Teknoloji

Microsoft 3 trilyon dolar piyasa değerini gördü

microsoft copilot ai

Microsoft, 48 yıllık tarihinde ilk defa 3 trilyon doların üstünde bir piyasa değeri gördü. Yazılım devi, Apple’ın ardından bu kilometre taşını geride bırakan ikinci şirket oldu. Şirketin hisselerinde 3 trilyon dolar barajının aşılması nedeniyle yaşanan düşüş nedeniyle NASDAQ günü kapattığında piyasa değeri 2.99 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Apple, 3 trilyon dolar piyasa değerini ilk kez bundan iki yıl önce görmüştü. Cupertino merkezli şirket 2 milyar dolar piyasa değerini 2020’de geçmeyi başarmıştı. Microsoft ve Apple son zamanlarda “dünyanın en değerli şirketi” unvanı için yarışırken, bu unvan hâlihazırda Apple’ın elinde.

Microsoft hisseleri son aylarda ciddi anlamda değer kazanmış durumda. Şirket özellikle yapay zekâ alanındaki hamleleriyle yatırımcıları cezbetmiş gibi görünüyor. Düzenli olarak yapılan yapay zekâ odaklı duyurular da bu ilgiyi canlı tutmaya yardımcı oldu.

Microsoft hisseleri 5 yılda neredeyse 4 kat değer kazandı

Şirketin 2019’un ocak ayında 107 dolar dolar olan hisse senedi fiyatı hâlihazırda 402.56 dolar seviyesinde. Bu yükselişte şirketin Satya Nadella liderliğinde izlediği stratejinin önemli rol oynadığı rahatlıkla söylenebilir. Nadella, Minecraft geliştiricisi Mojang, LinkedIn, GitHub ve Xamarin’i satın alarak şirketin mobil dünyadaki eksikliğini kapatmasını sağladı.

Son yıllarda Microsoft, birçok yapay zekâ şirketini satın aldı ve OpenAI’ye 10 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Yatırımlar şirketin Copilot ile yapay zekâyı yazılım ve hizmetlerinde ön sıralara koyma yarışında karşılığını verdi

İLGİLİ HABERLER