BilimManşetler

SpaceX Starship’in son test uçuşu umut verdi

spacex starship

SpaceX, uzay araştırmaları ve uydu taşımacılığı alanında çığır açan projeleriyle biliniyor. Bu projelerin en dikkat çekicilerinden biri olan Starship, SpaceX’in ABD Teksas’taki Starbase tesisinden gerçekleştirdiği son test uçuşuyla yine gündemde. Starship’in bu test uçuşu, öncekilerden daha başarılı bir şekilde gerçekleşti. Araç, planlanan bir dizi manevrayı başarıyla tamamladı ve beklenen Hint Okyanusu’ndaki suda inişinden kısa bir süre önce iletişim kesilene kadar sağlam kaldı.

Test uçuşu, Starship’in Super Heavy güçlendiricisinden sıcak ayrılma işlemini ve yörüngeye Starlink uyduları gibi görevler için kullanılabileceğini göstermek amacıyla bir yük kapısını açmayı başardığını gördü. Ancak, araç planlanan Raptor motorlarını uzayda yeniden ateşleme girişimini atladı ve kalkıştan yaklaşık bir saat sonra Hint Okyanusu’na iniş yapması planlandı.

Uzayda kaybolan bir yıldız: Starship’in Serüveni

SpaceX’in yayını, uçuş testinin ardından yaklaşık bir saat sonra sona erdi. Yayın sırasında, SpaceX sözcüsü Dan Huot’un aracın kaybolduğunu ve beklenen suda inişin gerçekleşmediğini duyurduğu anlar dikkat çekiciydi. Bu, SpaceX için Starship roketini test etme konusunda yapılan üçüncü denemeydi. İlk deneme, geçen yıl 20 Nisan’da kalkıştan dört dakika sonra alev alarak sona ermişti. İkinci deneme 18 Kasım’da gerçekleşmiş ve daha iyi sonuçlar alınmıştı. Super Heavy güçlendirici ayrıldıktan sonra patlasa da Starship uzay aracı yörüngeye devam etmiş ve SpaceX ile temasın kesilmesinin ardından kendini yok etmişti.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), bu son test uçuşuna, planlanan kalkış zamanından az bir süre önce, SpaceX’in tüm güvenlik, çevresel, politika ve mali sorumluluk gereksinimlerini karşıladığına karar vererek yeşil ışık yaktı. Space.com‘a göre FAA, ikinci başarısız Starship testinin ardından yapılan bir soruşturma sonucunda araç donanımı yeniden tasarımları, yanabilirlik analizi güncellemeleri ve ek yangın koruması kurulumu gibi 17 düzeltici eylemi tamamlamasını gerektirmişti. Bu, ilk test sırasında belirlenen 63 düzeltici eylemden çok daha azdı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER