Teknoloji

Microsoft, Windows PC klavyelerini 30 yılın ardından Copilot tuşuyla yeniliyor

microsoft copilot

2024’ün “AI PC’nin yılı” olmasını isteyen Microsoft, bunun için önemli bir adım atıyor. Artık Windows işletim sistemli dizüstü ve masaüstü bilgisayarların klavyesinde Copilot tuşunu bulmak mümkün olacak. Böylelikle Microsoft’un yapay zekâ destekli deneyimine çok daha hızlı şekilde erişim sağlanabilecek.

Copilot tuşunun eklenmesi, son 30 yıllık dönemde Windows PC klavyelerinde yapılan en önemli değişiklik olacak gibi görünüyor. Microsoft’un tüketici ürünleri pazarlama şefi Yusuf Mehdi, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 30 yıl önce, dünyanın her yerindeki insanların Windows ile etkileşime girmesini sağlayan Windows tuşunu bilgisayar klavyesine ekledik. Bunu, Copilot’un bilgisayardaki yapay zeka dünyasına giriş noktası olacağı Windows yolculuğumuzda başka bir dönüştürücü an olarak görüyoruz.”

Yeni Copilot tuşu, uzun yıllar önce Windows tuşuyla birlikte tanıyılan menü (uygulama) tuşunun yerini alacak. Çoğu klavyede sağ Alt tuşunun yanına yerleştirilecek olan bu tuşun kesin konumu üreticiye ve pazarlara göre farklılık gösterebilecek.

Copilot anahtarı, Windows 11’de yerleşik olan Windows Copilot’u başlatarak sorguları yanıtlayabilen ve hatta Windows içinde eylemler gerçekleştirebilen ChatGPT benzeri bir sohbet robotu sunacak.

Windows Copilot’un henüz kullanılmadığı ülkelerde Copilot tuşu, Windows Arama’yı başlatacak. Mevcut Windows tuşu Başlat menüsünü açabilir veya Windows özelliklerine ve işlevlerine kısayollar sağlamak için diğer çeşitli tuşlarla birleştirilebilirken, Copilot tuşu şimdilik yalnızca bir başlatma tuşu işlevi görecek. Microsoft’un gelecekte bu tuşu farklı tuş kombinasyonları içinde kullanmaya izin verip vermeyeceği henüz bilinmiyor.

Hangi üreticilerin bilgisayarlarında Copilot tuşu olacak?

Microsoft hangi üreticilerin ürünlerinde Copilot tuşuna yer vereceği konusunda şimdilik bir açıklama yapmazken, duyuruyu gelecek hafta yapılacak CES 2024’e ve sonrasına bıraktı. Yusuf Mehdi konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “”Copilot tuşunu ekosistem ortaklarımızın yeni Windows 11 PC’lerinde göreceğiz.Yeni Surface cihazları da dahil olmak üzere bahara kadar pek çok üründe bu tuş karşımıza çıkacak.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER