Manşetler

Google Android cihazlarının yüzde 74’ünün giriş kodunu uzaktan aşabilir

android-kilit-ekrani-231115

New York Bölge Başsavcılığı tarafından hazırlanan bir belge, ortada bir mahkeme emri bulunması tarafında eski Android sürümlerini taşıyan cihazların Google tarafından uzaktan sıfırlanabileceğini ve cihazlardaki içeriklerin kolaylıkla incelenebileceğini gözler önüne seriyor.

Söz konusu belge, tam disk şifrelemesinin kanuni yaptırımlar çerçevesindeki erişime olan etkilerini mercek altına alıyor. Belgeye göre, tam disk şifrelenmesinin uygulandığı Android 5.0 ve daha yeni sürümlerin yüklü olduğu cihazları uzaktan sıfırlamak mümkün olmuyor. Ancak tam disk şifrelemesinin pek çok cihazda varsayılan olarak açık sunulmadığını belirtmek gerekiyor. Daha eski Android sürümlerinin yüklü olduğu cihazlar ise uzaktan sıfırlamaya maruz kalabiliyor. Söz konusu uzaktan sıfırlama yeteneği, Google’a gerek duyulduğu takdirde giriş kodunu da uzaktan aşabilme imkanını sağlıyor.

Google tarafından açıklanan son rakamlara göre, Android cihazlarının yüzde 74.1’inde Android 5.0’dan eski bir sürüm bulunuyor. Bu da internet devinin ihtiyaç duyulması durumunda Android cihazlarının neredeyse dörtte üçünde güvenlik önlemini baypas edebileceği anlamına geliyor.

android-istatistik-231115

iPhone kullanıcıları, bu konuda Android cihaz sahiplerine kıyasla biraz daha şanslı. iOS 8 ve üstü sürümlerin yüklü olduğu cihazlarda Apple, giriş kodunu uzaktan aşamıyor. Ayrıca, tam disk şifrelemesi iPhone kullanıcılarına varsayılan olarak açık biçimde sunuluyor.

Tam disk şifrelemesini aktive etmek isteyen Android kullanıcılarının cihazlarındaki “güvenlik” veya “depolama” bölümünü aşmaları gerekiyor. Bu ayar, üreticiden üreticiye değişiklik gösterebiliyor. Tam disk şifrelemesinin Android cihazları biraz yavaşlatabileceğini belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER