Teknoloji

Plüton’un bir günü dünyanın 6,4 gününe eşit

pluton-eksen-231115
Plüton’un kendi ekseni etrafında bir tam dönüşü

Günün bitmek bilmediğini düşündüğünüz zamanlar oluyorsa, hâlinize şükredin. Ya Plüton’da yaşıyor olsaydınız, hâliniz ne olurdu? Ya da plağı tersine çevirelim; eğer günde 24 saatin size yetmediğini düşünüyorsanız, Plüton’da yaşamak sizi fazlasıyla tatmin edebilirdi.

Bunları neden söylüyoruz? Çünkü Plüton’un bir günü 6,4 Dünya gününe denk geliyor. Ayrıca Plüton’un en büyük uydusu olan Charon da kendi ekseni etrafındaki dönüşünü aynı sürede tamamlıyor. NASA geçen hafta Plüton ve Charon’un tam dönüşleriyle ilgili olarak hazırladığı kolajları yayınladı. Bu fotoğraflar sayesinde gezegen sisteminin birden fazla yüzünü içeren görünümünü elde etmek mümkün oluyor.

Fotoğraflar NASA’nın New Horizon uzay aracı tarafından 7-13 Temmuz tarihleri arasında, uzay aracı Plüton’un yakınından geçmeye hazırlanırken çekildi. Bu zaman zarfında New Horizon Plüton’un 8 milyon kilometre uzağından sadece 650 bin kilometre yakınına geldi.

Uzay aracı fotoğrafları Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi (LORRI) ve Ralph/Multispectral Görülebilir Görüntüleme Kamerası ile çekti. Fotoğraflar Plüton ve Charon’un pek sık görünmeyen uzak taraftaki yarı kürelerini de gösteriyor.

charon-eksen-231115
Charon’un kendi ekseni etrafında bir tam dönüşü

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER