Teknoloji

Xbox ve bulut gelirleri Microsoft’u mutlu etmeyi sürdürüyor

microsoft yapay zekâ

Microsoft 2024 mali yılının ilk çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Şirket üç aylık dönemi 56.5 milyar dolar gelir ve 22.3 milyar dolar kâr ile tamamladı. Yazılım devinin gelirleri bir yıl önceye göre yüzde 13, kârı ise yüzde 27 oranında arttı. Şirketin Windows gelirleri biraz toparlansa da, cihazlar tarafından elde edilen gelirlerdeki düşüş devam etti. Finans raporunun yıldızları ise bulut servisleri ve Office oldu.

PC üreticilerinin Microsoft’a Windows lisansı için yaptıkları ödemeler, 2024 mali yılının ilk çeyreğinde yüzde 4 oranında arttı. PC pazarındaki zayıf satışları göz önüne alınca bunun sürpriz bir artış olduğunu belirtmek gerekiyor. 2023 mali yılı boyunca şirket, söz konusu kalemde ciddi sıkıntılar yaşamıştı.

Windows gelirlerinde bir toparlanma söz konusu olsa da, aynı toparlanmayı şirketin cihaz gelirlerinde görmek mümkün olmuyor. Dizüstü bilgisayar satışlarındaki düşüş; HoloLens, PC aksesuarları ve Surface serisi de dahil olmak üzere cihaz gelirlerini bir kez daha etkiledi. Şirketin genel cihaz geliri mali yılının ilk çeyreğinde yüzde 22 oranında düştü. Ekim ayının başlarında tanıtılan Surface Laptop Studio 2, Surface Laptop Go 3 ve Surface Go 4’ün gelirlere etkisini görmek için ikinci çeyrek sonuçlarını beklemek gerekiyor.

Microsoft önümüzdeki çeyrekte de cihaz gelirlerinde yüzde 10 ila 20 arasında bir düşüş öngörüyor. Şirket CEO’su Satya Nadella’nın “PC pazarındaki birim hacimler kabaca pandemi öncesi seviyelere geldi” açıklamasına rağmen, böyle bir düşüşün beklenmesi dikkat çekiyor.

Yazılım devinin finans şefi Amy Hood ise PC üreticilerinden elde edilen Windows lisans gelirlerinin yüzde 5 ila 10 arasında artmasını öngörüyor. Satya Nadella’nın daha geniş ölçekli Windows 11 dağıtımlarından söz ettiğini düşününce bu gerçekleşmesi muhtemel bir hedef gibi görünüyor.

Xbox tarafında ise donanım gelirinde yüzde 7’lik bir düşüş söz konusu. Şirket geçtiğimiz ay Bethesda’nın yeni Starfield oyunuyla eş zamanlı olarak Xbox Series S’in 1 TB siyah versiyonunu piyasaya sürdü. Ancak bu donanım gelirlerini artırmak için yeterli olmadı.

Ancak Xbox Game Pass’i de içeren Xbox içerik ve hizmet gelirleri yüzde 13 arttı. Genel oyun gelirinde de yüzde 9 oranında bir artış söz konusu. Xbox Game Pass’in her yıl büyüdüğü anlaşılsa da, Microsoft hâlâ güncellenmiş abone sayılarını paylaşmıyor.

Şirket son olarak 2022’nin ocak ayında Xbox Game Pass’in abone sayısının 25 milyona ulaştığını açıklamıştı. Ancak 20 aydan uzun bir süredir abone sayısıyla ilgili yeni bir açıklama gelmedi. Bu süre zarfında Xbox Game Pass’e Starfield ve Forza Motorsport gibi oyunların da eklendiğini hatırlatmakta fayda var. Nadella, Starfield’ın Xbox Game Pass’in büyümesine katkı sağladığı bilgisini paylaşmakla yetindi. Microsoft CEO’su, lansman sırasında şimdiye kadarki günlük yeni Game Pass aboneliği rekorunun kırıldığını dile getirdi.

Microsoft’un gelir artışında aslan payı yine bulut, sunucu ve Office’in oldu

Microsoft’un gelir artışında aslan payı yine bulut, sunucu ve Office birimlerine ait. Bireysel Microsoft 365 abonelerinin sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 18 oranında arttı ve 76.7 milyona ulaştı. Yazılım devi, bu yılın başlarında aylık ücreti 1.99 dolar olan Microsoft 365 Basic planını duyurmuştu. Bu da abone sayısındaki artışta rol oynayan faktörlerden biri oldu.

Office ticari ürünleri ve bulut hizmetleri geliri de Office 365 Ticari gelirinin yüzde 18 oranında artmasına paralel olarak geçen yıla göre yüzde 15 oranında yükseldi. Şirket, işletmeleri Office’in bulut destekli sürümlerine dönüştürmeye devam ediyor. 1 Kasım’daki Microsoft 365 Copilot lansmanının da ilgiyi yenilemesi bekleniyor.

Teams tarafındaki büyüme de devam ediyor. Nadella’nın verdiği bilgiye göre, Teams’in mevcut aylık aktif kullanıcı sayısı 320 milyonun üstünde. Teams Premium müşterilerinin sayısı da 10 bini geçmiş durumda.

Microsoft’un akıllı bulut işi, bu çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 19 artışla 24.3 milyar dolar gelir elde etti. Azure ve diğer bulut hizmetlerinin geliri yüzde 29 arttı. Nadella, geçen çeyrekte Microsoft Cloud satışlarının 2023 mali yılında 110 milyar doları geçtiğini ve Azure’un ilk kez bu gelirin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturduğunu açıkladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER