Teknoloji

Android 15 yeni özelliğiyle veri korumaya ve pil ömrünü uzatmaya yardım edecek

android 15

En yeni Android sürümü olan Android 15, önümüzdeki sonbaharda dağıtıma çıkacak. Bu sürümle sunulacak güvenlik ve gizlilik özelliklerinin önemli bir kısmı şimdiden biliniyor. Bunlar arasında hassas uygulamalarınız için yeni bir Özel Alan, hileli “vatoz” cihazlara karşı ek koruma, konumunuzun hücresel ağlarla ne zaman paylaşılacağı üzerinde daha iyi kontrol, tek kullanımlık şifrelerin (OTP’ler) bildirimlerden otomatik olarak düzenlenmesi ve daha fazlası yer alıyor.

Android 15’in final sürümünden önce dört ön izleme sürümünün daha yayınlanacağı biliniyor. Dolayısıyla henüz eklenmemiş veya keşfedilmemiş başka güvenlik özelliklerinin de sunulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yaklaşan beta sürümlerinden biri, söz konusu özelliklerden birinin Uyarlanabilir Zaman Aşımı olduğunu gösteriyor.

Cihazınızda etkin bir ekran kilidi varsa Android, belirli bir süre geçtikten sonra cihazınızı otomatik olarak kilitler. Varsayılan olarak Android, 30 saniye boyunca işlem yapılmadığında ekranı kapatır ve beş saniye daha geçtikten sonra cihazı kilitler. Bu eşikler sırasıyla Ayarlar > Ekran > Ekran zaman aşımı ve Ayarlar > Güvenlik ve gizlilik > Cihaz kilidi açma > Ekran kilidi ayarlarına gidilerek değiştirilebilir.

Cihazınızın ekranını açık ve açık tutmanızı gerektiren bir şey yapıyorsanız ancak onunla etkileşimde bulunamıyorsanız belirli cihazlarda isteğe bağlı “ekrana dikkat” özelliğini açabilirsiniz. Google’ın Pixel 4 serisiyle birlikte sunduğu bu özellik, ekranınıza baktığınızda kapanmasını engelliyor. Birisinin ekrana bakıp bakmadığını görmek için cihazınızın ön kamerasını kullanılıyor. Böylece ekran normalde 30 saniye sonra zaman aşımına ayarlanmış olsa bile önünde bir yüz algılandığı sürece açık kalır.

Yeni özelliğin izleri Android 15 ikinci geliştirici ön izleme sürümünde görülüyor

Android, kullanıcılara, ekrana dikkat etme özelliği sayesinde cihazlarının ekranının açık kalma süresini otomatik olarak uzatma seçeneği sunarken, işletim sistemi bunun tersini yapan bir özellik sunmuyor. Yani Android’de ekranın açık kalma süresini otomatik olarak kısaltabilecek bir özellik bulunmuyor. Ancak bu durum, yeni uyarlanabilir zaman aşımı özelliğiyle Android 15’te değişecek. Bu değişimin izleri, Android 15’in ikinci geliştirici ön izleme sürümüyle görülüyor.

Android 15 ile sunulacak uyarlanabilir zaman aşımı sayesinde, güvenlikten önemli ölçüde ödün vermeden uzatılmış ekran zaman aşımının avantajlarından yararlanmak mümkün olacak. :ünkü işletim sistemi, cihazınızı kullanmayı bitirdiğinizde ekranınızı akıllıca kapatabilir (ve ardından kilitleyebilir). Bunun pil ömrü üzerinde de etkileri vardır; çünkü daha uzun ekran zaman aşımları, ekranın daha uzun süre açık kalması anlamına gelir ve dolayısıyla daha fazla pil tüketir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER