Teknoloji

Microsoft bulut, Xbox ve Surface ile gülmeye devam ediyor

microsoft copilot ai
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, 2021 mali yılının ikinci çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Şirket dönemi 43.1 milyar dolar gelir ve 15.5 milyar dolar net gelirle tamamladı. Gelir yüzde 17, net gelir ise yüzde 33 oranında arttı. Microsoft özellikle Xbox, Surface ve bulut gelirlerinde hatırı sayılır bir artış kaydetti. Bir önceki finans raporunda da bu unsurlar ön plana çıkmıştı.

PC pazarı 10 yıllık dönemde ilk kez hatırı sayılır bir oranda büyüdü. 2020’de satılan toplam bilgisayar sayısı 300 milyonu bulmuştu. Pandemi döneminde uzaktan çalışma ve eğitimin standart hâline gelmesi, özellikle dizüstü bilgisayarlara olan talebi artırmıştı.

Microsoft’un bireysel Windows OEM gelirlerindeki yüzde 24’lük artış, tüketicilerdeki dizüstü bilgisayar talebini yansıtıyor. Genel Windows OEM gelirlerindeki artış ise yüzde 1 seviyesinde.

Microsoft Xbox Series X ve S oyun konsollarını geçtiğimiz çeyrekte satışa sunmuştu. Konsollar, 10 Kasım’da piyasaya çıkmalarına rağmen, Microsoft’un donanım gelirlerini yüzde 86 oranında artmasına katkı sağladı.

Xbox içerik ve servislerinden elde edilen gelirler de geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 40 oranında yükseldi. 2020’de pek çok kişi, pandemi nedeniyle oyun oynamaya yönelmişti. Bu da Xbox Game Pass ve xCloud gibi servislere olan ilgiyi artırmıştı. Microsoft’un toplam oyun geliri de yüzde 51 oranında yükseldi ve ilk defa 5 milyar dolar sınırının üstüne çıktı.

Microsoft CFO’su Amy Hood, Xbox Series X ve S konsollara olan ilginin devam edeceğini belirtti. Hood, konsol arzının kısıtlı olması durumunun da süreceğini belirtti.

Surface tarafında da yüzde 3’lük bir gelir artışı kaydeden Microsoft, burada ilk defa 2 milyar doların üzerinde bir gelir gördü. Bunun Surface biriminin uzun soluklu başarısı için önemli olduğu belirtiliyor.

Microsoft’un 365 Bireysel abonelerinin sayısı da yüzde 28’lik artışla 47.5 milyona çıktı. Microsoft bir süredir Teams ve 365 Bireysel servislerine odaklanmasının karşılığını almış gibi görünüyor.

Microsoft bulut servislerini büyütmeye devam ediyor

Bulut servisleri de Microsoft’un en önemli gelir kalemlerinden biri olmaya devam ediyor. Pandemi nedeniyle eğitim ve çalışma hayatındaki değişiklikler de Microsoft’un lehine olmuş durumda. Office’in hem bireysel hem de kurumsal gelirleri arttı. Office 365 Ticari paket gelirlerinde ise yüzde 21’lik bir artış söz konusu. Sunucu ürünleri ve bulut servisleri gelirleri ise yüzde 26 oranında yükseldi. Azure gelirleri ise yüzde 50 oranında arttı.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, şirketin en yeni finans raporunu şu sözlerle değerlendirdi: “Geçtiğimiz yıl her şirketi ve her endüstriyi etkileyecek ikinci nesil dijital dönüşüm dalgasının başlangıcına tanıklık ettik. Kendi dijital yeterliliğini inşa etmek, her organizasyonun dayanıklılığı ve büyümesi açısından önem taşıyor.”

İLGİLİ HABERLER