Teknoloji

RIM BlackBerry PlayBook’a jailbreak yapılmasına karşı çıkıyor

RIM, resmi blogu ile aracılığıyla bir açıklama yaparak BlackBerry PlayBook’a jailbreak yapılmasına karşı olduğunu ve işlemin gerçekleşmesi durumunda cihazın garantisinin geçersiz olacağını duyurdu. RIM’ın kullanıcılarına yaptığı bu uyarı ve DingleBerry gibi jailbreak uygulamalarına karşı olduğunu belirtmesi ise bir çok kişiyi pek şaşırtmadı. Şirket, aynı açıklamada bu tarz uygulamalara karşı mücadelesinin sürekli olacağının da altını çizdi.

RIM’in jailbreake karşı, Android’in aksine, sert bir tutum sergilemesi doğal bir davranış olarak değerlendirilebilir. Şirketin hedef kitlesinin girişimciler ve iş dünyası olması nedeniyle güvenliğe yapılan vurgu, piyasadaki rakiplere nazaran daha yüksek. Yıllarca bu özelliğini pazarlamasında kullanan bir şirketin, bu tarz uygulamaları hoş görmesini beklemek fazlaca iyimser bir yaklaşım olur. RIM, geçtiğimiz sene DingleBerry’nin piyasaya sürülmesinin ardından, bu uygulamayı anında ezmiş ama PlayBook’larda kullanılmasını engelleyememişti.

Şirket, aynı blog yazısında PlayBook’a jailbreak yapılması durumunda izleyeceği yol haritasını da açıkladı. Olası jailbreak durumunda öncelik, kullanıcı etkisinin daha az olduğu vakalara verilecek. Söz gelimi, kullanıcı bir internet sitesi aracılığıyla jailbreak yazılımını indirirse, bu duruma büyük güvenlik riski oluşturduğu gerekçesiyle anında müdahale edilecek. İkinci yolda ise, eğer bir kullanıcı PlayBook’unu bilgisayara bağlayıp, Geliştirici Modu’nda kullanırsa bu duruma müdahale hemen yapılmayacak. Oluşan sorunlar daha sonra yayınlanacak yamalarla giderilecek.

İlgili – BlackBerry

İLGİLİ HABERLER