın şifreleme anahtarlarını paylaşmaya yanaşmaması nedeniyle alınmıştı. Telegram’ın geçmişte terör örgütleri tarafından kullanıldığının bilinmesi de uygulamanın işini biraz daha zorlaştırmıştı.

Şifreleme anahtarlarının paylaşılmaması, Rusya’nın terörle mücadele yasalarına aykırı bir eylem olarak değerlendirilmişti. Bu yasalar, mesajlaşma servislerinin yetkililere şifresi çözülmüş mesajlara erişim izni vermesini zorunlu kılıyor.

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, 2018’de yaptığı açıklamada, “Gizlilik satılık değildir ve insan hakları korkuya ya da açgözlülüğe kurban edilmemelidir” ifadesini kullanmıştı.

Yasağın etrafından dolaşılmasının ardından ekstra bir önlem almak için harekete geçen Rus yetkililer, internet servis sağlayıcılarına Amazon ve Google’ın bulut platformlarındaki 15.8 milyon IP’nin engellenmesi emrini vermişti. Bu durum söz konusu servisleri kullanan Rus şirketlerinin operasyonlarını sekteye uğratmıştı. VPN servislerindeki engellemeye rağmen, ülkede pek çok kişi Telegram kullanmaya devam etmenin bir yolunu bulmuştu.

Telegram CEO’su Durov, bir süre önce Rusya makamlarına yasağın kaldırılması yönünde çağrı yapmıştı. Durov, şirketinin “aşırı” içeriklerin tespiti ve silinmesi için yeni araçlar geliştirdiğini belirtmişti.

Telegram’ın aylık aktif kullanıcı sayısı nisan ayı itibarıyla 400 milyona ulaşmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER