Teknoloji

Mozilla YouTube önerilerini düzeltmek için kolları sıvadı

mozilla youtube

YouTube uzun zamandır öneri algoritmasının şeffaf olmaması nedeniyle eleştiriliyor. Bazı araştırmacılar, servisin öneri algoritmasının kimi zaman komplo teorilerini öne çıkarabildiği ve bunun da genç kullanıcıları etkileyebileceği eleştirisinde bulunuyor. YouTube bu konuda düzeltme yapma sözü verse de, Mozilla gibi bazı eleştirel gözler iddia edilen düzeltmeleri kontrol imkanının bulunmadığına dikkat çekiyor.

Bu konuda hiçbir şey yapmamak yerine harekete geçmeyi tercih eden Mozilla, yeni bir projeyi hayata geçirdi. Mozilla’nın hazırladığı en yeni eklenti, YouTube kullanıcılarının önerilerini YouTube’un algoritmasını anlamak adına “bağışlamasını” mümkün kılıyor.

RegretsReporter” adını taşıyan söz konusu eklentiye Firefox’un yanı sıra Chrome’da da erişmek mümkün. Bu eklenti sayesinde YouTube kullanıcılarına sunulan video önerileri, incelenmeleri amacıyla isimsiz biçimde uzmanlarla paylaşılacak.

Mozilla’nın savunmadan sorumlu başkan yardımcısı Ashley Boyd’un verdiği bilgiye göre; eklenti kullanıcılar YouTube’da zaman geçirdikçe eklenti platformda geçirilen süre bilgisini izleme veya arama bilgisi olmadan paylaşacak. Kullanıcılardan karşılaştıkları sorunlu önerileri ve bu önerilerin nasıl bir içerikten sonra karşılarına geldiğini paylaşmaları istenecek. Boyd, toplanan verilerin anonimleştirilmiş biçimde Mozilla dışındaki uzmanlarla paylaşılacağını da dile getirdi. Böylelikle kullanıcıların kimliklerinin ortaya çıkma ihtimali minimize edilmiş olacak.

Mozilla YouTube ve algoritmasını inceleme konusunda daha önce de başka girişimlerde bulunmuştu. Daha önceki proje, YouTube’un “öneri balonlarını” gösterme iddiasındaydı. Mozilla, YouTube’un öneri algoritmasında yapılabilecek değişiklikler konusunda fikirlerini Google’a doğrudan sunmanın yanı sıra kamuoyuyla da paylaşmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER