Bilim

NASA, Mars görevi simülasyonu için gönüllüler arıyor

nasa mars

NASA, insanlı Mars misyonunun geleceğine hazırlık amacıyla Dünya üzerinde Mars görevini simüle edecek bir proje başlattı ve bu kapsamda gönüllüler arıyor. Ajans henüz insanları kızıl gezegene göndermiyor olsa da, derin uzay misyonlarında astronotların karşılaşacağı koşullara benzer psikolojik ve sağlık tepkilerini incelemek üzere simüle görevler düzenliyor. Mars misyonu için adlandırılan Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) çalışması, 3D baskı ile oluşturulan bir habitat ve ekip üyelerinin yerine getirmesi gereken Mars ile ilgili görevler kullanarak bir Mars ortamını simüle etmeyi amaçlıyor.

CHAPEA çalışmasının ilk gönüllü grubu, geçen yıl haziran ayında 1700 metrekarelik simüle Mars ortamına girdi ve biraz daha fazla bir yıl boyunca orada kalacak. Şimdi ise NASA, gelecekteki bir takıma katılacak yeni bir gönüllüler seti için başvuru alıyor.

NASA’dan Mars’a yolculuk için simüle görev

NASA, “Sağlıklı, motive olmuş ABD vatandaşları veya daimi sakinlerini arıyor. Adaylar, sigara içmeyen, 30-55 yaş arası ve ekip arkadaşları ile görev kontrol arasında etkili iletişim için İngilizce’de yetkin olmalıdır,” dedi. Başvuru sahiplerinin, NASA’nın Mars’a insan gönderme çalışmalarına katkıda bulunmak isteyen benzersiz ve ödüllendirici maceralara güçlü bir ilgisi olmalıdır.

NASA’nın amacı, gelecekteki bir Mars misyonuna gidecek kişilere benzer ekip üyelerini işe almak. Bu nedenle, biyoloji, matematik veya mühendislik gibi bir STEM alanında yüksek lisans derecesine sahip bilim insanları veya en az 1000 saat uçuş tecrübesine sahip pilotlar aranıyor.

Yeni gönüllüler grubu, 2025 ilkbaharında CHAPEA habitatına girecek ve tam bir yıl orada kalacak. Rol ücretli olacak ancak kolay bir iş olmayacak. Ekip üyeleri, “kaynak kısıtlamaları, ekipman arızaları, iletişim gecikmeleri ve diğer çevresel stres faktörleri” gibi simüle edilmiş zorluklarla başa çıkmak zorunda kalacak. Ayrıca, “simüle uzay yürüyüşleri, robotik operasyonlar, habitat bakımı, egzersiz ve mahsul yetiştirme” gibi günlük operasyonları da yönetecekler.

Başvurular için son tarih 2 Nisan ve CHAPEA web sitesi üzerinden başvuru yapılabiliyor. Bu benzersiz projede yer almak isteyen gönüllüler, NASA’nın Mars’a insan gönderme yolundaki çalışmalarına değerli katkılarda bulunma fırsatı bulacak. Bu simüle görev, gelecekteki gerçek Mars misyonları için önemli veriler ve içgörüler sağlayacak ve insanlı uzay keşfinin sınırlarını genişletecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER