Bilim

Hubble Uzay Teleskobu, dev bir yıldızın doğuşunu gözler önüne serdi

hubble uzay teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakalanan yeni ve nefes kesici bir görüntü, Güneş’in yaklaşık 30 katı kütleye sahip bir yıldızın doğuşunu gözler önüne seriyor. Bu bebek yıldız, IRAS 16562-3959 adı verilen yakın bir yıldız oluşum bölgesi içinde, galaksimizde ve Dünya’dan yaklaşık 5,900 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Görüntüde parlak yıldızların ışıltısı ve turuncu renkli toz ve gaz bulutlarının, çerçevenin çaprazında uzanan yıldız oluşum bölgesi olarak gözlemlenebilir. Bu bulutlar, toz ve gazın bir araya gelerek düğümler oluşturduğu, zamanla daha fazla toz ve gaz çekerek protostar haline geldiği yerlerdir.

Hubble’ın gözünden yıldız oluşumunun detayları

NASA’nın açıklamasına göre, “Bu görüntü, Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 tarafından elde edildi. Renklerin detaylı inceliği, dört ayrı filtrenin sonucudur. Bu ince filtreler, cihazın ışık sensörlerinin önüne kaydırılabilir, böylece her gözlemde belirli ışık dalga boylarının geçmesine izin verilir. Bu, bölgenin bileşimi, sıcaklığı ve yoğunluğu hakkında bize bilgi verebilen belirli dalga boylarındaki ışığın faydalı olmasıdır.”

hubble uzay teleskobu

Görüntüdeki toz ve gaz, Hubble’ın aletlerinin çalıştığı görünür ışık ve yakın kızılötesi dalgaboylarında parlak bir şekilde parlıyor. Ancak, görüntünün üst sol kısmına doğru karanlık bölgeler de bulunuyor. Bu bölgeler aslında boş değil, aksine tozla dolu. Bu bölgelerdeki toz miktarı o kadar fazla ki, yakın kızılötesi ışığı engelleyerek bu bölgeleri opak hale getiriyor. Buna rağmen, bilim insanları bu bölgenin merkezinde, toz ve gazı iterek alanı şekillendiren güçlü madde jetlerini atabilen devasa bir yıldız olduğuna inanmak için nedenlere sahip.

Genç protostarlar, gelişimleri sırasında son derece güçlü jetler verebilir ve zamanla daha fazla toz çekerek kütleyi artırır ve çekirdekleri yaklaşık 10 milyon derece Kelvin sıcaklığa ulaştığında, hidrojeni füzyona başlar ve tam yetişkin bir yıldız olan ana dizi yıldızı olurlar.

Hubble Uzay Teleskobu’nun bu etkileyici görüntüsü, yıldız oluşumunun karmaşık ve büyüleyici süreçlerini bir kez daha gözler önüne seriyor. Güneş sistemimizin ötesindeki bu devasa yıldızın doğuşunu yakalayan Hubble, evrenin derinliklerindeki sırları aydınlatmaya devam ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER