Teknoloji

Microsoft CEO’sundan Windows Phone itirafı

satya nadella microsoft

Microsoft CEO’su Satya Nadella, yazılım devinin mobil tarafında ciddi hatalar yaptığını dile getirdi. Nadella, şirketin bu itirafı yapan üçüncü CEO’su oldu. Tecrübeli yönetici, CEO koltuğunu 2014’te Steve Ballmer’dan devralmış ve bundan yaklaşık bir yıl sonra Nokia’nın telefon biriminin satın alınması için ödenen 7.6 milyar dolar bilançolara zarar olarak işlenmişti.

Business Insider’a konuşan Nadella, şirketin mobil telefon işinden çıkışının daha iyi yönetilebileceğini dile getirdi. Yazılım devinin CEO’su, pişmanlık duyduğu bir stratejik hata veya yanlış karar olup olmadığı sorusuna şu şekilde yanıt verdi: “Pek çok insanın konuştuğunu düşündüğüm karar, ve CEO olduğumda aldığım en zor kararlardan biri, o zamanlar tanımlandığı şekliyle cep telefonu diyeceğim şeyden çıkışımızdı. Geriye dönüp baktığımızda, bilgisayarlar, tabletler ve telefonlar arasındaki bilgi işlem kategorisini yeniden keşfederek bunu çalıştırmanın yolları olabileceğini düşünüyorum.”

Şirket, Nokia’nın telefon biriminin deftere zarar olarak işlenmesinden birkaç yıl sonra Windows Phone’un “öldüğünü” doğrulamıştı. Ancak bu karardan altı ay sonra Windows Phone için yolun sonu gerçekten gelmişti. Microsoft, bu kararın ardından Android işletim sistemli Surface Duo ve Surface Duo 2 telefonlarını piyasaya sürmüştü. Ancak bu telefonlar da beklenen etkiyi yaratamadığı için Surface Duo serisinin akıbeti de belirsizliğini koruyor.

Nadella, şirketin mobil tarafında ciddi hatalar yaptığını dile getiren ilk Microsoft CEO’su değil. Şirketin kurucusu ve eski CEO’su Bill Gates, en büyük hatasının Android’i Google’a kaptırmak olduğunu belirtmişti. Google, Android’i 2005’te 50 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt, o dönemki ana motivasyonlarının Microsoft’un ilk Windows Phone çalışmalarını geride bırakmak olduğunu 2012’de itiraf etmişti.

Nadella’nın selefi Steve Ballmer da şirketin Android ve iPhone tehdidine karşılık vermekte yavaş kaldığını dile getirmişti. Windows Phone’a odaklanmayı seçen isim olan Ballmer, iPhone’la açık açık dalga geçmiş ve iPhone’un aşırı pahalı bir cihaz olduğunu, aynı zamanda klavyesi olmadığı için kurumsal kullanıcılara hitap etmediğini belirtmişti.

Ballmer, 2013’te telefon tarafına daha erken odaklanmamaktan dolayı pişmanlık duyduğunu itiraf etmişti: “2000’li yılların başında Windows için yapmamız gerekenlere fazla odaklandığımız ve yeteneklerimizi cep telefonu olarak adlandırılan cihaza yerleştiremediğimiz bir dönem olduğu için üzgünüm. En çok pişman olduğum şey bu.

Microsoft Android ve iOS uygulamalarına odaklandı

Microsoft son on yılda Android ve iOS uygulamalarına odaklanmış durumda. Şirket Android telefonları ve iPhone’ları Windows’a bağlamak için Phone Link uygulamasını sürekli olarak güncelliyor. Buna ek olarak, şirketin mobil Office uygulamalarını Samsung’un Android telefonlarında ön yüklü şekilde bulmak mümkün oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER